2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportPreşedinte CSM: Informaţiile pe surse duc la judecată publică deformată

Preşedinte CSM: Informaţiile pe surse duc la judecată publică deformată

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Marius Tudose, a declarat, marţi, la prezentarea bilanţului DNA, că apariţia în spaţiul public a unor informaţii pe surse poate duce "la o judecată publică, fie prematură, fie deformată", informează Mediafax.

Citeşte şi: An record pentru DNA, în ciuda alegerilor din 2014. Laude pentru Kovesi din partea lui Iohannis și Ponta

"Fără a minimiza importanţa informării publicului cu aspectele cu caracter public din anchetele penale aflate în desfăşurare, consider, însă, că aceasta trebuie atent dozată, nu numai pentru asigurarea securităţii actului de justiţie şi respectării drepturilor fundamentale ale persoanelor cercetate, ci şi pentru a elimina potenţialele surse de presiune asupra muncii procurorilor. Apariţia în spaţiul public a unor informaţii pe surse, transcripturi, aspecte de viaţă privată, pot duce la o judecată publică, fie prematură, fie deformată, sau pot face deliciul publicului. În egală măsură, pot conduce la escaladarea dezbaterilor publice dincolo de perimetrul de siguranţă necesar unei bune gestionări a activităţilor de anchetă şi pot genera reflexe de apărare din partea inculpaţilor care, odată manifestate public, sunt resimţite sau se constituie în atacuri la independenţa şi/sau reputaţia procurorilor", a spus Marius Tudose, la prezentarea bilanţului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru anului 2015.

Preşedintele CSM a adăugat că justiţia se înfăptuieşte prin instanţele judecătoreşti iar o completă informare a publicului în legătură cu faptele şi prejudiciile cauzate de persoanele trimise în judecată "îşi poate avea originea doar în textul hotărârii judecătoreşti definitive pronunţate de instanţă".

"Consider că ar fi o dovadă de maturitate şi de auto-recunoaştere a valorii aşezarea într-un registru de echilibru a tuturor aspectelor legate de activităţile de informare publică, cu atenta luarea în considerare a practicii CEDO în domeniu. Desigur acestea sunt reglaje instituţionale fine care pot fi făcute de o instituţie ce funcţionează, de acum, la capacitate maximă, are recunoaştere publică şi internaţională, bazată pe standarde profesionale de performanţă", a spus preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

Referitor la acelaşi subiect, tot la bilanţul DNA, prim-adjunctul procurorului general al României, Bogdan Licu, care a transmis mesajul lui Tiberiu Niţu, a spus că DNA ar trebui să găsească "soluţii de comunicare care să nu mai alimenteze speculaţiile".

"Vă bucuraţi de o cotă mare de încredere în rândul opiniei publice, obţinută în primul rând prin munca dumneavoastră. Rezultatele foarte bune ale activităţii dumneavoastră se bucură de o mediatizare pe măsură din partea instituţiilor de presă, lupta împotriva marii corupţii fiind o temă de real şi justificat interes. Cu toate acestea, conducerea Ministerului Public vă adresează invitaţia – dumneavoastră, dar şi celorlalte unităţi de parchet – de a găsi împreună cu Consiliul Superior al Magistraturii soluţiile de comunicare cele mai adecvate, care să nu mai alimenteze speculaţiile potrivit cărora organele de urmărire penală ar fi cele care transmit presei acte de urmărire penală care au caracter nepublic şi care pot afecta prezumţia de nevinovăţie. În acelaşi context, cred că trebuie acordată o atenţie sporită aspectelor reţinute de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în mai multe hotărâri, drept temeiuri de încălcare a unor drepturi fundamentale", a spus Bogdan Licu.

La prezentarea bilanţului DNA au fost prezenţi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, şeful interimar al SRI, Florian Coldea, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Interne, Gabrile Oprea, preşedintele CSM, Marius Tudose, vicepreşedintele CSM, Bogdan Gabor, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, reprezentanţi ai ambasadelor şi mai mulţi magistraţi.

Cele mai citite

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...
Ultima oră
Pe aceeași temă