21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPonta: Dacă se introduce votul prin corespondenţă, nu are rost să participăm...

Ponta: Dacă se introduce votul prin corespondenţă, nu are rost să participăm la alegeri

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, după şedinţa BPN, că, dacă legea electorală se modifică în sensul adoptării votului prin corespondenţă, “nu are rost” ca PSD să participe la alegeri, anticipând că acestea vor fi “fraudate”, informează Mediafax.

Ponta a afirmat că schimbările la legea electorală care sunt acum în discuţie demonstrează intenţia actualului partid de guvernământ de “a frauda voturile”.

Preşedintele PSD s-a referit în principal la eventuala prelungire la 90 de zile a campaniei electorale şi la introducerea votului prin corespondenţă pentru românii din diaspora.

Întrebat dacă PSD ar susţine, aşa cum a propus Autoritatea Electorală Permanentă, prelungirea la 90 de zile a duratei campaniilor electorale, Ponta a răspuns: “Eu nu acuz de rea-credinţă autorii acestei propuneri, dar 90 de zile de campanie electorală dovedeşte interesul PDL şi al celor care cumpără voturi de a prelungi termenul de oferire de bani, cadouri, pungi şi alte metode brevetate de PDL. Este greu de înţeles de ce e nevoie de 90 de zile, când 30 sunt de ajuns”.

Ponta a spus că, dacă legea electorală se modifică în sensul în care social-democraţii cred că se încurajează fraudarea votului, PSD nu va “legitima” o astfel de “mascadaradă”.

“În măsura în care prin modificarea legii se permit metodele de fraudare a votului din străinătate, este clar că nu vom avea un sistem democratic de alegeri şi PSD, probabil şi PNL, vom prefera să nu legitimăm o mascaradă şi o fraudare”, a declarat el.

Ponta s-a referit şi la eventuala introducere a votului prin corespondenţă pentru românii din străinătate şi la alegerile locale şi a spus: “Dacă se introduce acest sistem de vot, nu are rost să participăm la alegeri, este clar că se va frauda votul”.

Întrebat dacă PSD nu va participa la alegerile parlamentare în cazul în care votul prin corespondenţă va fi legiferat, Ponta a răspuns: “Nu vom fi complici şi nu vom legitima acest sistem. Nu putem fi complici la ceva ce este foarte clar că va fi fraudat. Nu are niciun rost, să rămână ei atunci (PDL- n.r.), iar noi ne vom face datoria de opoziţie”.

El a precizat că, deocamdată, nu a discutat posibilitatea unui astfel de boicot al alegerilor şi cu PNL.

“Noi probabil că vom câştiga cu două milioane de voturi în plus în România, dar ei (PDL – n.r.) vor aduce trei milioane de voturi din străinătate. Iar dacă noi vom câştiga cu trei milioane de voturi în plus, ei vor aduce trei sau patru milioane de voturi din străinătate. Este foarte clar că nu ne vom bate cu o putere, cu un guvern care foloseşte mijloace democratice”, a mai spus Ponta.

Preşedintele PSD a afirmat că votul prin corespondenţă demonstrează intenţia PDL de fraudare a alegerilor.

“PDL doreşte să fraudeze votul prin cumpărare, prin banii pe care doamna Udrea în special îi gestionează, alături de baronii locali, alături de Flutur, de Falcă. (…) Este clar că PDL caută o soluţie de salvare prin fraudarea masivă a votului din diaspora, prin proiectul nedemocratic, promovat, sper din naivitate, de domnul Baconschi. Vom sesiza toate organismele internaţionale şi vom apela la orice mijloc de protest pentru ca acest mijloc de fraudare a votului să nu se realizeze”, a spus Ponta.

Liderul PSD a mai declarat că ceea ce s-a întâmplat luni la Iaşi şi la Focşani arată că, de fapt, puterea aflat că poporul îl iubeşte pe Traian Băsescu, dar PSD a adus protestari cu autocarul.

“Nu contează că nu a văzut nimeni niciun autocar, contează că aşa a scris Elena Udrea pe blogul ei. Suntem exact ca în 1988-1989, atunci Elena Ceauşescu îi spunea lui Nicolae că poporul îl iubeşte, dar câteva agenturi străine şi câţiva huligani protestează, acum altă Elena îi spune lui Băsescu că de fapt poporul îl iubeşte, dar sunt unii pesedişti care îl huiduie”, a mai afirmat Ponta.

Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă