13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportPonta, reclamat Comisiei de la Veneția

Ponta, reclamat Comisiei de la Veneția

PDL sesizează Comisia de la Veneția pentru „încălcarea flagrantă și fără nici o limită a principiului constituțional al statului de drept“ de către majoritatea PSD-UNPR-PC și Guvernul Ponta. Motivul nemulțumirii? În primul rând, Ordonanța de Urgență nr. 12/2014, prin care Executivul a modificat regulile alegerilor parțiale, în sensul ca la scrutin să poată participa și independenții și partidele care, la alegerile generale precedente, nu au participat și, implicit, nu au trecut pragul electoral.

Ce reclamă PDL

În scrisoarea adresată președintelui Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, democrat-liberalii arată că Executivul a modificat legea electorală „cu mai puțin de un an înainte de alegerile parlamentare parțiale“, fapt care contravine recomandărilor Comisiei. De asemenea, considerând că amendamentele aduse sunt de natură să afecteze drepturi politice fundamentale prevăzute de Constituție, democrat-liberalii își manifestă nemulțumirea și față de modul în care au fost impuse modificările: prin ordonanță de urgență. Din aceste considerente, PDL susține că OUG nr. 12/2014 ar fi neconstituțională.

Acuzații de neconstituționalitate sunt îndreptate și asupra unei alte ordonanțe de urgență adoptate de Guvernul Ponta. Este vorba de OUG nr. 11/2014 prin care a fost desființat Oficiul Român pentru Adopții. „Potrivit prevederilor art. 115 alin. 6 din Constituție, ordonanțele de urgență ale Guvernului nu pot afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului“, arată PDL în sesizarea sa.

Nu în ultimul rând, democrat-liberalii reclamă Comisiei de la Veneția că Executivul „a preluat prerogativa fundamentală a Parlamentului, legiferând într-o proporție covârșitoare numai prin ordonanțe de urgență“.

Avocatul Poporului, rol decorativ

Scrisoarea adresată de PDL Comisiei de la Veneția vine în contextul în care Avocatul Poporului a refuzat să sesizeze Curtea Constituțională pe cele două ordonanțe de urgență invocate.

De altfel, Avocatul Poporului nu a mai atacat din 9 octombrie 2013 vreo ordonanță adoptată de Guvernul Ponta. Ultimul act atacat la CCR a fost OUG nr. 91/2013 privind Codul insolvenței, act declarat, în final, neconstituțional.

După demisia lui Anastasiu Crișu, luni bune instituția Avocatul Poporului a fost condusă interimar de adjunctul acestuia, Ecaterina Teodorescu. Opoziția a criticat desemnarea acesteia ca interimar arătând că este de profesie economist și că nu are pregătirea juridică superioară și experiența cerute de o astfel de funcție.

Pe 6 mai 2014, a depus jurământul ca Avocat al Poporului ex-premierul Victor Ciorbea. Este de așteptat, însă, ca nici acesta să nu fie prea critic la adresa Guvernului Ponta, în condițiile în care a preluat funcția fiind susținut de majoritatea PSD-UNPR-PC.

Cele mai citite

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...
Ultima oră
Pe aceeași temă