25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportPreşedintele CSM: Ponta nu m-a informat personal despre situaţia de la ANRP

Preşedintele CSM: Ponta nu m-a informat personal despre situaţia de la ANRP

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Marius Tudose, a transmis, luni, că nu a fost informat personal de către premierul Victor Ponta despre "situaţia de la ANRP" și a adăugat că este posibil ca informarea să fi fost depusă în scris la CSM, relatează Mediafax.

Citește și: Președintele ANRP și-a dat demisia. Cum reacționează Ponta și ce conține memoriul trimis Guvernului

Marius Tudose a spus, luni, la Alba Iulia, într-o conferinţă de presă, că posibilele discuţii despre situaţia de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) pe care le va purta cu premierul vor avea loc într-un cadru oficial, în secţie sau în plen.

"Eu o să vă spun de la început un lucru. Eu nu discut cu premierul, eu dacă discut cu premierul discut într-un cadru oficial, formal, fie în secţie, fie în plen. Nu, pe mine nu m-a informat până în acest moment, evident, poate mi-a venit cumva vreo informare scrisă la birou (…)", a spus Tudose.

Întrebat dacă în ceea ce priveşte numeroasele amenzi primite de ANRP se poate face ceva, preşedintele CSM a răspuns că "numai legislativ se poate schimba eventual ceva".

Citește și: Memoriul ANRP: Avem sentimentul unei totale insecurităţi, riscăm să plătim cu patrimoniul

"ANRP nu poate să se supună decât condiţiilor şi exercitării în aceleaşi condiţii. Ea e parte în dosarele respective, deci nu-mi cereţi să vorbesc despre anumite dosare, e vorba de anumite dosare şi nu ştiu cauza foarte bine, dar e evident, nu pot fi decât căile legale actuale în discuţie. Dar dacă într-adevăr mi-a venit o solicitare o să analizez la nivelul Direcţiei de legislaţie a CSM şi, dacă este să formulăm un punct de vedere pentru modificarea vreunei dispoziţii legale, o să o facem după ce acordăm avizul potrivit art. 38 din legea noastră", a mai spus preşedintele CSM.

Preşedintele CSM, Marius Tudose, a participat, luni, la Alba Iulia, la bilanţul Curţii de Apel Alba Iulia şi al instanţelor aflate în raza de competenţă a acesteia.

Preşedintele ANRP, George Băeşu, i-a înaintat premierului Victor Ponta un memoriu în care reclamă că instituţia este obligată la amenzi pentru neplata în termen a titlurilor de despăgubire, însoţit de demisia sa şi a celor doi vicepreşedinţi.

Băeşu a declarat agenţiei MEDIAFAX că în memoriu este precizat că împotriva ANRP există mii de procese în care este solicitată amendarea conducerii instituţiei cu zeci de mii de euro pentru neemiterea sau neplata în termenul legal de 30 zile a titlurilor de despăgubire, pentru dosare din urmă cu mai mulţi ani, existând deja decizii ale instanţei în acest sens.

Memoriul este însoţit de demisia sa şi a celor doi vicepreşedinţi ai ANRP.

El a arătat astfel că membrii conducerii ANRP se află în situaţia de a plăti amenzi de zeci de mii de euro pentru că nu au ştiut să fie "Supermeni".

"Ajungem să plătim individual, cei care ne-am asumat să spunem adevărul despre ce s-a întâmplat în România în acest domeniu. Noi suntem plimbaţi prin toată ţara pentru astfel de procese, iar legea astăzi, aşa cum e scrisă, este interpretată de unii în sensul că putem fi amendaţi şi în trecut", a spus Băeşu.

El a precizat că memoriul a fost înaintat premierului alături de demisia sa şi a celor doi vicepreşedinţi, iar şeful Guvernului a cerut ca memoriul să intre în atenţia Ministerului Justiţiei, pentru verificări.

Ulterior, președintele PSD, premierul Victor Ponta a declarat după ședința BPN că la ANRP "este o problemă extrem de gravă", precizând că a informat și CSM și se caută o soluție în ședința de Guvern, cu miniștrii de Justiție și de Finanțe, dar că "acceptă că cei de la ANRP au dreptate".

"Avem o problemă extrem de gravă la ANRP", a spus Victor Ponta, precizând că cei din conducerea instituției sunt "între ciocan și nicovală", pentru că sunt amendați în fiecare zi de către instanță, pentru că nu retrocedează proprietăți în termenul de 30 de zile, așa cum prevede legislația.

Citește și: Ponta: La ANRP este o situație extrem de gravă

Ponta a mai spus că, pe luna februarie, ANRP a strâns amenzi care reprezintă de trei ori salariul fiecărui membru din conducere. "Va trebui să găsim o soluție, altfel nu va mai vrea nimeni să lucreze", a spus el.

Premierul a menționat că speră ca împreună cu Ministerul de Justiție și de Finanțe să se găsească o soluție în ședința de Guvern de miercuri și a adăugat că a informat și CSM-ul, pentru ca ANRP-ul să funcționeze în condiții bune.

Cele mai citite

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...
Ultima oră
Pe aceeași temă