15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportPremierul Grindeanu: Nu punem în discuție probleme legate de amnistie, dar nu...

Premierul Grindeanu: Nu punem în discuție probleme legate de amnistie, dar nu exclud o discuție despre grațieri

Premierul Sorin Grindeanu a precizat, marți seara, pentru Mediafax, că nu exclude o discuție pe tema grațierilor, însă acestea nu ar viza infracțiuni grave, precum corupția sau evaziunea. În ceea ce privește Legea amnistiei, șeful Executivului a afirmat că exclude discuții pe această temă.

„Nu sunt de acord să punem în discuţie probleme legate de amnistie, dar nu exclud o discuţie despre graţieri, însă nu pentru infracţiuni grave, care privesc corupţia, evaziunea, alte infracţiuni majore”, a declarat șeful Executivului, pentru Mediafa.

Potrivit sursei citate, Sorin Grindeanu a subliniat că este poziţia sa de principiu în discuţiile şi demersurile referitoare la aceste probleme.

Marți, surse judiciare au declarat că se lucrează la un proiect de ordonanţă de urgenţă privind graţierea, care ar urma să fie discutat în şedinţa de miercuri a Executivului. Proiectul prevede şi modificarea altor legi din justiţie, precum cea referitoare la punerea în acord a abuzului în serviciu cu decizia CCR, potrivit aceloraşi surse.

Tot marți, înainte de ședința din plenul Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, în legătură cu legea amnistiei şi a graţierii, că va discuta despre o eventuală legea a graţierii cu premierul după ce se vor încheia discuţiile la CSM, precizând că graţierea este susţinută şi de asociaţiile profesionale ale magistraţilor, „pentru că este un atribut al fiecărui stat în materie penală pentru un astfel de act de clemenţă”.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri dimineața, că Legea amnistiei și grațierii, ar fi „o catastrofă pentru democrația din România”.

„O astfel de lege, care ar spăla păcatele nu numai unor hoți care pot fi periculoși pentru persoane și pentru societate, dar care ar albi și dosarele politicienilor, ar fi o catastrofă pentru democrația din România”, a afirmat Klaus Iohannis, vineri dimineața, la ședința noului Consiliu Superior al Magistraturii.

El a continuat precizând că, daca ar exista o astfel de inițiativă, s-ar opune „cu toată greutatea și puterea funcției prezidențiale”. „Dacă ar exista o astfel de inițiativă, eu m-aș opune cu toată greutatea și puterea funcției prezidențiale. Sper să nu fie cazul. Ca să reducem posibilitatea acestui demers, am spus acest lucru în public, în fața dvs., care le cântăriți așa cum se cuvine”, a conchis șeful statului.

 

Cele mai citite

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

Liberalii Nicu Bitea și Cosmin Șandru, achitați de ICCJ în faimosul proces cu deputatul AUR, Titi Stancu

După doi ani și jumătate de la plângerea făcută de parlamentarul AUR Titi Stoica împotriva domnilor Nicu Bitea și Cosmin Șandru, din PNL Timiș,...

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2024

România va avea "cea mai mare" creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat, marţi, prim-ministrul Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă