12.2 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSportUPDATE. FOTO. Preşedintele Iohannis, mesaje contradictorii pentru maghiarii din România. Reacţia Administraţiei...

UPDATE. FOTO. Preşedintele Iohannis, mesaje contradictorii pentru maghiarii din România. Reacţia Administraţiei Prezidenţiale

UPDATE 20:03  Preşedinţia României a precizat, în urma cu puţin, prin intermediul unui comunicat de presă că “singurul mesaj e cel transmis de consilierul său, Laurențiu Ștefan, nu cel de pe site-ul Administrației Prezidențiale

În legătură cu informațiile apărute în mass-media referitoare la mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu prilejul celui de-al XII-lea Congres al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, precizăm că acesta a fost transmis de domnul consilier prezidențial Laurențiu Ștefan în forma care se găsește astăzi pe site-ul Administrației Prezidențiale. Nicio altă variantă nu are caracter autentic“, se arată în comunicatul de presă al Palatului Cotreceni.

***

Jurnaliştii de la site-ul Transindex.ro (un site în limba maghiară care nu are nicio o opţiune directă pentru traducere în limba română, ci doar folosind Google Translate poţi vedea o traducere extrem de proastă din maghiară în română) susţin că preşedintele Iohannis a transmis două comunicate diametral opuse cu ocazia congresului UDMR de la sfârşitul săptămânii trecute. Ziariştii susţin că, în primul mesaj, cel şters la doar câteva ore de la publicare, Klaus Iohannis spunea că minoritatea maghiară se confruntă cu numeroase probleme nerezolvate, cum ar fi autonomia. În schimb, mesajul pe care consilierul prezidenţial, Laurenţiu Mihai Ştefan, l-a citit la congresul UDMR, a fost unul mult mai scurt şi care nu mai făcea nici o referire la problemele ridicate în primul comunicat.

CITEŞTE ŞI  Mesajul preşedintelui Iohannis transmis participanţilor la Congresul UDMR 

Ce scria în primul mesaj postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale

Un fragment din comunicatul inițial, şi care se găseste în continuare în memoria cache de la Google, de unde a fost recuperat de jurnaliștii de la transindex.ro, președintele recunoaște că minoritatea maghiară se confruntă cu probleme. De asemenea, în mesaj se vorbea și despre corupție și integritate, în contextul în care UDMR se confruntă cu problema deputatului fugar Marko Attila, pentru care Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut arestarea preventivă, dar şi cu cea a lui Nagy Zsolt, condamnat definitiv la închisoare. 

Există multe chestiuni rămase nerezolvate, deziderate ale minorităților naționale privind respectarea efectivă a drepturilor conferite de lege, dar și nevoia de garanții mai bune pentru protejarea și promovarea identitatii lor naționale. Există, în același timp, multe provocări care vizează întreaga societate și clasa politică în ansamblul ei”, scria în primul comunicat, spun cei de la transindex.

Dialogul și construcția pas cu pas împreuna cu liderii politici ai majorității reprezintă singura soluție viabila. Doar așa putem evita calculele electoraliste sau discursurile pline de stereotipuri, cum se întâmplă adesea atunci când se discută în spațiul public despre autonomie. Subiectele sensibile în relațiile dintre majoritate și minoritate pot fi abordate doar pe calea dialogului, chiar dacă eforturile necesare par uneori enorme și distanța dintre cele două părți insurmontabila. Atât respectarea sau extinderea drepturilor minorităților, cât și decizii majore precum conturul regiunilor pot fi obținute și consolidate doar deschizând și menținând canale de comunicare cu toate partidele politice care au un cuvânt de spus în politica românească”, se arăta în comunicatul iniţial al Administraţiei Prezidenţiale, afirma jurnaliştii de la respectivul site.
 
Ce mesaj s-a prezentat la Congresul UDMR

Consilierul prezidenţial Laurențiu Mihai Ștefan a citit, la Cluj-Napoca, un comunicat mult mai scurt. Din textul prezentat la Congresul UDMR au lipsit pasajele privitoare la drepturile minorităţilor și la cazurile de corupţie, susţin jurnaliștii de la Transindex. Aceştia mai spun că au contactat Administrația Prezidențială şi au întrebat de ce a fost schimbat mesajul transmis de șeful statului, însă Biroul de presă de la Cotroceni le-a comunicat că nu sunt abilitați să răspundă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă