23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPremierul Sorin Grindeanu, despre decizia lui Tudorel Toader de a nu-i revoca...

Premierul Sorin Grindeanu, despre decizia lui Tudorel Toader de a nu-i revoca pe Lazăr și Kovesi: Ministrul Justiției are experiența profesională pentru a recomanda măsurile necesare. Pentru ca lupta anticorupție să fie cu adevărat eficientă, nu trebuie să stea sub semnul unui nume

Premierul Sorin Grindeanu a luat act de decizia ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a nu-i revoca pe procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și pe procurorul general al României, Augustin Lazăr, ca urmare a evaluării activității celor doi. În acest context, șeful Executivului a reiterat angajamentul ferm al Guvernului față de lupta anticorupție și a subliniat că aceasta nu trebuie să stea „sub semnul unui nume".

Într-un comunicat de presă al Guvernului se precizează că „ministrul Justiției are autoritatea legală, experiența profesională și căderea morală pentru a face această evaluare și pentru a recomanda măsurile necesare".

Totodată, sursa citată precizează că premierul Grindeanu a cerut să fie informat constant în legătură cu rezultatele monitorizării continue asupra activității procurorilor, pe care a decis să o instituie ministrul Justiției.


Citește și: Procurorul general, Augustin Lazăr, după ce ministrul Justiției a anunțat că nu îl va revoca din funcție, ca urmare a evaluării activității: Ministerul Public va respecta întocmai decizia Curții Constituționale și va acțona pentru apărarea ordinii de drept și a cetățenilor

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a precizat, miercuri seara, că a luat act de concluziile evaluării prezentate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, astfel că Ministerul Public va respecta întocmai decizia Curții Constituționale.


„De asemenea, premierul consideră necesar ca autoritățile statului să-și respecte competențele constituționale, pentru ca, pe viitor, astfel de conflicte să fie evitate. Trebuie să avem în vedere faptul că judecătorii CCR au arătat, în decizia lor, că o instituție a statului și-a arogat atribuții pe care nu le posedă", mai informează sursa citată.

Șeful Executivului a reiterat și angajamentul „ferm al Guvernului României față de lupta anticorupție": „Prim-ministrul subliniază însă că, pentru ca această luptă să fie cu adevărat eficientă, ea nu trebuie să stea sub semnul unui nume. Mecanismele de combatere a corupției trebuie să ajungă la maturitate, ceea ce înseamnă că trebuie să funcționeze, indiferent de conducere. O instituție nu se poate confunda cu o persoană, oricine ar fi aceasta".

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, că nu îi va revoca din funcție pe procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și pe procurorul general al României, Augustin Lazăr, ca urmare a anchetării modului în care a fost elaborată Ordonanța 13, însă că le va evalua „atent” activitatea.

„Ceea ce considerăm oportun, în sprijinul exigențelor statului de drept, este instituirea unei atente monitorizări a activității procurorilor DNA, DIICOT, PÎCCJ, o autoritate pe care trebuie să o exercite ministrul Justiției, pentru identificarea modului în care, pe viitor, procurorii să respecte limitele de competență, în acțiuni de natură să pună în pericol democrația. Această monitorizare se va exercita ca un mecanism care să dea eficiență prevederilor art 132, alineatului 1, de exercitare a ministrului Justiției asupra procurorilor (…). În acest context, am apreciat că, în acest moment, nu este oportună declanșarea mecanismului de revocare a procurorului general și a procurorului șef al DNA”, a spus Tudorel Toader.



 Și președintele Iohannis a reacționat, miercuri seara, după ce ministrul Tudorel Toader a făcut publice concluziile evaluării.

„Mi se pare un lucru foarte bun. Dacă citim cu atenție Constituția, acolo scrie că activitatea se desfășoară sub „ochiul” ministrului Justiției. Mi se pare un lucru bun. Cu siguranță îi va monitoriza, asta este în fișa postului. Dacă lucrează împreună în ceea ce am numit cooperare loială între MJ și Ministerul Public, astfel că lucrurile vor merge înspre bine. La începutul anului, au fost divergențe între cele două instituții, pe tema Ordonanței 13”, a precizat președintele Ioahnnis, miercuri seara, la Palatul Cotroceni, unde l-a primit în cursul zilei pe prințul Charles.

Întrebat dacă este mulțumit de activitatea Laurei Codruța Kovesi și a lui Augustin Lazăr, șeful statului a declarat: „Sunt foarte mulțumit. Am mai spus-o de multe ori și îmi place să o repet: Ministerul Public, inclusiv DNA, își fac foarte bine treaba”.


Cele mai citite

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă