10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportPonta, sprijinit prin rețeta PDL

Ponta, sprijinit prin rețeta PDL

Adoptarea moțiunii de cenzură PNL, aflată astăzi pe agenda Parlamentului, pare imposibilă în absența sprijinului UNPR, partid care a anunțat că nu susține demersul liberalilor. Senatorii și deputații coaliției nu sunt lăsați să voteze, împrumutând strategia folosită pe vremuri de Guvernul Boc.

Pentru reușita demersului, PNL ar avea nevoie de votul majorității parlamentarilor, adică 276 în cazul de față. Libe­ralii au 176 de parlamentari și în opoziție față de Ponta se mai află UDMR (25), al cărei lider, Kelemen Hunor, a anunțat că parlamentarii Uniunii vor vota moțiunea. Alte formațiuni mai mici – PSRO, PND, PMP – ar putea aduce în jur de 30 voturi. Dacă toate formațiunile care se declară în opoziție vor sprijini moțiunea, PNL ar strânge, cel mult, 230 de voturi.

Pentru a obține restul de 46 de voturi, liberalii au purtat negocieri cu UNPR (care a ajuns la 63 de senatori și depu­tați). Însă vicepremierul Gabriel Oprea, cel de care depinde practic supraviețuirea lui Ponta la Palatul Victoria, a anunțat că formațiunea sa nu va vota moțiunea de cenzură, în condițiile în care face parte din Executiv. „Mergem cu actuala coaliţie de guvernare, nu vom vota moţiunea de cenzură. Considerăm că actualul guvern este un guvern bun, care are performanţe economice pentru România”, a spus Oprea. Față de poziționările UNPR la moțiunile de cenzură anterioare, a dispărut orice referire la Victor Ponta. Până de curând, Oprea afirma că îl sprijină pe Victor Ponta personal, nu guvernul în general. 

Oprea a adăugat că preşedintele Klaus Iohannis va fi sprijinit în continuare de UNPR pe problemele de securitate naţională.  Anunțul UNPR vine în contextul în care liberalii precizaseră că nu îl vor susține pe Oprea ca premier, având propriul candidat, pe Cătălin Predoiu, și că nu se pune problema ca UNPR să participe pe listele PNL la viitoarele alegeri. În schimb, UNPR negociază cu PSD participarea pe liste comune la viitoarele alegeri, ceea ce se pare că a cântărit în decizia lui Gabriel Oprea.

Strategia PSD

Liberalii susțin că nu au renunțat la speranță. Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, ieri, că sunt mulţi parlamentari din UNPR care cer demisia lui Ponta, dar depinde dacă vor fi lăsaţi să voteze.

Aceste speranțe au fost, însă, contracarate prin anunțul președintelui interimar al PSD, Liviu Dragnea, care a declarat, la finalul ședinței coaliției, că parlamentarii PSD-UNPR-ALDE vor veni, astăzi, la votul de la moțiunea de cenzură pentru a asigura cvorumul, însă nu vor vota. În acest fel, liderii coaliției speră să evite surprizele la votul secret cu bile. Victor Ponta ar putea supraviețui, după ce coaliția a apelat la o tactică pe care o critica pe vremea când era în opoziție. Victor Ponta le cerea parlamentarilor PDL, pe vremea Guvernului Boc, să nu mai stea „ca oile” în bănci la moțiunile de cenzură.

Premierul Victor Ponta încearcă, la rândul său, să se agațe de putere cu orice preț, deși este trimis în judecată. El a anunțat, pe Facebook, că nu va demisiona atât timp cât președintele Klaus Iohannis nu va fi de acord să numească un premier din actuala majoritate. Această afirmație echivalează cu refuzul demisiei, cât timp președintele Klaus Iohannis a afirmat, de mai multe, ori că vrea un guvern cu un premier din PNL.

Speranța că va rămâne premier l-a determinat pe Victor Ponta să revină la atacuri la adresa adversarilor politici. „Deci, să lăsăm de mâine ifosele și visele de ajungere rapidă la Putere ale Pedeliștilor reșapați și duduilor frustrate și să ne vedem de muncă!”, a scris Ponta. 

Moțiunea din stradă

În paralel cu votul din Parlament, liberalii vor organiza un miting împotriva guvernului PSD, în Parcul Izvor din Capitală, aflat în apropierea sediului Legislativului.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că libe­ralii mizează pe participarea a 10.000 de oameni, arătând că vor fi prezenţi toţi parlamentarii partidului, vor fi discursuri, „ca la o moţiune de cenzură în stradă”.  Gorghiu a afirmat că “mai e suficient timp ca domnul Oprea, domnul Dragnea și alți lideri ai partidelor care susțin guvernul Ponta să aleagă între binele public și egoismul politic de a rămâne la putere”.

Replica lui Dragnea nu s-a lăsat așteptată, liderul PSD criticând decizia PNL de a organiza un miting, deși acesta este un drept democratic. „Nişte lideri care, în loc să participe la o discuţie aşezată despre stabilitatea României, despre proiectul de dezvoltare pe termen lung a României, cheamă oameni în stradă. Cred că românii au nevoie nu de scandal, nu de incitare, au nevoie de stabilitate pentru a-şi face viaţa mai bună”, a comentat Dragnea.  

Acuzații la adresa lui Ponta

Moțiunea este intitulată „Alege între România și Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!” . Liberalii le cer liderilor PSD și UNPR, Liviu Dragnea și Gabriel Oprea, dar și parlamentarilor coaliției, să se disocieze de Ponta, trimis în judecată, în caz contrar devenind „complici” la compromiterea României.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă