20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportPonta: Dacă e vreo neregulă a Ministerului Educației privind manualele, voi lua...

Ponta: Dacă e vreo neregulă a Ministerului Educației privind manualele, voi lua măsuri fără ezitare

Premierul Victor Ponta spune că va lua ”măsuri fără niciun fel de ezitare”, dacă se va dovedi că au existat ”nereguli” sau ”greşeli” făcute de Ministerul Educaţiei în organizarea licitaţiilor pentru manualele şcolare, el adăugând că dreptul la contestaţie nu poate fi îngrădit.

Prezent, sâmbătă după-amiază, la Sinaia, unde a participat la o dezbatere pe teme de agricultură, Victor Ponta a afirmat, răspunzând unor întrebări, că există ”o mare bătălie” între firmele care au pierdut şi cele care au câştigat contractele pentru realizarea manualelor şcolare.

În acest context, Ponta a spus că dacă se vor depista ”greşeli” sau ”nereguli” făcute de Ministerul Educației în organizarea licitaţiilor pentru atribuirea contractelor aferente realizării manualelor va lua ”măsuri fără ezitare”.

”Manuale noi nu au mai fost făcute din 2004. După zece ani şi după o muncă destul de laborioasă facem o reformă importantă, pentru că sunt manuale digitale. Asta înseamnă că orice copil va putea, inclusiv în Moldova, să le descarce. Toate licitaţiile s-au făcut, vă daţi seama că nu a fost foarte simplu, toată lumea, mai puţin clasele I-a şi II-a, au finalizat toate procedurile. Pentru clasa a I-a şi a II-a s-au depus foarte multe contestaţii. Şi există, într-adevăr, o mare bătălie între cei care au pierdut licitaţiile şi cei care vor să le facă manuale ca în secolul XXI. Din acest punct de vedere procedurile legale trebuie respectate şi dreptul la contestaţie, după acum aţi văzut, nu poate fi în niciun fel îngrădit, s-au făcut, se fac din nou contestaţii. Dacă există vreo neregulă sau ceva, o greşeală, din partea Ministerului, cu siguranţă voi lua măsuri fără niciun fel de ezitare, dar trebuie să înţelegeţi că legile şi dreptul la contestaţie şi deciziile în acest sens întârzie nu doar manuale, întârzie foarte multe lucrări de infrastructură, licitaţii publice”, a afirmat Victor Ponta.

Premierul a subliniat că anul acesta este pentru prima dată după zece ani când se fac manuale noi şi că a fost de acord cu reforma în această privinţă deşi este an electoral şi subiectul poate fi folosit din punct de vedere politic.

”Am fost de acord cu acest proces de reformă profundă şi cu faptul că, deşi e an electoral, şi tot felul de politruci folosesc acest subiect, să facem această reformă necesară”, a mai spus şeful Guvernului.

Premierul a mai spus că în ceea ce priveşte manualele pentru clasele a-Ia şi a II-a sunt ”interese foarte mari, pentru că e vorba de a trece de la modul în care se făceau manualele în secolul trecut la modul în care se fac manualele în secolul XXI”.

”Sigur că unii vor pierde bani, sigur că unii vor pierde nişte privilegii pe care le au de zeci de ani, numai ei să facă manuale, sigur că vor contesta şi se vor lupta, dar trebuie să dăm această bătălie dacă vrem să modernizăm şcoala românească şi cred că este un subiect care nu ar trebui folosit atât de populist şi de demagogic”, a mai spus Ponta.

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă