8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportFOTO+VIDEO. Președintele Iohannis a discutat cu premierul Theresa May despre soarta românilor...

FOTO+VIDEO. Președintele Iohannis a discutat cu premierul Theresa May despre soarta românilor din Marea Britanie

Update 16:00: Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, cu premierul britanic, Theresa May, declarând că ţara noastră va negocia ”cu foarte mare aplomb soarta românilor din Marea Britanie”. Şeful statului a mai precizat că May a dat dovadă de multă înţelegere privind românii din statul insular.

“A fost o întâlnire bilaterală foarte bună. A fost prima noastră întâlnire. Am discutat, evident, despre Brexit, dar am avut ocazia să discutăm şi despre chestiuni bilaterale, relaţia noastră cu Marea Britanie este importantă, avem un parteneriat strategic pe care dorim să-l ducem mai departe. Am constatat că și doamna prim-ministru și eu ne dorim negocieri clare, care se duc în termeni foarte corecți, fair play, cum zic englezii, și ținând cont și de problemele care sunt importante pentru o parte și pentru cealaltă. În acest context, am menționat pentru noi o temă extrem de importantă unde vom negocia cu foarte mare aplomb — soarta românilor din Marea Britanie — și aici nu m-am referit doar la soarta românilor după Brexit, ci și până la Brexit. Nu ne dorim incidente, nu dorim ca românii din Marea Britanie să fie supuși unor presiuni inutile”, a susținut Klaus Iohannis, adăugând că premierul britanic i-a garantat că se va implica personal ca să nu existe astfel de incidente.

 


Președintele Klaus Iohannis a ajuns joi după-amiază la Bruxelles, pentru a participa la Consiliul European, joi și vineri, informează Agerpres.

Pe agenda Consiliului European figurează gestionarea migrației, politica comercială — stadiul negocierilor privind Acordul transatlantic de comerț și investiții (TTIP), Acordul Economic și Comercial dintre UE și Canada (CETA) și revizuirea instrumentelor de apărare comercială ale UE — și relațiile externe ale UE, în special cu Rusia.

După cum se știe, miercuri, Iohannis a afirmat că în cazul în care se va ajunge la o înțelegere rezonabilă cu Canada în privința liberalizării vizelor pentru români, România își va retrage rezervele legate de Acordul CETA.

“Referitor la Acordul cu Canada, Acordul CETA, sper că vom putea ajunge la un acord cu partea canadiană în chestiunea liberalizării vizelor pentru români și dacă se ajunge la o înțelegere rezonabilă, noi vom putea să ne retragem rezervele legate de acest acord”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.


Citește și: Iohannis: Sper să ajungem la o înțelegere rezonabilă cu Canada pe tema vizelor pentru români

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seară, la București, că România speră să ajungă la o “înțelegere rezonabilă” cu Canada pe tema vizelor pentru cetățenii români. 

Dacă se va reuși această înțelegere rezonabilă, România “își va retrage rezervele” față de proiectul de acord comercial UE – Canada, adică nu își va folosi dreptul de veto la acest acord.


Șeful statului a mai declarat că la Consiliul European va susține referitor la relația cu Federația Rusă importanța menținerii unității UE pe baza principiilor comune agreate.

“În cadrul reuniunii, probabil în a doua zi, vom aborda și relațiile externe ale Uniunii Europene, unde accentul se va pune pe relația cu Federația Rusă. Cu privire la acest subiect, voi susține importanța menținerii unității Uniunii pe baza principiilor comune agreate. (…) Acestea se referă la implementarea completă a înțelegerilor de la Minsk, consolidarea relațiilor cu partenerii estici și alți vecini ai Uniunii Europene, consolidarea rezilienței Uniunii, în particular, în contextul securității energetice, a amenințărilor hibride și ale comunicării strategice, necesitatea unei angajări selective cu Rusia, nu doar pe aspecte de politică externă, și voința de a sprijini mai mult societatea civilă din Rusia de a se angaja și investi în contacte, schimburi de vederi și politici circumscrise contactelor interumane”, a spus Iohannis.

El a arătat că relația cu Federația Rusă va fi discutată și din perspectiva situației din Siria, context în care a anunțat că va susține necesitatea unei implicări responsabile pentru găsirea unor soluții durabile la această criză.

“După părerea noastră, este nevoie de încetarea de urgență a bombardamentelor nediscriminatorii din Alep și, în general, de încetarea imediată a ostilităților din Siria și crearea condițiilor pentru accesul ajutoarelor umanitare. Se impune, totodată, reluarea procesului politic de negociere, care în niciun caz nu poate fi înlocuit de o soluție militară”, a subliniat Iohannis.

Înainte de participarea la Consiliul European, președintele Klaus Iohannis va avea joi o întâlnire cu premierul britanic, Theresa May.

“Vom avea o discuție legată de chestiuni care ne preocupă — și probleme europene, și probleme bilaterale. Pentru mine, tema principală va fi legată de soarta românilor din Marea Britanie”, a declarat Iohannis, miercuri, la Palatul Cotroceni.

Din delegația care îl însoțește pe șeful statului în deplasarea externă fac parte consilierul prezidențial Leonard Orban și secretarul de stat în MAE Cristian Bădescu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă