15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportPonta: Băsescu condamnă la moarte categorii sociale

Ponta: Băsescu condamnă la moarte categorii sociale

Preşedintele PSD, Victor Ponta, spune că PSD este dispus să dea dovadă de solidaritate cu cei afectaţi de măsurile anunţate de preşedintele Băsescu, dar nu va fi “complice” cu “genocidul social” pe care l-a ales şeful statului.

„Pensionarilor li s-a promis că vor avea o viaţă mai decentă, dar astăzi află că veniturile lor se reduc cu 15%, pe umerii şomerilor, pe umerii militarilor, ai profesorilor, ai medicilor, cărora preşedintele Băsescu nu le-a spus adevărul anul trecut. Pe umerii agricultorilor care au aflat că li se vor reduce subvenţiile, pe umerii sindicatelor care trebuiau să iasă în stradă. Traian Băsescu condamnă la moarte categorii sociale şi loveşte şi în sectorul privat, care se află într-o situaţie dezastruoasă din cauza Guvernului, din cauza scăderii consumului care va fi antrenat de criza pensionarilor, a bugetarilor”, a subliniat Ponta.

Ponta a susţinut că ieşirea publică a şefului statului arată că nu mai există un Guvern condus de Emil Boc, ci unul care se numeşte Traian Băsescu. “Să luăm cu toţii act că Guvernul Emil Boc nu mai există, există doar Guvernul Traian Băsescu, şi faptul că Traian Băsescu anunţă toate aceste măsuri, şi din punct de vedere constituţional, şi politic trebuie văzut în toate consecinţele sale”, a spus Ponta.

“Am luat act cu stupefacţie de declaraţiile guvernatorului BNR, care a exprimat ceea ce ne era tuturor teamă să spunem, faptul că Guvernul a prezentat date eronate exact ca în situaţia Greciei şi putem să ne aşteptăm ca de la prezentarea unor date mincinoase la măsuri disperate, aşa cum sunt cele anunţate astă seară de Traian Băsescu, nu a fost decât un pas. PSD, din poziţia sa de partid de opoziţie, este dispus să dea dovadă de solidaritate, dar nu de complicitate la genocidul social pe care preşedintele Traian Băsescu l-a anunţat în această seară”, a mai spus Ponta.

Totodată, el a ţinut să replice unor remarci făcute de şeful statului la adresa formaţiunilor din opoziţie. “Situaţia în care ne aflăm este rezultatul a şase ani de guvernare de dreapta şi dacă preşedintele Traian Băsescu este amnezic îi reamintesc că a existat guvernul Călin Popescu Tăriceanu şi guvernul Emil Boc, din 2004 încoace, amândouă guverne învestite şi sprijinite de preşedintele Traian Băsescu. Orice încercare a sa de a fugi de responsabilitate pentru aceşti şase ani, pentru cota unică, pentru toate măsurile care ne-au adus în această situaţie este o încercare laşă şi mincinoasă la adresa populaţiei”, a afirmat liderul PSD.

Mai mult, Ponta a invocat sintagma folosită de Băsescu pentru a vizualiza aparatul de stat, respectiv “omul gras”. “Omul gras care s-a pus românului mic şi amărât este exact un om portocaliu, este PDL, partidul sprijinit şi promovat de preşedintele Traian Băsescu. Dacă bătălia preşedintelui ar porni împotriva acestui om gras, care este partidul care conduce în acest moment România şi care promovează un sistem mafiot clientelar, prin domnul Emil Boc, Adriean Videanu, Radu Berceanu şi toţi ceilalţi ar fi o bătălie corectă. Traian Băsescu a ales să pună toate costurile acestei guvernări mafiote pe umerii populaţiei României şi în primul rând pe umărul pensionarilor”, a insistat preşedintele PSD.

El a ţinut să li se adreseze şi sindicaliştilor, amintindu-le acestora că nu au ieşit în stradă, preferând să stea la negocieri cu premierul. “Poate astăzi liderii de sindicat îşi dau seama că trebuiau să protesteze în stradă, nu să stea la masă cu Emil Boc în ultima perioadă”, a spus Ponta.

Liderul social-democrat a mai declarat că Traian Băsescu “condamnă la moarte categorii sociale şi în acelaşi timp înşeală încă o dată sectorul privat”. “Ne facem datoria să le spunem celor din sectorul privat – pe care vrea parcă preşedintele Traian Băsescu să-i atragă de partea sa – că s-au aflat şi se află în această situaţie dezastruoasă din cauza lipsei măsurilor anti-criză, din cauza datoriilor pe care guvernul promovat de preşedintele Traian Băsescu nu le plăteşte, din cauza fiscalităţii care nu scade cu niciun fel de procent, din cauza scăderii consumului care va fi imediat antrenat (…) din cauza banilor pe care au trebuit să-i aducă către firmele PDL, este singurul partid care nu are niciun fel de datorie, ci profit din activitatea politică”, a susţinut Ponta.

El a criticat, totodată, faptul că şeful statului a afirmat că nu sunt necesare remanieri în actualul guvern. “Ne-a anunţat astăzi că Guvernul este foarte bun şi nu necesită niciun fel de remaniere, este normal acest lucru, este sistemul clientelar pe care Traian Băsescu l-a creat şi de care nu se poate despărţi în aceste zile”, a susţinut preşedintele PSD.

Ponta a mai spus că pe lângă cele două soluţii invocate de Traian Băsescu pentru reducerea deficitului bugetar, pe care le-a catalogat drept “nesincere”, mai există o a treia soluţie, “corectă”. “Ar fi înseamnat oprirea cheltuielilor bugetare făcute în avantajul firmelor de partid, ar fi însemnat reduceri diferenţiate – pentru că 25% la salariu sau 15% la pensie este aceeaşi gândire pe care Traian Băsescu a avut-o şi în 2005, şi cel bogat, şi cel sărac plăteşte la fel. (…) Ar fi putut adopta a treia soluţie, a concedierii miilor de clienţi politici angajaţi din octombrie 2009 încoace, al utilizării fondurilor comunitare blocate pe criterii strict politice la ministere”, a mai spus Ponta.

De asemenea, el a afirmat că “Guvernul Traian Băsescu nu va opri criza, ne va cere la fel ca şi Ceauşescu noi sacrificii în continuare”. “Este de datoria noastră ca partid de opoziţie, alături de toate celelalte forţe politice, de societatea civilă, de sindicate, de media, de oricine mai doreşte să existe un viitor pentru această ţară să ne opunem acestui genociod social anunţat de Traian Băsescu în Parlament, pe stradă sau oriunde va fi nevoie”, a conchis preşedintele PSD.

Preşedintele Băsescu a declarat joi că nu se vor majora TVA şi cota unică, dar că începând de la 1 iunie se va reduce fondul de salarii cu 25% din administraţia centrală şi locală, fiind previzibilă şi o reducere a pensiilor cu 15%, dar şi tăirea drastică a unor subvenţii.

De asemenea, şi ajutorul de şomaj va fi redus cu 15%.

 

Cele mai citite

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

VIDEO REZUMAT. Emoții pentru moldoveni. Lupta la retrogradare, din ce în ce mai “tăioasă”

Într-o confruntare tensionată din cadrul etapei cu numărul șase din play-out-ul Superligii Românești, echipa Universitatea Cluj a reușit să obțină o victorie prețioasă cu...

Un rapper iranian a fost condamnat la moarte

Rapper-ul iranian Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte astăzi, 24 aprilie 2024. Starul este acuzat că are legătură cu tulburările din Iran din...
Ultima oră
Pe aceeași temă