25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportPreședintele CCR: Ei au făcut-o, ei să o dreagă

Președintele CCR: Ei au făcut-o, ei să o dreagă

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat vineri că situația juridică a aleșilor locali care au utilizat OUG 55 pentru a migra la alt partid, act declarat neconstituțional, trebuie decisă de Parlament prin legea de respingere, precizând: ”ei au făcut-o, ei să o dreagă”, scrie Mediafax.

Zegrean a fost întrebat când ar putea fi redactată motivarea asupra deciziei de necontituționalitate în cazul OUG 55/2014, care a permis migrația politică a aleșilor locali.

Președintele Curții Constituționale a răspuns că termenul de redactare este de 30 de zile.

Ulteior, Zegrean a fost întrebat cum vede declarația lui Liviu Dragnea, care a susținut că aleșii locali care au migrat la alt partid nu ar fi afectați de decizia Curții Constituționale în cazul OUG 55/2014. ”Răspunsul îl găsiți în Constituție, acolo spune că deciziile Curții sunt general obligatorii. Ce vreți să facem mai mult?”, a răspuns președintele CC.

El a fost întrebat despre efectele juridice deja produse de ordonanța declarată neconstituțională. ”Dacă ăia care a produs efecte a fost declarată neconstituțională, vreți să spun eu răspunsul?”, a replicat Zegrean.

El a fost rugat de jurnaliști să răspundă întrebării pe care a formulat-o. ”Da, citiți (…) Dacă ți-ar fi luat dumitale casa printr-o ordonanță care după aceea ar fi declarată neconstituțională, ce ai face? Ți-ai lua casa înapoi, nu?…Așa mă gândesc și eu”, a mai spus președintele CC.

De asemenea, el a fost întrebat dacă ar trebui ca aleșii locali care au migrat la alt partid să-și piardă mandatele. ”Este o întrebare la care aștept și eu un răspuns…de la cei care…Ați văzut ce scrie în decizie. Ce scrie?”, a continuatZegrean.

El a fost rugat să clarifice de către jurnaliști. ”Păi voi ați vrea să vă lămuresc eu acum, da toți cei care au plecat ar trebui să plece. Nu este așa, pentru că în decizia Curții dacă ați fi citit-o ați fi văzut că scrie acolo că Parlamentul prin legea de respingere a ordonanței trebuie să stabilească ce se întâmplă cu efectele produse. Este text din Constituție, dacă nu se respectă nici Constituția mai mult ce putem noi face?”, a spus președintele CC.

El a fost întrebat dacă face referire la încetarea mandatelor aleșilor locali sau revenirea la situația inițială a acestora. ”Nu…o țineți langa. Nu am ce să vă mai spun mai mult, v-am spus ce scrie în Constituție, noi suntem Curtea Constituțională”, a menționat Zegrean.

”Asta a fost lege de admitere a ordonanței (a OUG 55, n.r.) și acum trebuie să dea o lege de respingere a ordonaței și în Constituție la articolul 115 alineatul 8 scrie că în cazul respingerii ordonațelor Parlamentul va scrie ce se întâmplă cu efectele care s-au produs. Da?! Deci, ei au făcut-o, ei să o dreagă”, a mai afirmat președintele CC.

Preşedintele executiv al PSD Liviu Dragnea a declarat, joi, că aleşii care au migrat în baza Ordonanţei 55, care a fost declarată neconstituţională, ”în mod normal nu au ce să păţească” deoarece decizia Curţii Constituţională nu acţionează retroactiv.

Întrebat ce se va întâmpla cu aleşii care au migrat, în urma Ordonanţei 55, declarată neconstituţională, Dragnea a răspuns: ”În mod normal, nu au ce să păţească pentru că nu acţionează retroactiv. Aşteptăm motivarea Curţii şi vom vedea cum vom acţiona”.

Curtea Constituţională (CC) a decis, miercuri, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL.

Decizia Curţii Constituţionale este general obligatorie şi va fi publicată în Monitorul Oficial, urmând ca judecătorii constituţionali să motiveze hotărârea.

Cele mai citite

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...
Ultima oră
Pe aceeași temă