16 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportPonta, demisia!

Ponta, demisia!

În ciuda celor 22 de infracțiuni de comiterea cărora este suspectat, Victor Ponta refuză să-și dea demisia din fruntea Guvernului. Spune că se va bate cu procurorii, vorbește de o „lovitură de stat“, trimite depeșe mincinoase partenerilor europeni și se agață de votul colegilor deputați, în timp ce din filialele PSD se întețește corul susținătorilor.

Ignorând vocea străzii, solicitările opoziției și Administrației Prezidențiale, dar și riscul major ca imaginea și credibilitatea României să fie iremediabil afectate, Victor Ponta și-a reiterat, ieri, decizia de a nu demisiona din fruntea Executivului. Susține că este nevinovat și că dosarul care îl vizează nu ar avea altă menire decât schimbarea Guvernului și a majorității parlamentare pe care o conduce. Mai mult, Ponta spune că, dacă și-ar da demisia, ar fi „complice“ la „un precedent îngrozitor“. „Politic, acuzarea mea de vineri are ca scop schimbarea Guvernului, dar schimbarea unui Guvern se face prin vot sau alegeri, altfel e lovitură de stat“, a susținut Ponta după întâlnirea-fulger avută ieri, la Palatul Parlamentului, cu reprezentanții partidelor din coaliția la putere.

Tot șeful PSD a precizat că va contesta ordonanța semnată de procuror în cazul său și că anchetatorii ar fi reacționat la „evenimente care s-au întâmplat recent“, incluzând aici de la „emoția produsă în opinia publică de cazul Rarinca“ la propunerile de modificare a legilor penale aflate în dezbaterea Parlamentului și noul vot de respingere a cererii DNA dat în dosarul Șova.

Situația, „explicată“ ambasadelor în manieră proprie

În același stil năucitor și rupt de realitate, Ponta a transmis, vineri, imediat după comunicatul public al DNA, așa-zise explicații ambasadelor SUA și UE, dar și socialiștilor europeni. Printr-o scrisoare deschisă, premierul leagă anunțul privind implicarea sa în dosarul Șova de depunerea moțiunii de cenzură de către PNL, dar și de măsurile  guvernamentale pe care le-ar fi luat.

„Săptămâna trecută, pe 1 iunie, două măsuri economice și sociale majore au intrat în vigoare – Guvernul a dublat alocațiile copiilor și a redus TVA pentru alimente de la 24% la 9%, amândouă decizii extrem de populare, cu un puternic impact social. Prim-ministrul Ponta a înregistrat niveluri ridicate de aprobare publică, iar opoziției îi este foarte dificil să coaguleze susținerea pentru moțiunea de cenzură“, transmite Ponta partenerilor internaționali. Tot el arată că acuzațiile pe care i le aduc acum procurorii ar fi „fost lansate de dușmanii politici ai majorității actuale, în primul rând Traian Băsescu“ și că ele ar fi fost „demontate meticulos“.

Dincolo de minciuna cu dublarea alocațiilor de către Guvern (după cum se știe, Executivul s-a opus propunerii), să remarcăm că, potrivit șefului PSD, pentru zecile de acuzații pe care procurorii i le aduc în dosarul Turceni-Rovinari ar fi de vină oricine altcineva – anchetatorii, opoziția care vrea să-l dea jos, fostul președinte etc. -, mai puțin el și partenerul său de afaceri, Dan Șova.

Declarații de susținere în valuri

La primele cuvinte ale premierului cum că refuză să-și prezinte demisia, s-a activat corul susținătorilor de la centru și din teritoriu. Ba chiar și europarlamentarii PSD s-au grăbit să transmită că „o demisie a lui Victor Ponta ar afecta trendul economic și social pozitiv pe care se află România“, drept pentru care un astfel de gest, evident, nu se impune.

Pe lista susținătorilor lui Ponta s-a înscris și ministrul Justiției, Robert Cazanciuc (văr prin alianță cu premierul), care s-a arătat surprins de acuzațiile aduse de procurori. Întrebat dacă el crede că Ponta ar trebui să demisioneze, Cazanciuc a răspuns: „Nu, categoric, nu“.

O ședință a Comitetului Executiv al PSD a fost convocată astăzi, la ora 15.00, urmând să fie discutată situația lui Victor Ponta.

Concluziile sunt însă previzibile, în condițiile în care și partenerii de coaliție s-au întrecut în mesaje de susținere. „Am constatat cu îngrijorare că, în ochii DNA, prim-ministrul României, domnul Victor Ponta, a devenit suspect chiar în ziua în care noul PNL a depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, fără speranţa rezonabilă ca aceasta să întrunească o majoritate în Parlament. Ca şi în vara anului 2012, instituţiile judiciare par să intervină din nou cu mijloace represive într-un proces politic democratic“, a susținut președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. La rândul său, vicepremierul Gabriel Oprea, liderul UNPR, a declarat că „România nu trebuie să intre într-o criză politică“, drept pentru care s-ar impune menținerea actualei echipe guvernamentale.

De menționat că, în decembrie 2014, într-o emisiune la Antena 3, premierul preciza că va demisiona „cu siguranță“ din funcție dacă DNA cere urmărirea penală împotriva sa. O declarație similară a făcut și în martie 2015, după izbucnirea scandalului penal în jurul cumnatului său. Ca multe alte declarații, și acestea au fost uitate.

Ce (poate) face opoziția

Reprezentanții PNL au anunțat, ieri, după ce Ponta și-ar reiterat decizia de a nu demisiona, că vor boicota orice acțiune pe care premierul o propune sau care-l implică pe acesta. „PNL nu va mai recunoaşte legitimitatea lui Victor Ponta ca prim-ministru. Cu excepţia moţiunii de cenzură şi a discuţiei din Camera Deputaţilor privind avizul DNA pentru urmărirea penală, vom refuza să participăm la orice act politic care-l implică pe Victor Ponta“, a precizat co-președintele PNL Alina Gorghiu. Potrivit acesteia, liberalii vor analiza și dacă se impune boicotarea lucrărilor Parlamentului.

Vineri, după anunțul DNA, președintele Klaus Iohannis i-a solicitat premierului, la Palatul Cotroceni, să-și prezinte demisia, cerere refuzată prompt. Șeful statului afirma, atunci, că speră ca Victor Ponta să revină asupra deciziei după ce se va sfătui cu social-democrații și atrăgea atenția că ne aflăm într-o „situație nemaiîntâlnită“. „Este inadmisibil ca o persoană învinuită de fapte penale să fie premier“, declara Iohannis.

Potrivit Constituției, un membru al Guvernului poate fi suspendat de președinte, dacă s-a cerut urmărirea penală împotriva sa, dar numai pentru faptele comise în exercițiul funcției. Cu alte cuvinte, Iohannis l-ar putea suspenda pe Ponta doar pentru cele trei infracțiuni de conflict de interese comise în timpul mandatului de premier și doar dacă solicitarea DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale ar fi aprobată de Camera Deputaților.

Termene împinse la maximum

Cererea DNA de avizare a începerii urmăririi penale împotriva lui Victor Ponta, pentru cele trei infracțiuni de conflict de interese, a fost trimisă de conducerea Camerei Deputaților la Comisia juridică. Potrivit secretarului Camerei, Ion Ciolacu, Comisia va preciza astăzi calendarul dezbaterii (inclusiv când are loc audierea persoanei vizate) și în ce termen va fi elaborat raportul, întreaga procedură putând dura până la două săptămâni. Apoi, odată întocmit și depus raportul, un vot în plenul Camerei Deputaților ar trebui să se dea în cel mult cinci zile.

Deci, în total, pe Regulamentul Camerei, ar trebui ca în maximum 19 zile să aflăm deznodământul în cazul Ponta. În practică, însă, dacă ne uităm la telenovela Șova din Senat, care s-a întins pe mai bine de două luni, constatăm că puterea este deosebit de inventivă atunci când vrea să-și atingă scopurile. Iar în cazul de față situația le este oarecum ușurată, în condițiile în care Parlamentul intră în vacanță la 1 iulie. 

Declarații. „Motive“ pentru care nu s-ar impune demisia

Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății: „Victor Ponta nu trebuie să plece din fruntea Guvernului, deoarece mandatul său este dat de voturile cetăţenilor României şi are o datorie faţă de fiecare cetăţean al ţării.“

Remus Lăpușan, președinte PSD Cluj: „PSD Cluj îl susţine pe preşedintele Victor Ponta şi consideră că audierea acestuia în ziua depunerii unei moţiuni de cenzură nu este o simplă coincidenţă, ci o întoarcere în timp din punct de vedere democratic, într-o epocă regretabilă din istoria României, epoca proceselor politice. Victor Ponta nu trebuie să-şi dea demisia, această situaţie trebuie analizată de Parlament.“

Adrian Țuțuianu, președinte PSD Dâmbovița: „Organizaţia Judeţeană Dâmboviţa a Partidului Social Democrat îşi exprimă solidaritatea cu domnul Victor Ponta, prim-ministrul României şi preşedinte al Partidului Social Democrat, şi consideră că acesta trebuie să rămână premier, rezultatele guvernării reprezentând argumentul determinant.“

PSD Galați: „Îl încurajăm pe domnul Victor Ponta să nu cedeze în niciun fel presiunilor politice de orice natură şi să nu ia în calcul niciun moment varianta demisiei. Îi solicităm prim-ministrului să-şi ducă mandatul la bun sfârşit şi să continue măsurile cuprinse în planul de guvernare al coaliţiei.“

 Rovana Plumb, ministrul Muncii și președintele Consiliului Național al PSD: „Practic, cei din PNL cerşesc declanşarea crizei politice. În momentul de faţă, nu avem criză politică. Criza s-ar declanşa ca urmare a demisiei premierului, lucru care nu trebuie să se întâmple.“

Reacția străzii. Proteste în București și în Cluj

De la declarația de vineri cum că nu va demisiona din funcție, sute de oameni au cerut, în stradă, plecarea lui Victor Ponta din fruntea Guvernului. Mitinguri au avut loc în București și la Cluj.

Documentele prin care Victor Ponta se contrazice singur

Premierul Victor Ponta se contrazice cu propriile documente atunci când vrea să demonstreze că ar fi nevinovat în dosarul care i-a fost deschis de DNA. La puțin timp după ce Direcția Națională Anticorupție i-a comunicat că este suspect pentru că, printre altele, ar fi primit nejustificat 40.000 de euro de la casa de avocatură a lui Dan Șova, prim-ministrul a postat pe pagina sa de Facebook mai multe acte contradictorii. Șeful Guvernului a dorit, astfel, să arate publicului că între avocații Victor Ponta și Dan Șova nu a existat niciodată o relație de colaborare profesională. Liderul PSD  a uitat însă că, în 2007 și 2008, pe vremea când era deputat, a depus două declarații de interese în care a scris cu propria mână tocmai că este asociat al casei de avocatură “Șova și asociații”.

Prim-ministrul a făcut publică vineri, la câteva ore de la ieșirea de la DNA, o adeverință a Baroului de Avocați București în care este menționat că “dl. Av. Victor-Viorel Ponta (în prezent fiind trecut pe Tabloul avocaților incompatibili) nu este și nu a fost niciodată asociat în cadrul Societății Civile de Avocați Șova&Asociații”. Actul, din 2009, era remis acestei din urmă societăți  “pentru a servi la evidențierea membrilor asociați”.

În plus, Victor Ponta a postat pe Facebook alte două adrese, de la Complexul Energetic Rovinari SA și de la Societatea Națională a Lignitului Oltenia, ambele datând din 2009, în care cele două entități de stat comunică faptul că “nu au existat și nu există relații contractuale de orice natură”  cu actualul premier, pe atunci deputat și avocat.

Aceste documente vin însă în contradicție cu unele semnate olograf chiar de Victor Ponta. Astfel, în declarația de interese pe care a depus-o la Camera Deputaților, în 2008, acesta a scris că a fost un membru important al societății de avocatură a lui Dan Șova. “Senior partner «Șova și Asociații» – SC Avocați (parteneriat privind colaborare și asistență în cauze penale)”, a notat premierul în declarația de interese, la rubrica “calitatea de membru în cadrul asociațiilor profesionale și/sau sindicale”.

Mai mult, această mențiune există și în declarația de interese din 2007, depusă, de asemenea, la Camera Deputaților. “Senior partner «Șova și Asociații» – SC Avocați”, nota Victor Ponta acum opt ani la aceeași rubrică.

În ciuda acestor documente contradictorii, Victor Ponta a negat încă o dată și duminică, într-o conferință de presă, că ar fi colaborat cu Dan Șova din calitatea sa de avocat. Afirmația a fost sancționată de europarlamentarul Monica Macovei. “Ponta, dă-ți demisia! Minciunile tale sunt toxice pentru români. Victor Ponta a scris, sub semnătură, în Declarația de Interese din 19.11.2007, înregistrată la Camera Deputaților cu nr. 51/480/D, că este Senior partner la «Șova și Asociații». Victor Ponta a declarat astăzi că nu a fost «niciodată» asociat în cabinetul lui Șova. Mai rămâne ca mâine Ponta să ne spună că nu știe cine este Șova”, a precizat Monica Macovei.

Premierul a prezentat un document din care reiese că nu a fost asociat, ca avocat, cu Dan Șova.  În declarațiile sale de interese din 2007 (facsimil sus) și 2008 (facsimil jos), scrie însă că a fost „senior partner“ la casa de avocatură a aceluiași Dan Șova.

Cele mai citite

Prințul de Wales întrebat despre soție și copii: „Toţi sunt bine, mulţumesc. Da, suntem bine”

„ Vă supăraţi dacă vă întreb cum se simt soţia şi copiii dumneavoastră?" a fost întrebat prinţul de Wales de o femeie, potrivit actualitate.org. El...

O femeie şi-a înjunghiat fiul în vârstă de 34 de ani

O bihoreancă a fost reţinută, marţi seara, fiind acuzată că şi-ar fi înjughiat fiul, în urma unui conflict spontan. Procurorii au solicitat arestarea preventivă...

Chiliman, dezgropat din panseluțe pentru a preveni olifirea lui “Geoge Tuță”

Ilustrație: Marian Avramescu Partidul Național Liberal (PNL) l-a dezgropat pe fostul edil Andrei Chiliman de sub un rond de flori cu panseluțe de mii...
Ultima oră
Pe aceeași temă