14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportPrefectul de Harghita verifică dacă în administrație se folosesc limba română și...

Prefectul de Harghita verifică dacă în administrație se folosesc limba română și cea maghiară în conformitate cu legea

Prefectul Harghitei verifică dacă folosirea în administraţie a limbii române şi a celei materne, în cazul cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale, se face cu respectarea legii, relatează Agerpres.

Adrian Jean Andrei a trimis vineri o circulară tuturor primarilor din judeţ în care le solicită ca în termen de 30 zile să comunice Instituţiei Prefectului dacă ordinea de zi a şedinţelor Consiliului Local este adusă la cunoştinţa publică atât în limba română, cât şi în limba minorităţii naţionale, acolo unde este cazul, potrivit legii. 

De asemenea, prefectul a mai cerut să i se comunice şi dacă şedinţele consiliului local se desfăşoară în limba maternă, acolo unde o treime dintre consilieri aparţin minorităţilor naţionale, respectiv dacă este asigurată traducerea în limba română, precum şi dacă în cadrul ceremoniilor oficiale organizate de autorităţile administraţiei publice locale se utilizează, pe lângă limba oficială a statului, şi limba maternă. 

Reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a mai cerut primarilor, printre altele, să îl informeze dacă tăbliţele indicatoare de la intrarea şi ieşirea din localităţi sunt inscripţionate conform prevederilor legale, precum şi tăbliţele cu denumirea autorităţilor administraţiei publice locale sau a instituţiilor de sub autoritatea acestora. 

O altă solicitare a prefectului vizează respectarea legii privind traducerea documentelor, dar şi funcţionarea Compartimentului cu atribuţii privind relaţiile publice. 

Primarii au la dispoziţie 30 de zile să îl informeze pe prefect în legătură cu aceste aspecte şi să pună în aplicare prevederile legale, acolo unde acest lucru nu s-a întâmplat, în caz contrar fiind pasibili de amenzi sau chiar de procese în instanţă. 

‘În caz de neconformare şi de nerespectare a dispoziţiilor legale, reprezentanţii autorităţilor publice locale sunt pasibili de sancţiuni contravenţionale iar, în cazurile în care se impune, prefectul îi va acţiona şi în instanţă pe cei care nu respectă legea. Sunt convins că maturitatea şi experienţa în administraţia publică a edililor îşi vor pune amprenta pe luarea măsurilor legale în această problematică’, a declarat Adrian Jean Andrei. 

Cele mai citite

Zgonea (ANCOM): Sectorul de poştă şi curierat ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro

Sectorul de poştă şi curierat este în plină dezvoltare şi ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro în...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă