12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportPonta încheie oficial pactul de coabitare cu Băsescu. Reacția președintelui

Ponta încheie oficial pactul de coabitare cu Băsescu. Reacția președintelui

Premierul Victor Ponta i-a transmis, miercuri seară, o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, prin care îl informează că pactul de coabitare nu mai este valabil. Scrisoarea a fost trimisă în urma declaraţiilor de marţi ale preşedintelui, care a susținut că pactul ar fi reprezentat "o păcăleală".

După primirea scrisorii, președintele Traian Băsescu i-a "recomandat" premierului Victor Ponta "să se mai gândească dacă, într-adevăr, dorește denunțarea Acordului de colaborare instituțională între președintele României și prim-ministrul României".

Citește și: Reacția lui Băsescu după scrisoarea lui Ponta care anunță încheierea pactului de coabitare

Pactul de coabitare a fost semnat de cei doi oficiali în decembrie 2012 și era destinat „păstrării stabilităţii ţării şi asigurării unui climat funcţional, bunei guvernări” şi asigurării încrederii pieţelor internaţionale, prin „armonizarea poziţiilor comune în cadrul puterii executive, cu respectarea atribuţiilor constituţionale ale preşedintelui şi Guvernului”.

Citește și: Cum comentează Crin Antonescu sfârșitul pactului de coabitare

Gestul vine a doua zi după ce președintele Traian Băsescu a declarat că Victor Ponta este un politician ”mai slab” decât el și că l-a păcălit pe acesta să semneze pactul de coabitare, arătând că, dacă difuzează toate înregistrările întâlnirilor de la Cotroceni, se va vedea că Ponta este ”o slugă”,

Cunoscut publicului larg drept Pactul de coabitare președinte-premier, acordul făcea referire la evitarea confruntărilor publice inutile, la soluţionarea diferendelor şi la consultarea în privinţa mandatelor care vizează politicile ­europene.

Mai mult, documentul făcea trimitere explicită la Justiție, Ponta şi Băsescu angajându-se că independenţa acesteia nu va fi alterată. În plus, acordul le impunea celor doi să manifeste „respect pentru valorile constituţionale şi pentru instituţiile fundamentale ale statului, începând cu Justiţia, care nu trebuie să fie atacate şi, astfel, delegitimate”.

În acest context, demersul unilateral al premierului, de rupere a acordului, aruncă în necunoscut soarta unor domenii-cheie, precum Justiţia sau politicile europene ale României. Iar asta, cu atât mai mult cu cât actuala coaliție guvernamentală domină fără drept de apel Parlamentul, iar PSD a păstrat la sertar proiecte controversate de lege, precum cel al amnistiei și grațierii.

Ce efecte prevede premierul

Lipsa de valabilitate a pactului de coabitare va avea ca efect faptul că orice relaţie instituţională a Guvernului şi, probabil, a Parlamentului cu Traian Băsescu "ca persoană" încetează, iar partenerii europeni şi americani vor înţelege că au fost manipulaţi, consideră premierul Victor Ponta.

El a arătat totodată că scopul principal al demersului său este ca, folosind "autodemascarea" lui Băsescu, să fie arătat încă o dată partenerilor europeni şi americani ai României, care au susţinut că preşedintele vrea pace, respectarea legii şi a statului de drept, că acesta este, de fapt, "un impostor, un individ care mintă, care fură, care îşi bate joc de orice fel de parteneri internaţionali şi naţionali", astfel încât ei să înţeleagă că au fost folosiţi şi manipulaţi.

Redăm scrisoarea premierului Victor Ponta: 

Domnule preşedinte

Am luat act de declaraţiile dumneavoastră, din data de 05 august 2014, conform cărora Pactul de colaborare instituţională a reprezentat ”o păcăleală”. Pe această cale, vă reamintesc ceea ce aţi afirmat, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist cu privire la acest document: ”Da, l-am păcălit pe Victor Ponta cu pactul de coabitare. Eu eram cu spatele la zid! Aveam o majoritate de 70%, care putea să nici nu discute cu mine…”.

Acest document a fost semnat de mine din dorinţa de a evita o nouă criză politică şi pentru a da un semnal că în România instituţiile pot funcţiona normal, indiferent de persoanele care le conduc. Vă readuc aminte că, în acea perioadă, tocmai dumneavoastră aţi fost cel care aţi prezentat documentul, în public, liderilor europeni, printre care preşedintelui de atunci al Comisiei Europene şi preşedintelui Parlamentului European, dar şi ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti. Acest document a fost adus la cunoştinţă partenerilor României, ca o dovadă că suntem capabili să asumăm regulile democratice şi să veghem la buna funcţionare a instituţiilor.  

Eu rămân în continuare convins că, în orice situaţie politică şi dincolo de orice dispută personală, preşedintele şi prim-ministrul trebuie să colaboreze pentru binele public. Din păcate, dumneavoastră aţi arătat în mod repetat că nu sunteţi interesat de acest lucru.

Ţinând cont de declaraţiile pe care le-aţi făcut în data de 05 august, amintite anterior, devine evident că Pactul de colaborare instituţională nu mai produce efectele politice şi instituţionale pentru care a fost întocmit. În urma afirmaţiilor pe care le-aţi făcut public în ziua de marţi, devine clar pentru toţi românii, dar şi pentru partenerii noştri că aţi semnat acest document cu rea-credinţă, fără a vă asuma în realitate principiile sale.

Prin urmare, vă aduc la cunoştinţă pe această cale faptul că, în actualele condiţii, nu mai pot considera valabil Pactul de coabitare instituţională semnat în decembrie 2012.  

Victor Ponta, prim-ministru al Guvernului României

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, la B1 TV, că Victor Ponta este un politician ”mai slab” decât el și că l-a păcălit pe acesta să semneze pactul de coabitare.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă