21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO. Președintele Iohannis nu acceptă numirea lui Sevil Shhaideh ca prim-ministru

VIDEO. Președintele Iohannis nu acceptă numirea lui Sevil Shhaideh ca prim-ministru

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți la prânz că nu acceptă numirea lui Sevil Shhaideh ca prim-ministru. „Am cântărit cu grijă”, a precizat șeful statului, fără a explica motivele care l-au determinat să refuze această numire.

El a precizat că așteaptă o altă propunere din partea coaliției PSD – ALDE.

Răspunsul șefului statului apare după ce Iohannis a primit două propuneri de șef al Guvernului. Acestea au fost Sevil Shhaideh, din partea alianței PSD – ALDE, și Eugen Tomac, din partea PMP.


Citește și: Legături financiare primejdioase ale familiei lui Sevil Shhaideh cu egipteni și tunisieni acuzați de o evaziune financiară uriașă

Foarte interesant este faptul că, potrivit acestor declarații de avere, soții Shhaideh au acordat un împrumut de 40.000 de euro unui cetățean străin numit Chhide Bachir. Acesta ar fi cetățean sirian, născut în 1968, care a derulat câteva afaceri în România. Una dintre firmele acestuia a fost Camfor Srl, în care au mai fost asociați, în anul 2010, doi cetățeni egipteni – Mohamed El Batrik și Gamal Abdel Shafy Mohamed Elmansy.


Președintele Iohannis urma să ia o decizie înainte de Crăciun, dar a amânat anunțul oficial în contextul suspiciunilor legate de soțul lui Sevil Shhaideh, care este sirian și ar avea legături cu regimul președintelui controversat, Bashar al-Assad.


Citește și: Băsescu îi cere lui Dragnea să priceapă care e problema: Nu Sevil Shhaideh, ci soțul ei

”Dragnea, tu pricepi? Nu desemnarea doamnei Sevil Shhaideh este marea problemă, ci soţul domniei sale. În locul preşedintelui Iohannis, te-aş chema oficial şi urgent la Cotroceni şi ţi-aş solicita ferm o altă nominalizare care să îndepărteze orice risc şi suspiciune, garantându-ţi că recunosc dreptul alianţei PSD-ALDE-UDMR de a propune candidatul la funcţia de prim-ministru”, a scris Traian Băsescu, luni, pe Facebook.


După ce președintele Iohannis a anunțat că refuză numirea lui Sevil Shhaideh ca premier, ar urma ca PSD să înainteze o altă propunere. Pe de altă parte însă, liderul PSD, Liviu Dragnea, a subliniat, chiar înainte să dezvăluie care este propunerea PSD, că această propunere va fi unică.

 


Citește și: LIVE TEXT. Liviu Dragnea se declară stupefiat că Iohannis i-a respins propunerea de premier și amenință cu suspendarea: Președintele vrea să declanșeze o criză politică. Mâine anunțăm decizia la care am ajuns

„Urmăriți cu stupefacție anunțul președintelui Iohannis la propunerea noastră privind desemnarea prim-ministrului. Am analizat cu colegii mei, să găsim care sunt resorturile cinstite sau constituționale care ar fi putut sta în spatele acestei decizii. Nu am putut găsi un motiv constituțional sau care să țină de alte riscuri. Părerea noastră este că acest om vrea să declanșeze o criză politică în România. Joi, după consultări, a sunat-o pe doamna Shhaideh, pentru a discuta despre programul de guvernare (…) i-a dat câteva teme”.


 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă