12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportPreședintele ANRE, incompatibil. Reacția lui Havrileț

Președintele ANRE, incompatibil. Reacția lui Havrileț

UPDATE 15.34: Președintele ANRE, Niculae Havrileţ, acuzat de ANI de incompatibilitate, a declarat că, anterior numirii în poziţia de şef al Autorităţii, a demisionat din funcția de director al unei firme și nu cunoaște ce situație a determinat această decizie, pe care o va contesta în instanță, conform Mediafax. 

"Mi-am dat demisia din funcția anterioară imediat ce am fost numit în funcția actuală. Nu cunosc ce situație a determinat această decizie. Voi contesta în instanţă", a declarat Havrileț.

——-

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (A.N.R.E.), Niculae Havrileț a fost găsit incompatibil de către Agenția Națională de Integritate (ANI). El este și director al unei firme cu obiect de activitate tot în domeniul energiei.

Astfel, ANI a constatat că, începând cu data de 06 iunie 2012, Havrileț deține, simultan cu funcția de Președinte cu rang de Secretar de Stat al A.N.R.E., și funcția de Director general al S.C. GASCOP S.R.L., societate al cărei obiect de activitate se desfășoară în sectorul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale, ori în orice alte domenii care se află în competenţa A.N.R.E.

Potrivit art. 4, pct. 34 din Legea nr. 160/2012, „membrii comitetului director nu pot avea calitatea de membru în organele de conducere la societăţi comerciale cu obiect de activitate în sectorul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale ori în orice alte domenii care se află în competenţa ANRE, în condiţiile legii”.

De asemenea, președintele ANRE a încălcat și dispozițiile art. 84, alin. (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de secretar de stat, funcţia de subsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, precum şi cu exercitarea funcţiilor prevăzute la alin. (1), lit. c)”, respectiv „funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu […] funcţia de […] director general […] la societăţile comerciale […]”.

Niculae Havrileț a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

Starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective. Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului, precizează ANI. 

Cele mai citite

România va primi gaze din Qatar, ca alternativă la gazele din Azerbaidjan

România va primi gaz natural lichefiat din Qatar, ca alternativă la producția autohtonă și la gazele pe care România le va primi din Azerbaidjan. Acest...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă