10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportPremierul Cioloș discută la Casa Albă cu vicepreședintele SUA, Joseph Biden

Premierul Cioloș discută la Casa Albă cu vicepreședintele SUA, Joseph Biden

UPDATE 20,15: A început întâlnirea oficială dintre premierul Dacian Cioloș și vicepreședintele SUA, Joe Biden.

Conform programului, întrevederea ar urma să dureze circa 30 de minute. Întâlnirea are loc în Roosevelt Room, o sală din aripa de vest a Casei Albe, situată în imediata apropiere a Biroului Oval. 

La final, premierul Dacian Cioloş va susţine o declaraţie de presă în faţa Casei Albe. 

Prim-ministrul este însoţit de ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, ministrul energiei, Victor Grigorescu, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, de şeful Cancelariei primului ministru, Dragoş Tudorache, consilierul pe politică externă al premierului, Călin Ungur, şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. 

Vicepreşedintele Joe Biden este însoţit la întâlnire, printre alţii, de ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm, asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene şi euroasiatice, Victoria Nuland, consilierul pe securitate naţională al vicepreşedintelui SUA, Collin Kahl, adjunctul asistentului secretarului apărării pentru NATO şi Europa, James Townsend. 

Din delegaţia americană mai fac parte şi doi asistenţi speciali ai preşedintelui Barack Obama.

—————————-

Premierul Dacian Cioloş se întâlneşte, marţi, cu vicepreşedintele Statelor Unite Joseph Biden, în cadrul vizitei de patru zile pe care șeful Executivului o efectuează în SUA.

Premierul român va fi însoţit de ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, de ministrul energiei, Victor Grigorescu, de şeful Cancelariei primului ministru, Dragoş Tudorache, şi de ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior. 

Dacian Cioloș a declarat, duminică, pentru Mediafax, că întrevederea pe care o va avea cu vicepreşedintele SUA reprezintă o ocazie pentru a discuta despre oportunitățile pe care România le oferă în regiunea Mării Negre.

„Întrevederea cu Joseph Biden din 24 mai este o ocazie pentru a discuta despre oportunităţile enorme oferite de Romania in regiunea Mării Negre mai ales în privinţa investitiilor si dezvoltării infrastructurii, inclusiv producţia şi transportul de energie. Vom pune accentul pe potenţialul energetic al României de producţie de gaz din Marea Neagră.Este, de asemenea, o ocazie suplimentară de a ne consulta înaintea summit-ul NATO de la Varşovia. România doreşte sprijinul activ al SUA pentru o prezenţă Aliată înaintată pe tot flancul estic, de la Marea Baltică până la Marea Neagră. Vom continua discuţiile cu partea americană pe propunerile noastre în perspectiva summit-ului”, a declarat premierul Dacian Cioloş.

Citește și: Dacian Cioloș, despre vizita în SUA: Este o ocazie pentru a discuta despre oportunităţile enorme oferite de Romania in regiunea Mării Negre

Totodată, șeful Guvernului a precizat că prin această vizită se va consolida dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic, „astfel încât cooperarea economică să atingă acelaşi nivel înalt de excelenţă şi dinamică pozitivă precum interacţiunea pe palierul politico-militar”.

„Vom prezenta la Washington viziunea noastră privind rolul României în regiunea Mării Negre şi interesul nostru, nu numai în domeniul securităţii, ci şi în dezvoltarea relaţiilor economice”, a mai spus el, adăugând că „este momentul potrivit pentru o asemenea redimensionare”.

„Ţara noastra are una din cele mai mari creşteri economice din Europa şi este o economie solidă în context regional. În acest context favorabil, comerţul bilateral româno-american s-a dublat în ultimii ani şi a atins nivelul record de 2,2 miliarde de dolari americani. Vedem un potenţial imens cu SUA pentru a consolida relaţiile de investiţii si comerţ. Dorim să menţinem dialogul deschis cu partenerii americani şi să pledăm pentru participarea instituţiilor şi firmelor americane la edificarea unui cadru investiţional atractiv, precum şi ancorarea intereselor economice americane în România. De altfel, programul vizitei cuprinde mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai mediului de afaceri american, cu accent pe sectoarele auto,energie, agricol, industria aerospaţială şi sectorul IT”, a mai spus premierul, pentru Mediafax.

Întâlnirea cu vicepreşedintele american va fi precedată de alte două întrevederi: cu secretarul agriculturii, Tom Vilsack, şi cu secretarul comerţului, Penny Pritzker. 

După discuţia cu Joe Biden, Dacian Cioloş va fi prezent la o masă rotundă cu personalităţi din mediul de reflecţie organizată de Atlantic Council. 

De la ora 18:30, premierul participă la o recepţie la Ambasada României din SUA, la care sunt aşteptaţi peste 100 de membri ai comunităţii româneşti din zona Washington. 

Citește și: Premierul Cioloş, lobby la conducerea companiei Ford să extindă investiţiile în România
 

 

 

Cele mai citite

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...
Ultima oră
Pe aceeași temă