10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportPreşedintele Iohannis, la bilanţul DIICOT: România se află într-un moment de răscruce....

Preşedintele Iohannis, la bilanţul DIICOT: România se află într-un moment de răscruce. Este important ca Direcţia să aibă instrumentele potrivite pentru a contracara atentatele la democraţie

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, joi, în cadrul şedinţei DIICOT, că recentele iniţiative ale Executivului în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei penale ar fi avut drept consecinţă nu numai scăderea în intensitate a luptei anticorupţie, ci şi repercusiuni grave şi asupra speţelor aflate în competenţa DIICOT, informează News.ro.

”Un stat nu poate avea o economie puternică atunci când criminalitatea organizată este mare. Forţa financiară a grupărilor interlope sau criminalitatea informatică afectează profund siguranţa statului şi economia României, având şi un impact puternic asupra colectării veniturilor la bugetul de stat. De aceea, este foarte important ca DIICOT să aibă instrumentele potrivite pentru a contracara aceste atentate la dezvoltarea democratică a statului şi pentru a interveni eficient”, a spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a adăugat că obiectivele instituţiei nu pot fi atinse fără a exista, în primul rând, o legislaţie coerentă, el precizând că se bucură să constate că modificările legislative realizate în 2016 au avut drept rezultat consolidarea capacităţii de funcţionare a instituţiei, mai notează sursa citată.

”Aceasta este o dovadă că instituţiile care asigură lupta împotriva criminalităţii devin eficiente atunci când legile sunt făcute cu inteligenţă, cu bună credinţă şi urmăresc să întărească statul de drept, nu să îl slăbească.

Ca unica structură din cadrul Ministerului Public specializată în combaterea crimei organizate şi a terorismului, DIICOT are un rol esenţial în prevenirea ameninţărilor care îmbracă forme din cele mai diverse şi complexe. De aceea, activitatea dumneavoastră în sfera prevenţiei devine în acest context fundamentală şi, chiar dacă de cele mai multe ori ea nu este vizibilă pentru opinia publică, societatea românească este una mai sigură şi ca urmare a eforturilor dumneavoastră”, a continuat Iohannis.

Iohannis a precizat că valorile care caracterizează activitatea procurorilor DIICOT sunt profesionalismul, integritatea şi independenţa.

”Ele trebuie protejate şi promovate, pentru că sunt valori inerente statului de drept şi unei societăţi democratice europene. Recentele iniţiative ale Executivului în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei penale ar fi avut drept consecinţă nu numai scăderea în intensitate a luptei anticorupţie, ci şi repercusiuni grave şi asupra speţelor aflate în competenţa DIICOT. Am apreciat promptitudinea cu care instituţia dumneavoastră a reacţionat în mod public, semnalând faptul că adoptarea unor asemenea acte normative ar creşte riscul apariţiei unor condiţii favorizante pentru fenomenele infracţionale.

România se află într-un moment de răscruce, şi împreună trebuie să decidem pe ce drum vom merge de acum înainte: pe drumul democraţiei, statului de drept şi al justiţiei independente, sau pe drumul corupţiei, lipsei de profesionalism şi al abuzurilor instituţionale”, a completat Klaus Iohannis.


Citeşte şi: Bilanţ DIICOT: Procurorii au soluţionat, în 2016, peste 13.000 de dosare. Sechestrele dispuse se ridică la 4 miliarde de lei

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat, joi, la bilanţul anual al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), care a început la ora 11.00. La şedinţă au fost prezenţi, alături de procurorul-şef DIICOT, şi procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi. 


La începutul lunii februarie au apărut informaţii potrivit cărora DNA și DIICOT ar urma să fie desființate și transformate într-o singură instituție. Noua instituție, care va avea prerogative în materie de anticorupție și antiterorism, ar putea fi condusă de Oana Schmidt-Hăineală, numită recent secretar de stat în Ministerul Justiției.

Ministrul demisionar, Florin Iordache, a declarat că acest plan era pe agenda Ralucăi Prună, însă fosta şefă a Justiţiei neagă aceste informaţii. Prună a subliniat, pe pagina sa de Facebook, că în timpul mandatului său nu a făcut nimic în vederea comasării DNA cu DIICOT, afirmând că declarațiile în acest sens ale succesorului său, Florin Iordache, reprezintă “manipulări”.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, în contextul debutului manifestaţiilor împotriva acţiunilor Grindeanu, că a aflat din presă de planurile ministerului Justiţiei de a comasa DNA şi DIICOT, răspunzând tranşant “Jos mâinile de pe DNA”. Totodată şi şeful direcţiei, Daniel Horodniceanu, a subliniat că cele două instituţii de forţă ar fi imposibil de comasat, având în vedere că au sarcini diferite.

“Nici eu nu cred că a fost o idee foarte serioasă la acel moment (comsarea DNA-DIICOT, n.r.) şi, din ce îmi aduc aminte, ministrul Prună se referea la un viitor foarte îndepărtat. Haideţi să vedem întâi proiectul de lege şi discutăm după. În acest moment, dacă mă întrebaţi fără să văd, deşi nu este juridiceşte foarte corect, v-aş spune că nu ar fi o mişcare foarte bună”, a precizat Horodniceanu.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă