11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportPlatformă de transparență bugetară: Românii vor putea verifica online veniturile şi cheltuielile...

Platformă de transparență bugetară: Românii vor putea verifica online veniturile şi cheltuielile instituțiilor publice

Toate instituţiile bugetare din România vor fi obligate să încarce pe internet, pe o platformă accesibilă oricui, toate datele privind veniturile şi cheltuielile realizate, informează Agerpres. 

Platforma „Transparență Bugetară” a fost lansată, vineri, la Ministerul Finanțelor Publice. La eveniment au participat premierul Dacian Cioloș  și ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

Ministrul Anca Dragu a explicat că prin lansarea platformei se urmăreşte creşterea transparenţei în domeniul bugetar, îmbunătăţirea managementului resurselor bugetare şi introducerea unor instrumente de verificare şi control bugetar complet automatizate. 

Platforma va fi implementată în două etape. În prima, va fi permis accesul la toate informaţiile despre veniturile şi cheltuielile fiecărei instituţii publice, la nivel de detaliu şi la informaţii printr-o interfaţă intuitivă, accesibilă de pe orice calculator sau dispozitiv mobil (tablete, smartphone). În etapa a doua, care va fi finalizată în două luni, publicul va avea acces la informaţii referitoare la numărul şi structura instituţiilor publice, rapoarte agregate, bugetul aprobat al instituţiei publice, gradul de angajare a bugetului aprobat (contracte semnate), rapoarte financiar-contabile. 

În ceea ce priveşte companiile de stat şi regiile autonome, ministrul Finanţelor a precizat că informaţiile despre bugetele acestora vor fi disponibile pe aceeaşi platformă, într-un termen de patru luni. 

Premierul Dacian Cioloș a declarat că proiectul „Transparenţă bugetară” contribuie la realizarea procesului de transparentizare a activității administrației și  modului de cheltuire a banului public, informează Agerpres.

„Este vorba de un prim element sau un element în plus faţă de ceea ce am promis încă de la începutul mandatului acestui guvern. Adică mai multă transparenţă a activităţii administraţiei, mai multă transparenţă, mai ales, a cheltuirii banului public. Nu doar transparenţă vizavi de modul cum sunt repartizate fondurile pe diferite linii bugetare, pe ce se cheltuiesc banii, dar şi modul în care se cheltuiesc. Şi asta atât la nivelul administraţiei centrale, cât şi la nivelul administraţiei locale”, a precizat premierul, la lansarea proiectului “Transparenţă bugetară”. 

Mai mult, premierul a explicat că platforma reprezintă un instrument „foarte util în intern” pentru procesul decizional în cadrul ministerului şi al administraţiei publice centrale şi locale, pentru că e un instrument de urmărire a implementării politicilor publice care necesită cheltuieli bugetare. 

Totodată, proiectul va permite oricărui contribuabil să știe cum sunt repartizate fondurile și modul în care administrația publică cheltuie fondurile. În plus, programul ar trebui să permită şi „înlăturarea unor riscuri de fraudă sau de corupţie”. 

„Va deveni mult mai transparent pe ce se cheltuie banii şi cât costă o investiţie sau alta. De multe ori, la noi sunt discuţii nu legat de utilitatea unor investiţii, dar de eficienţa cheltuirii banilor pentru o investiţie sau alta. (…) Sigur că pornind de aici este un prim pas, vrem să mergem şi mai departe cu acest tip de transparenţă. Să venim aşa cum am spus şi cu alte tipuri de informaţii legate de modul în care sunt încheiate anumite contracte, modul în care sunt executate anumite contracte”, a spus premierul. 

El a mulţumit Ministerului Finanţelor pentru efortul depus în realizarea proiectului, subliniind că, de regulă, imaginea instituţiei este asociată cu aceea “a unei structuri rigide închistate, orientate spre interior”

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă