4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportPreşedintele Iohannis îi cere DIN NOU demisia premierului Ponta. În Financial Times...

Preşedintele Iohannis îi cere DIN NOU demisia premierului Ponta. În Financial Times de această dată

Într-un interviu acordat jurnaliştilor de la Financial Times preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că premierul Victor Ponta trebuie să demisioneze, pentru că este inacceptabil ca într-o ţară europeană un prim-ministru să fie acuzat de fapte ilegale, scrie Mediafax.

Klaus Iohannis a acordat un interviu publicaţiei Financial Times în care vorbeşte şi despre lupta anticorupţie din România. Referindu-se la situaţia premierului Victor Ponta, cercetat pentru trei infracţiuni, preşedintele a spus că acesta ar trebui să demisioneze.

 Cea mai bună soluţie ar fi să demisioneze. Dacă nu este vinovat, aşa cum susţine, atunci nu văd nicio problemă… Dar este inacceptabil ca o ţară europeană să aibă un prim-ministru pus sub acuzare de procurori pentru fapte penale susţine preşedintele Iohannis în interviul publicat în ediţia electronică de marţi a publicaţiei.

În interviul pentru Financial Times, Klaus Iohannis a mai spus că şi-a prpopus să schimbe sistemul politic românesc, dar asta necesită timp şi răbdare. “Mulți se așteaptă la schimbări rapide, dar e evident că lucrurile nu se vor întâmpla imediat. Dar exprimând puncte de vedere, spunând lucruri, atrăgând atenția oamenilor – asta face ca lucrurile să se miște, dar într-un ritm lent”, a mai spus preşedintele Iohannis, scrie Digi 24.

Financial Times mai scrie că procurorii DNA au obţinut anul trecut peste 1.000 de condamnări şi au inculpat alţi 1.100 de suspecţi. Peste 90 la sută dintre cei inculpaţi au fost condamnaţi, o performanţă lăudată drept exemplară de susţinătorii instituţiei şi care îi deranjează pe criticii săi. Iohannis a fost un susţinător al luptei anticorupţie a DNA, în bătălia cu Partidul Social Democrat al premierului Victor Ponta, dar criticii spun că preşedintele a fost adesea lăsat într-un rol de spectator.

Financial Times mai notează că raidurile în zorii zilei şi arestarea unor oameni de afaceri şi politicieni sunt un lucru obişnuit pentru România. Analiştii afirmă că situaţia de la Bucureşti s-a “întunecat” în aprilie, când Dan Şova, un apropiat al premierului Victor Ponta, a fost arestat şi inculpat.
Potrivit publicaţiei, campania anticorupţie a intrat acum în ceea ce preşedintele Iohannis numeşte “o fază urâtă”, în condiţiile în care procurorii şi-au îndreptat atenţia spre însuşi Ponta. El este suspectat de implicare în fraudă şi conflict de interese odată cu numirea lui Şova într-o funcţie guvernamentală.

Premierul neagă acuzaţiile şi a câştigat o moţiune de cenzură în Parlament, la o săptămână după ce acuzaţiile împotriva sa au devenit publice. El şi-a luat apoi o pauză de o lună pentru tratament în Istanbul, după ce s-a rănit la genunchi, se mai arată în articolul FT.

Analiştii afirmă că Guvernul este într-o perioadă de supravieţuire, iar alegerile sunt probabile înainte de termen, mai notează publicaţia, care adaugă că, recent, preşedintele l-a numit premier interimar pe Gabriel Oprea, până la revenirea lui Ponta din Turcia, mai scrie Mediafax.

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă