15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportPremierul Grindeanu vrea să afle cum merg programele de înzestrare ale Armatei....

Premierul Grindeanu vrea să afle cum merg programele de înzestrare ale Armatei. Întâlnire fulger la sediul MApN. Noul ministru al Apărării vrea achiziții din mai multe surse, nu din sursă unică

Premierul Sorin Grindeanu a avut, luni, o întâlnire cu ministrul Apărării, Gabriel Leș, pentru a discuta despre programele de înzestrare ale Armatei Române. Întâlnirea, fără accesul presei, a avut loc la sediul central al MApN.

“Astăzi am fost la Ministerul Apărării Naționale pentru o scurtă întrevedere cu domnul ministru Gabriel Leș pentru a discuta cele mai importante puncte de pe agenda Ministerului și programele prioritare ale Armatei române. A fost o discuție constructivă și i-am urat mult succes în îndeplinirea angajamentelor asumate!”, a scris premierul Grindeanu, luni, pe Facebook.

Nu s-au prezentat detalii concrete despre programele analizate la întâlnirea celor doi oficiali. Se știe însă că, de-a lungul anului 2016, MApN a lansat un program de achiziție a patru nave militare noi, de tip corvetă multifuncțională, care vor fi livrate de compania olandeză Damen.

Decizia finală, prin care contractul a fost atribuit firmei olandeze Damen, a fost anunțată de MApN în decembrie 2016, adică la numai câteva zile înainte de finalul mandatului lui Mihnea Motoc în fruntea MApN.

Succesorul acestuia în funcția de ministru, Gabriel Leș, a declarat, imediat după preluarea funcției în cabinetul Grindeanu, că o variantă mai bună ar fi fost o achiziție din mai multe surse – nu dintr-o singură sursă, cum a decis MApN în anul 2016.


Citește și: România cumpără nave de luptă mai scumpe decât estimările inițiale ale MApN. Programul costă 1,6 miliarde de euro. Corvetele se cumpără fără licitație

Guvernul României a aprobat cumpărarea de către Ministerul Apărării Naționale a patru nave de luptă noi, de tip corvetă multifunțională. Utilitatea lor, din punct de vedere militar, este clară. În schimb, datele financiare ale contractului sunt neclare și, pe alocuri, chiar suspecte.


„Corvetele sunt prevăzute ca şi necesitate pentru înzestrarea armatei României ca şi capabilitate necesară. Bineînţeles că acestea vor continua într-un fel sau altul. Mai devreme sau mai târziu aceste corvete se vor face pentru că sunt cuprinse în înzestrarea armatei. Sunt nişte cerinţe minimale operaţionale date de categoriile de forţă care trebuie respectate, dar acest lucru se poate face la 2,3,4 ofertanţi”, declara ministrul Gabriel Leș la data de 4 ianuarie 2017.

Este de precizat că Gabriel Leș, înainte să fie numit ministru a Apărării, a ocupat funcția de șef al Departamentului pentru Armamente din cadrul MApN.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...
Ultima oră
Pe aceeași temă