9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportZiua lansării platformei de transparență bugetară: ce instituții „au uitat” să încarce...

Ziua lansării platformei de transparență bugetară: ce instituții „au uitat” să încarce rapoartele

Guvernul Cioloș a lansat, vineri, o platformă de transparență bugetară, dar mai multe instituții publice au uitat să încarce rapoartele cu venituri și cheltuieli. 

Dintre cele 22 de ministere ale Guvernului Cioloș, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Comunicațiilor nu au încărcat până vineri seara rapoartele cu execuția bugetară din primele două luni ale anului pe platforma online denumită „Transparență Bugetară”.

De asemenea, nu au prezentat date financiare pe platforma online niciunul dintre cei doi miniștri delegați, membri ai Guvernului României. Aceștia sunt Ciprian Bucur, ministrul delegat la Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul și Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni.

La o căutare pe platforma de transparență bugetară, am observat că niciunul dintre cele patru servicii speciale independente din România (SRI, SIE, STS și SPP) nu au prezentat date financiare pe noua platfornă online, deși ele cheltuiesc bani publici. În schimb, Administrația Prezidențială, deși nu e subordonată premierului, și-a prezentat datele financiare.

Nici Patriarhia României nu a trimis niciun fel de date pe platforma online, fiind de altfel una dintre instituțiile criticate des în mass media pentru lipsa de transparență în privința baniilor.

Platforma „Transparență Bugetară” a fost lansată, vineri dimineață, într-o ceremonie desfășurată la sediul Ministerul Finanțelor Publice, acțiune la care a participat și premierul Dacian Cioloș.

Ministrul Anca Dragu a explicat că prin lansarea platformei se urmăreşte creşterea transparenţei în domeniul bugetar, îmbunătăţirea managementului resurselor bugetare şi introducerea unor instrumente de verificare şi control bugetar complet automatizate. 

Platforma va fi implementată în două etape. În prima, va fi permis accesul la toate informaţiile despre veniturile şi cheltuielile fiecărei instituţii publice, la nivel de detaliu şi la informaţii printr-o interfaţă intuitivă, accesibilă de pe orice calculator sau dispozitiv mobil (tablete, smartphone). În etapa a doua, care va fi finalizată în două luni, publicul va avea acces la informaţii referitoare la numărul şi structura instituţiilor publice, rapoarte agregate, bugetul aprobat al instituţiei publice, gradul de angajare a bugetului aprobat (contracte semnate), rapoarte financiar-contabile. 

În ceea ce priveşte companiile de stat şi regiile autonome, ministrul Finanţelor a precizat că informaţiile despre bugetele acestora vor fi disponibile pe aceeaşi platformă, într-un termen de patru luni. 

Premierul Dacian Cioloș a declarat că proiectul „Transparenţă bugetară" contribuie la realizarea procesului de transparentizare a activității administrației și  modului de cheltuire a banului public, informează Agerpres.

„Este vorba de un prim element sau un element în plus faţă de ceea ce am promis încă de la începutul mandatului acestui guvern. Adică mai multă transparenţă a activităţii administraţiei, mai multă transparenţă, mai ales, a cheltuirii banului public. Nu doar transparenţă vizavi de modul cum sunt repartizate fondurile pe diferite linii bugetare, pe ce se cheltuiesc banii, dar şi modul în care se cheltuiesc. Şi asta atât la nivelul administraţiei centrale, cât şi la nivelul administraţiei locale", a precizat premierul, la lansarea proiectului "Transparenţă bugetară". 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

BEC a admis constituirea alianței electorale PSD-PNL pentru alegerile locale și europarlamentare

Biroul Electoral Central a admis, marţi, protocolul de constituire a alianţei electorale PSD - PNL. Decizia a fost publicată pe site-ul BEC. „Ca urmare a...

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

Irina Begu, victorioasă la revenirea în circuit

Irina Begu a revenit în circuitul profesionist de tenis după o absență de șapte luni cu o victorie. Românca de 33 de ani s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă