6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportPonta se vede la Palatul Victoria până în decembrie 2016

Ponta se vede la Palatul Victoria până în decembrie 2016

Dosarul penal al premierului este aproape finalizat, mai fiind de administrat „câteva probe“. Șeful Executivului nu se arată însă deloc îngrijorat și îi răspunde ironic președintelui Klaus Iohannis, care încă îi așteaptă demisia, că va renunța la funcție doar după alegerile parlamentare de anul viitor.

Finalizarea anchetei care-l vizează pe Victor Ponta depinde exclusiv de procurorul de caz, dar o decizie va fi luată -într-un timp relativ scurt, potrivit procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi. „La momentul actual, ancheta este aproape finalizată, mai sunt de administrat câteva probe“, a precizat, ieri, Kövesi.

Premierul a reacționat la declarația șefului DNA spunând că este „cea mai bună veste“ pentru el, deoarece își dorește „cât mai repede“ o soluție în dosar. „Dacă mă scoate de sub urmărire penală, dacă mă trimite în judecată, important este că doresc cât mai repede să finalizez acest lucru. (…) Tot aud cu penalul, deci chiar mă bucur de ceea ce a zis procurorul-şef“, a precizat Ponta.

Șeful Executivului a mai declarat că nu are încă un răspuns la cererea, depusă săptămâna trecută, de disjungere din dosarul Turceni-Rovinari (dosarul prietenului Dan Șova – n.r.) a părții care îl privește.

În dosarul în care procurorii anticorupție îl acuză de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 fapte), complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, premierul a fost audiat de mai multe ori până acum și i-a fost pus sechestru asigurător asupra unui apartament.

Răspuns ironic pentru Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni seară, că nu și-a schimbat părerea și că încă așteaptă demisia premierului. „Mă aștept să se întâmple la un moment dat“, a precizat șeful statului, precizând că dialogul cu Victor Ponta este „mai instituțional, mai rar“.

În replică, șeful Executivului a declarat, pentru B1 Tv, că îi va înainta președintelui demisia sa pe 1 decembrie 2016. Adică, după ce vor avea loc alegerile parlamentare de anul viitor și după ce, implicit, se va încheia mandatul său.

Săptămâna trecută, după o nouă rundă de audieri la DNA, Ponta și-a reiterat hotărârea de a nu pleca de la Palatul Victoria chiar dacă procurorii decid trimiterea sa în judecată. Potrivit șefului Guvernului, o renunțare la funcție ar putea surveni doar dacă partidele din coaliția la putere nu l-ar mai susține.

În iunie, la scurt timp după ce DNA a anunțat începerea urmăririi penale împotriva sa, Ponta își justifica refuzul de a demisiona printr-o referire la cazul șefului statului: „Haideți să fim mai puțin ipocriți: Iohannis a candidat și a fost ales președinte fiind trimis în judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție“.

Trei luni

Astăzi se împlinesc trei luni de când deputații, prin votul lor, l-au scăpat pe premier de acuzația de conflict de interese (trei fapte), formulată de procurori în legătură cu numirea succesivă a lui Dan Șova în funcția de ministru. Prin urmare, anchetatorii au fost nevoiți să se axeze pe celelalte acuzații formulate în dosarul Turceni-Rovinari. Dar, și mai important, votul din Parlament i-a permis lui Ponta să se agațe de scaunul de la Palatul Victoria (dacă deputații acceptau începerea urmăririi penale împotriva sa și pentru fapte comise în timpul mandatului, președintele avea [Text Box: FOTO MEDIAFAX]  posibilitatea să-l suspende din funcție).

Ponta a ajuns prima dată în fața procurorilor DNA pe 5 iunie, când a fost anunțat că are calitatea de suspect. Pe 13 iulie, premierul a fost inculpat. În timpul scurs de atunci, șeful Executivului a invocat diferite motive pentru a nu-și prezenta demisia, de la faptul că nu este acuzat de corupție până la ideea că o demisie ar genera o criză politică din care ar avea de câșigat Rusia sau „un dușman al României“.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă