18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportPonta: Moldova se află într-o perioadă dificilă din cauză sancţiunilor economice impuse...

Ponta: Moldova se află într-o perioadă dificilă din cauză sancţiunilor economice impuse Rusia

Premierul Victor Ponta este de părere că perioada dificilă pe care o traversează Republica Moldova este cauzată în special de sancţiunile economice impuse de Rusia deoarece Chișinăul a semnat anul trecut Acordul de asociere la UE, el precizând totodată că România are datoria să ajute ţara vecină.

Republica Moldova are, azi, acum, nevoie de un sprijin financiar pe care nu-l poate primi din altă parte, decât din partea noastră, pentru a trece peste o perioadă dificilă. O perioadă dificilă pe care, eu spun, o are în special din cauza sancţiunilor economice pe care Federaţia Rusă le-a impus Republicii Moldova pentru un singur gest, dar un gest fundamental: anul trecut, Republica Moldova, în persoana premierului Leancă a semnat Acordul de asociere la Uniunea Europeană. Ori, pentru că au fost sancţionaţi pentru asta, eu cred că este datoria noastră să îi ajutăm. La nevoie se vede cine îţi e prieten şi cred că prin ceea ce am făcut astăzi şi facem încontinuare arătăm că cei care locuiesc pe ambele maluri ale Prutului suntem împreună şi la rău, şi la bine“, a spus Ponta la finalul întrevederii celor doi premieri.

Şeful Guvernului de la Bucureşti subliniat că cele 150 de milioane de euro pe care România i le va acorda Republicii Moldova reprezintă doar un împrumut şi nu un ajutor nerambursabil.

Cele 150 de milioane de euro reprezintă un împrumut. R. Moldova va restitui acest împrumut României într-un termen de cinci ani, dobânda este exact dobânda cu care se confruntă şi România, deci o dobândă foarte mică, mai mică decât a FMI. Deci, pentru România nu este nicio afacere, nu e un câştig, dar nu e nicio pierdere, este un ajutor pentru cineva care ne este atât de apropiat şi care are nevoie acum de acest sprijin“, a explicat Ponta, citat de Mediafax.

La rândul său, premierul moldovean a mulţumit pentru sprijinul constant acordat de premierul Victor Ponta, preşedintele Klaus Johannis, autorităţile române, dar şi poporului român. Valeriu Streleţ a spus că ţara sa trece printr-un moment dificil, el precizând că a tras acest semnal de alarmă şi la Bruxelles.

Noi trecem într-adevăr printr-o perioadă deloc simplă şi le-am spus-o şi celor de la Bruxelles, de unde vin astăzi, că avem nevoie de suport acum să nu intrăm într-un cerc vicios că: <<Faceţi reforme, dar fără suport bugetar. Dacă le veţi face, îl veţi primi>>. Am apreciat gestul Guvernului României şi al autorităţilor române fiindcă acţionează în cooperare, am apreciat şi implicarea domnului preşedinte Johannis care a emis decretul de promovarea acestui proiect de Camera Deputaţilor fără prea mari reţineri. Urma să punctez în discursul meu pregătit pentru Camera Deputaţilor, tot sentimentul profund al nostru de recunoştinţă şi gratitudine, pentru autorităţile române, pentru primele persoane în stat, dar în mod special pentru poporul român“, a spus Streleţ.

Cele mai citite

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...
Ultima oră
Pe aceeași temă