21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportFOTO. Mai puțină birocrație. Ce măsuri a luat Guvernul Cioloș

FOTO. Mai puțină birocrație. Ce măsuri a luat Guvernul Cioloș

Cazierul judiciar sau copia le­galizată după buletin sunt doar câteva dintre docu­mentele eliminate de Guvern din traseele birocratice, printr-o ordonanţă adoptată marţi.

„Mai puține acte, copii, hârtii, mai puține drumuri la ghișee cerute oamenilor care interacționează cu administrația publică. Aceasta este esența pachetului de simplificare adoptat de Guvern. Măsuri necesare, luate din respect pentru oameni, pentru timpul și banii lor. Este un pas pe un drum al normalității, spre un stat mai respectuos față de cetățenii lui“, a explicat premierul Dacian Cioloş motivele pentru adoptarea actului normativ.

Astfel, potrivit ordonanței, „instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale vor accepta și copia electronică după cartea de identitate, prin furnizarea unei adrese de poștă electronică, atât pe pagina proprie de internet, cât și pe punctul de contact unic electronic“.

Mai mult, vor fi scutite de plata timbrului fiscal eliberarea și prelungirea valabilității actelor de identitate și a cazierului judiciar. „Această măsură a fost luată având în vedere că plata acestei taxe de valoare mică presupune deplasări la Poștă și la Poliție“, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului. La ridicarea cărții de identitate sau a pașaportului cetățenii vor plăti o singură taxă, într-un singur loc. „În vederea simplificării plății taxelor pentru pașaport au fost comasate cele două taxe, astfel încât acestea se vor putea achita într-un cont unic, facili­tându-se și plata lor online“, potrivit ordonanţei de urgenţă.

Taxele extrajudiciare de timbru rămase în vigoare se vor plăti prin mijloace electronice, ordin de plată sau numerar pentru cele de până la 50.000 lei, a stabilit Guvernul, care a exclus de la această prevedere taxa pentru eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor dobândite în baza Legii 18/1991.

„În cazul plății amenzii rutiere, dificultatea semnalată de un număr semnificativ de cetățeni este reprezentată de obligativitatea de a transmite dovada plății amenzii la unitatea de poliție. În sensul eliminării acestei proceduri, actul normativ introduce posibilitatea transmiterii dovezii de plată şi prin poşta electronică, respectiv eliminarea acestei obligativităţi atunci când plata se realizează prin mijloace electronice. Astfel, articolul 28 din Ordonanța Guvernului
nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor va fi completat în consecință, facilitând plata prin Sistemul Național Electronic de Plată şi a altor mijloace electronice de plată“, se arată în comunicatul Guvernului.

De asemenea, a fost eliminată şi obligativitatea prezentării cazierului judiciar de către ce­tăţeni, document necesar la angajare sau în alte cir­cum­­stanţe. „Autorităţile şi in­sti­tuţiile pu­blice, altele decât cele din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, vor putea obține certificatul de cazier judiciar în mod direct de la Minis­terul Afacerilor Interne (MAI), scutind cetăţeanul de obţinerea acestuia, caz în care taxa de eliberare şi taxa extrajudiciară de timbru vor fi eliminate. Astfel, orice altă instituţie publică, cu excepţia celor prevăzute deja în lege, va solicita electronic uni­tăţilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, în baza consimţământului scris al solicitantului, copie de pe cazierul judiciar al persoanei pentru care se efectuează verificări specifice“, menţionează ordo­­nan­ţa adoptată marţi.

Premierul Dacian Cioloş a declarat că Guvernul va monitoriza aplicarea acestor prevederi şi va interveni cu noi măsuri acolo unde este nevoie.  

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Trafic de droguri la Craiova. Două persoane au fost reținute

La data de 15 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au luat o...

Inspecția Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei care se ocupă de cazul lui Vlad Pascu

Inspecția Judiciară a trimis o propunere pentru suspendarea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia până la încheierea procedurilor disciplinare, în data de...
Ultima oră
Pe aceeași temă