18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportPreşedintele CJ Cluj îi cere demisia lui Tiberiu Nițu

Preşedintele CJ Cluj îi cere demisia lui Tiberiu Nițu

Președintele Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Mihai Seplecan, i-a cerut demisia procurorului general al României, Tiberiu Nițu, pe care îl acuză de abuz în serviciu. 

„Deși există trei decizii a trei instanţe din România: Curtea de Apel Cluj şi de două ori Curtea de Apel Bucureşti, care confirmă faptul că Guvernul nu a respectat legea privind organizarea la termen a alegerilor parţiale locale şi parlamentare şi le-a blocat în mod intenţionat, procurorii de la Parchetul General, condus de Tiberiu Niţu, au decis să nu înceapă urmărirea penală a premierului Victor Viorel Ponta, împotriva căruia, în numele PNL Cluj, am depus, la începutul anului, o plângere penală pentru abuz în serviciu”, a explicat Seplecan, într-un comunicat de presă remis redacţiei. 

În 21 mai, preşedintele CJ Cluj a contestat respingerea primei plângeri penale, atenționând că procurorul de caz nu poate înfrânge o decizie a unui judecător. După cele 20 de zile în care procurorul şef ar fi trebuit să îi răspundă, Seplecan a contestat ordonanța de clasare la judecătorul de cameră preliminară din cadrul ÎCCJ, motiv pentru care a fost citat în 3 iulie, pentru 9 septembrie, ora 09.00.

În 23 iulie, procurorul șef de secție a emis o ordonanță de respingere a plângerii inițiale, deşi ultima zi în care putea să o respingă în termenul legal era data de 11 iunie. 

„Din punctul meu de vedere, cu o întârziere de 45 de zile, procurorul pus de către Tiberiu Nițu să scoată castanele din foc pentru premierul urmărit penal Victor Viorel Ponta produce un abuz în fața legii. Cred că este momentul ca Tiberiu Nițu să părăsească funcția în care a fost numit din moment ce ține să o trateze ca pe o sinecură politică din care trebuie să-și mulțumească binefăcătorul”, a spus Mihai Seplecan, care a precizat că acţiunea continuă la Înalta Curte de Casație și de Justiție. 

Parchetul ICCJ a decis să nu înceapă urmărirea penală a premierului Victor Ponta, împotriva căruia PNL Cluj a depus la începutul anului o plângere penală pentru abuz în serviciu.

Copreşedintele executiv al PNL Cluj Mihai Seplecan a depus, în 20 ianuarie, la Parchetul ICCJ o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva premierului Victor Ponta, pentru că nu organizează alegeri parţiale la preşedinţia Consiliul Judeţean Cluj, după demisia lui Horea Uioreanu, trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

Potrivit unui comunicat al lui Mihai Seplecan transmis atunci, după turul al doilea al alegerilor prezidențile, Victor Ponta a fost notificat să respecte legea "și să facă diligențele necesare desfășurării alegerilor parţiale pentru funcția de președinte al CJ Cluj".

Curtea de Apel Cluj a dat, în luna aprilie, câştig de cauză PNL Cluj, care a intentat proces Guvernului, pentru că nu a organizat alegeri anticipate pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, rămasă vacantă după demisia lui Horea Uioreanu, decizia instanţei nefiind definitivă.

Funcţia de preşedinte al CJ Cluj a rămas vacantă în 6 octombrie 2014 când prefectul județului Cluj, Gheorghe Ioan Vușcan, a emis ordinul prin care se constată încetarea de drept a mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj al lui Horea Uioreanu, ca urmare a demisiei acestuia.

Horea Uioreanu a fost arestat preventiv în 29 mai 2014 alături de oamenii de afaceri Vasile Pogăcean şi Ioan Bene pentru fapte de corupţie, iar în 23 iunie a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru infracţiuni de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnatură privată şi complicitate la spălare de bani.

Mihai Seplecan a fost ales, în luna iunie, preşedinte al CJ Cluj.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 778: Zelenski confirmă că summitul de pace din Elveția va avea loc în iunie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat, astăzi, pe reţelele sale de socializare, că la Burgenstock, în Elveţia, va avea loc, în 15 şi 16...

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă