6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportPonta: Băsescu a intrat în boala decorărilor anul acesta

Ponta: Băsescu a intrat în boala decorărilor anul acesta

Premierul Victor Ponta spune că preşedintele Traian Băsescu "a intrat în boala decorărilor anul acesta" şi că a decorat "sute şi mii de oameni", relatează Mediafax.

"Domnul preşedinte a intrat în boala decorărilor anul acesta, dacă nu a decorat sute şi mii de oameni… Aşa este când pleci. Nu mă deranjează asta, dar când a venit la contrasemnat propunerea domnului preşedinte pentru două persoane care au gestionat o instituţie publică, ICR, (…) eu nu pot să premiez pe cineva despre care Curtea de Conturi spune că a gestionat în mod fraudulos", a declarat Victor Ponta, joi, într-o conferinţă de presă la Arad.

Premierul a adăugat că "expresiile domnului Mihăieş (scriitorul Mircea Mihăieş – n.r.) despre pensionarii din România, despre poporul român", le-a considerat ca fiind "de natură a aduce mare atingere onoarei milioanelor de pensionari", iar Mircea Mihăieş "cu atât mai puţin era demn de a primi o decoraţie".

"Unde am greşit eu, de acum voi proceda altfel, a fost să scriu doar «Nu» pe cererea domnului preşedinte. Trebuia să spun, dar mi-a fost jenă să spun: «Dom’le, cum pot să premiez pe cineva care spune ce spune despre români?». O să scriu de acum încolo cu citate din oamenii respectivi: «Domnule preşedinte, sunteţi sigur că acest om trebuie decorat?»", a declarat premierul.

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională, în 6 mai, legat de faptul că premierul Victor Ponta nu a contrasemnat o serie de decrete de decorare care vizau "înalte personalităţi ce au asigurat conducerea ICR în perioada 2005-2012".

Şeful statului arăta în sesizare că premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieş şi Dan Croitoru, din fosta conducere a Institutului Cultural Român (ICR). Băsescu a menţionat că preşedintele conferă decoraţii şi titluri de onoare, iar decretele emise de şeful statului în exercitarea unor atribuţiilor ale sale se contrasemnează de primul ministru.

Sesizarea lui Traian Băsescu a fost înregistrată ca un conflict juridic de natură constituţională între preşedinte şi premier.

Victor Ponta preciza, în 7 mai, că nu a contrasemnat documentele pentru decorarea lui Horia Roman Patapievici, pentru că există un raport al Curţii de Conturi care arată nereguli în gestionarea banilor la Institutul Cultural Român în perioada în care acesta a condus ICR.

De asemenea, premierul declara că nu poate contrasemna pentru decorarea "unor indivizi care au gestionat greşit sau au deturnat bani publici", iar unii dintre ei "au avut deseori opinii anti-româneşti sau chiar fasciste" şi că dacă preşedintele doreşte să îi decoreze o poate face, dar nu cu semnătura sa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă