13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPreşedintele ANRP: Aş propune de urgenţă înfiinţarea unei direcţii de retrocedări la...

Preşedintele ANRP: Aş propune de urgenţă înfiinţarea unei direcţii de retrocedări la DNA

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), George Băeşu, susţine că ar propune "de urgenţă" înfiinţarea unei direcţii specializate de retrocedări la DNA sau la Parchetul General, fiind nevoie şi de "procurori şi judecători specializaţi" în legile restituirii, relatează Mediafax.

"Eu, dacă aş putea, aş propune doamnei Codruţa Kovesi, de urgenţă, înfiinţarea unei direcţii specializate de retrocedări la DNA sau la Parchetul General. Eu cred că am ajuns la momentul în care este evident că de acest fenomen nu ne mai putem ocupa disparat. Ne trebuie, după părerea mea, şi nişte procurori specializaţi, şi nişte judecători specializaţi, pentru că a fost o interpretare mult prea laxă a legilor restituirii, legi care doar în interpretare au părut a fi proaste. Părerea mea că legile au fost bune", a declarat George Băeşu, vineri, la o întâlnire privind retrocedările organizată la Prefectura Alba.

El a adăugat că, după cazurile recente privind retrocedările ilegale de păduri, niciun inginer de la Romsilva nu mai semnează vreo hârtie fără verificări amănunţite.

"Credeţi că după ce au apărut cazurile cu pădurea mai este vreun inginer la Romsilva care semnează vreo hârtie la vreo comisie judeţeană de fond funciar până nu verifică de şapte mii de ori a cui e pădurea, a cui a fost şi unde se află? Noi suntem în acest moment în procese de anulare titluri de proprietate la Covasna pe zeci de mii de hectare, la Vâlcea pe sute de hectare, la Prahova pe sute de hectare. Avem oameni care au venit cu hârtiile (de proprietate – n.r.) din anii '20 şi ceva, ne-au arătat că aveau pădurea şi le-am dat pădurea. Nimeni, din păcate, nici de la Romsilva, nici din alte părţi, nu a avut curiozitatea la Arhivele de Stat să vadă dacă o avea şi în 1948, când Constituţia a trecut pădurea la stat", a mai spus şeful ANRP.

El a dat exemplu familiei Cantacuzino-Ghica ai cărei urmaşi "s-au împroprietărit cu mii şi mii de hectare după ce părinţii lor vânduseră".

"Am verificat celebra familie istorică Cantacuzino-Ghica şi, din nefericire, riscă să intre într-o umbră, pentru că urmaşii ei s-au împroprietărit cu mii şi mii de hectare după ce părinţii lor vânduseră. Şi vedeţi că nu e în regulă. Noi ştim lucrurile astea. Eu cred că din momentul acesta trenul a plecat din staţie şi are multe opriri", a mai spus Băeşu.

Cele mai citite

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Irina Begu, în sferturile de finală ale turneului WTA din Antalya

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în două seturi pe croata...
Ultima oră
Pe aceeași temă