12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportPreşedintele Iohannis, invitat în Portugalia

Preşedintele Iohannis, invitat în Portugalia

Aníbal Cavaco Silva, preşedintele Portugaliei, care se află miercuri într-o vizită oficială în România, a declarat miercuri, la Palatul Cotroceni, că ar fi “o onoare” pentru ţara sa să-l primească pe preşedintele Klaus Iohannis în vizită de stat. “Sunt convins că vizita mea va avea o contribuţie pentru întărirea relaţiilor noastre şi aş vrea să vă pot primi în vizită de stat în Portugalia. Veţi fi foarte binevenit şi veţi constata că comunitatea română este foarte bine integrată în Portugalia, că este foarte bine primită şi că aduce o contribuţie pentru dezvoltarea socio-economică a Portugalia. Ar fi o onoare pentru noi, domnule preşedinte, să vă primim în Portugalia în vizită de stat“, a declarat şeful statului portughez, scrie Mediafax.

Aníbal Cavaco Silva a subliniat că există “două realităţi care întăresc prietenia dintre cele două popoare. Comunitatea română în Portugalia este o comunitate coerentă (…), bine integrată în cea portugheză, aducându-şi contribuţia pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării. Cea de-a doua realitate – legăturile în aria culturii. Este foarte important numărul de cărţi portugheze traduse în limba română, precum şi cele din română traduse în portugheză“.

Totodată, oficialul portughez a precizat că vizita sa are şi o componentă economică foarte importantă, arătând că este însoţit de o importantă delegaţie de oameni de afaceri şi că aproximativ 900 de companii portugheze au relaţii antreprenoriale cu antreprenori români. Sunt convins că putem să întărim şi mai mult relaţiile comerciale şi de investiţii între cele două ţări. Vreau să fac o referire şi la o arie ceva mai sensibilă în cooperarea noastră, şi anume apărarea. Există o cooperare între cele două ţări în cadrul bilateral şi NATO. (…) În NATO Portugalia îşi aduce contribuţia pentru mişcările din flancul de Est al Europei. Patru avioane F16 sunt instalate în România. Este o zonă sensibilă, dar în care cele două ţări lucrează lucrează foarte bine“, a declarat preşedintele portughez.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă