25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSportPremierul interimar cere lămurirea problemei de la Electrica. Ce i-a răspuns ministrul...

Premierul interimar cere lămurirea problemei de la Electrica. Ce i-a răspuns ministrul Energiei

Premierul interimar, Sorin Cîmpeanu, i-a cerut, miercuri, ministrului Energiei, Andrei Gerea, să clarifice problema de la Electrica. Ministrul Energiei a precizat că măsura la care se face referire, adică creșterea numărului membrilocr AGA în Electrica, a fost luată în mod “public şi transparent”, relatează Mediafax. 

Ministrul a precizat că pentru a fi pusă în aplicare mai au nevoie de voturi. 

“Da, domnule prim-ministru, vom da un comunicat de presă. E vorba de o măsură luată în mod public şi transparent în urmă cu 45 de zile şi pentru a fi pusă în aplicare avem nevoie şi de votul altora”, a explicat Gerea.

Citește și: De ce crește numărul membrilor AGA la Electrica

Acționarii Electrica au aprobat, marți, propunerea Ministerului Energiei schimbarea actului constitutiv al companiei pentru trecerea de la un Consiliu de Administrație cu cinci membri la unul cu șapte membri. Decizia presupune demiterea actualului Consiliu și numirea de noi membri. Statul deține, prin Ministerul Energiei, o participație de 48,78% la Electrica, fiind cel mai mare acționar.

Acționarii au fost convocați pe 14 decembrie pentru a alege un nou Consiliu de Administrație. Din actualul Consiliu de Administrație fac parte Victor Cionga, Arielle Malard de Rothschild, Michiel Boersma, Cristian Busu si Victor Vlad Grigorescu.

Compania Electrica a fost listată la mijlocul anului trecut pe bursele de la București și Londra. Statul român a cedat astfel controlul companiei, rămânând cu o deținere de 48,78%.

Potrivit Fredom House, Centrul Român de Politici Europene și Expert Forum, ministrul Energiei Andrei Gerea încearcă să intervină arbitrar în activitatea Electrica, prin schimbarea membrilor CA, care au promovat politici responsabile, pentru a deturna bani pentru scopuri politice.

Anul trecut, România a listat la bursa din Londra compania Electrica. O listare de succes, care a reușit să strângă 496 de milioane de euro, fonduri care ar fi trebuit investite pentru ca sistemul de furnizare a energiei electrice să funcționeze și pe viitor la standarde cel puțin rezonabile și pentru a se dezvolta, spun ONG-urile.

Pentru a atrage încrederea investitorilor, România a promis managament profesionist și urmărirea performanței. Ministerul Energiei a numit după procedură, pe criterii de competență, membrii în Consiliul de Administrație (CA), noii acționari au numit persoane cu experiență în domeniu, care au condus companii energetice mari din Uniunea Europeană. Noul Consiliu de Administrație a propus proceduri de etică și responsabilitate, a oprit investiții inutile făcute doar pentru a se încasa comisioane și a încercat să facă din Electrica o companie rentabilă, mai arată reprezentanții societății civile.

“Noul ministru Andrei Gerea a încercat să-i aducă „la ordine” pe membrii CA. A încercat să intervină arbitrar în activitatea companiei, să anuleze planurile de investiții și decăpușare. În fine, a încercat să deturneze banii colectați prin ieșirea la bursă pentru scopuri politice imediate, fapt pentru care ministrul a încercat să intervină peste membrii CA. Întrucât a eșuat, azi (marți, n.r.) a pus în practică un plan indirect: a propus creșterea numărului de membri din CA de la 5 la 7, care automat duce la schimbarea membrilor actuali, care au promovat politicile etice. Practic, ministrul demisionar Gerea încearcă să-și numească oameni în CA al Electrica și să pună astfel, post-mortem, mâna pe bani. Un guvern mort care încă mai face mizerii”, spun în continuare ONG-urile.

Organizațiile citate atrag atenția că, în plus, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), acționar minoritar la Electrica, a propus marți ca cei numiți în viitorul CA să respecte criterii de profesionalism și integritate, dar propunerea a fost respinsă de ministerul condus de Andrei Gerea.

ONG-urile semnatare solicită viitorului Guvern să oprească acest proces, să renunțe la schimbarea componenței CA și să revină la numărul de cinci membri pentru CA iar, dacă nu este posibil, să numească membrii suplimentari prin selecție deschisă, căutând profesioniști integri.

Cele mai citite

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitãților ilicite, inaugurat în biroul de frontierã Galați-Giurgiulești

Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamală Română (AVR) au inaugurat, la Biroul Vamal Galați-Giurgiulești, primul dintre cele 26 de scanere menite să reducă, în punctele vamale, atât...

tbi bank a obţinut un profit net de 11,3 milioane euro în primul trimestru din acest an, cu aproape 40% mai mult decât în...

tbi bank anunţă că a obţinut un profit net de 11,3 milioane euro în primul trimestru din acest an, cu aproape 40% mai mult...

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...
Ultima oră
Pe aceeași temă