21.6 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSportDigul care a provocat inundaţiile ce l-au făcut pe Ponta să exclame...

Digul care a provocat inundaţiile ce l-au făcut pe Ponta să exclame “Ce faci, fă, Doina, aici?” a fost inaugurat în august, deşi va fi gata în primăvară

Premierul a promis că o lucrare de apărare împotriva inundațiilor va fi terminată până la finalul verii, așa că a inaugurat-o chiar dacă șantierul era încă deschis.

Premierul Victor Ponta le-a promis sătenilor din mai multe comune din Teleorman aflate în aprilie sub ape că până la finalul verii vor fi protejați de inundații printr-un dig care va fi construit din fondurile de urgență ale Guvernului. Deși licitația pentru desemnarea constructorilor a fost făcută în viteză, iar banii au fost alocați rapid, muncitorii nu s-au mișcat suficient de eficient pentru a respecta termenul avansat de prim-ministrul.

Totuși, faptul că șantierul era încă deschis nu l-a oprit pe Victor Ponta să inaugureze digul în 29 august, ca să arate opiniei publice că s-a ținut de promisiune.

Mândru de proiectul plătit de Guvern cu 34 de milioane de lei, premierul a venit într-unul dintre punctele de lucru la dig din comuna Ștorobăneasa însoțit de vicepremierul Liviu Dragnea, fost președinte al Consiliului Județean Teleorman, și de multă presă.

Mai mult, nu s-a abținut să facă glume pe seama celebrei bărci cu care a fost plimbat de jandarmi, când a venit să inspecteze în aprilie localitatea afectată de inundație. Atunci, opinia publică a fost scandalizată că premierul, vicepremierul și ministrul Apelor s-au urcat în barcă, deși apa era de doar câțiva centimetri. „Gata, nu mai aveți nevoie de ea. Să luați barca și să o țineți la primărie. Să facem un muzeu al bărcii după luna noiembrie“, a râs Victor Ponta, în august, conform relatărilor presei centrale.

Prim-ministrul a reamintit și de un alt incident care a avut loc la respectivele inundații, când a fost surprins că i se adresează ministrului Apelor cu apelativul „fă, Doina“ și a profitat de ocazie să se mai laude încă o dată cu realizările sale. „Știți cum trebuie să-mi spuneți? Fă, Ponta! Așa să îmi spuneți și facem“, a menționat Victor Ponta.

„Ne prinde primăvara“

În realitate, lucrările de apărare împotriva inundațiilor pentru comunele de pe cursul râurilor Vedea, Teleorman și Pârâul Câinelui, inaugurate cu mare pompă de șeful Guvernului, nu sunt gata nici până astăzi. Mai multe părți din structura de protecție, în zona Ștorobăneasa, sunt încă în faze incipiente de construcție, la altele nu s-a turnat nici un stop de beton, iar când am fost noi la fața locului, la începutul săptămânii trecute, cantități consistente de fier-beton zăceau nepăzite pe câmp. Faptul că șantierul este încă deschis ne-a fost confirmat oficial chiar de către Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, care are în administrare cele trei cursuri de apă.

Astfel, potrivit instituției, la „amenajarea râu Teleorman, în zona localității Ștorobăneasa, sat Beiu, județul Teleorman, este finalizat digul de apărare împotriva inundațiilor, fiind realizată linia de apărare împotriva inundațiilor“, dar „se lucrează la apărările de mal cu prism de anrocamente și se definitivează apărările cu gabioane și la zidul parapet din beton“. Situația este similară și pe o altă porțiune, care a fost finalizată parțial pe 29 septembrie, dar unde în prezent „se lucrează la recalibrarea albiei și la apărările de mal“.

În fine, pe a treia porțiune de îndiguire, proiectul e realizat doar în proporție de 95%. „Lucrările se estimează a se finaliza la 30 noiembrie 2014“, arată Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea într-un răspuns pentru România liberă.

Primărița din comuna Ștorobăneasa, care a trecut recent de la PDL la PSD, a recunoscut, de asemenea, că lucrările de îndiguire inaugurate de Victor Ponta nu sunt terminate.  „Doar digul de apărare a fost, de fapt, gata din 20 august, dar lucrările de consolidare, de pietruire şi betonare au început după acea dată. Mai sunt douăzeci de metri de dig de betonat, din câte știu eu“, a declarat Ioana Magereanu. Aceasta a admis că panglica s-a tăiat înainte de vreme. „Digul s-a inaugurat la sfârşitul lunii august, dar procesul-verbal de recepţie a lucrării nu s-a făcut nici acum. pentru că nu sunt încă toate lucrările gata“, a menționat primărița.

Muncitorii de la șantierul de pe râul Teleorman sunt însă mai pesimiști decât autoritățile cu privire la șansele ca lucrările să fie finalizate. „Mai avem destul de lucru. Nu vedeţi că ne ţine pe loc şi timpul ăsta? Mai e de turnat şi de umplut după aia cu piatră. Aici mai sunt ceva probleme. Apa  circulă ca printr-un canal. Nu cred că ne apucă primăvara. În decembrie terminăm betonul de turnat şi după aia mai vedem. Mai sunt lucrări şi după aia de făcut“, au afirmat angajații firmei care se ocupă de lucrări.   

Suspiciuni – Licitație la urgență

Pentru lucrări de amenajare a Pârâului Câinelui, valoarea totală alocată este de 19 milioane lei. Proiectant este firma Aqvaproiect Bucureşti, iar constructorul Hidro Olt. Pentru amenajarea râului Teleorman, în zona localităţii Ştorobăneasa-Sat Beiu, valoarea totală a fondurilor alocate este de 15 milioane de lei. Proiectant este Universitatea Tehnică de Construcţi Bucureşti, iar lucrările sunt efectuate de SC Coniz Romars SRL Piteşti. Firmele care execută aceste lucrări sunt prezente la aproape toate lucrările pe care Administraţia Bazinală de Apă Argeş Vedea le desfăşoară.

Probleme – Un dig necesar de 16 ani

România liberă a relatat încă din august că, deși sătenii din Ștorobăneasa erau inundați de ani buni şi existau proiecte pentru remedierea situaţiei încă de pe vremea când Liviu Dragnea era președintele Consiliului Județean, banii pentru un dig au fost alocaţi abia după o plimbare electorală a acestuia și a lui Victor Ponta cu barca trasă de angajaţii ISU. În iunie, cu surle şi trâmbiţe, atât Liviu Dragnea, cât şi autorităţile locale s-au îngrămădit să toarne prima găleată de pământ la fundaţia digului pe care localnicii îl aşteptau de zeci de ani.

Cele mai citite

ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul propriu Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor, persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial. Conform...

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de 95,3 milioane euro acordat de România companiei aeriene TAROM

Comisia Europeană a aprobat, luni, planurile României de a acorda transportatorului aerian naţional deţinut de stat, TAROM, un ajutor de restructurare în valoare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă