10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO. Președintele Iohannis, discurs în Parlament, pe tema controversatei OUG 13 și...

VIDEO. Președintele Iohannis, discurs în Parlament, pe tema controversatei OUG 13 și a protestelor: M-aș fi adresat și Guvernului, dar este ocupat. Grija primă a fost să vă ocupați de dosarele penalilor. Replicile lui Tăriceanu și Dragnea

UPDATE 13.52: Premierul Sorin Grindeanu a precizat, marți, după adoptarea Bugetului pentru 2017, că nu a auzit discursul din Parlament al președintelui Iohannis.

„Nu îmi permit să fac observații despre ce spune președintele. Vă pot spune ce aș fi făcut eu – apel la calm, la stabiliate. Cred că asta este abordarea corectă și asta aș fi făcut eu”.

 Întrebat dacă o să își ceară scuze oamenilor din Piață, Grindeanu a anunțat că își va spune punctul de vedere mâine, când se va dezbate moțiunea de cenzură a PSD-ALDE.

În ceea ce privește mesajul soției premierul Sorin Grindeanu, el a confirmat că mesajul postat pe Facebook îi aparține.

13.20: „Sperăm ca actorii politici să dea dovadă de mult mai multă responsabilitate. Cei care au fost sancționați să înțeleagă și mâine că avem nevoie de un vot de conștiință și actualul Guvern să plece”, a precizat deputatul PMP Eugen Tomac în Parlament.

„În societate există o tensiune care a fost generată de domnul Dragnea. Credem că este nevoie de foarte multă responsabilitate din partea clasei politice”, a mai spus el.

13.14: Șefa PNL, Raluca Turcan, i-a criticat pe parlamentarii care au plecat din sală, în timpul discursului președintelui: „Prin comportamentul de astăzi, din Parlament, demonstrează că nu au niciun fel de respect nici pentru intresul public, nici pentru statul român, nici pentru lege”.

13.00: Liviu Dragnea îi dă replica lui Klaus Iohannis: Noi nu facem nimic împotriva președintelui. Suspendarea nu a fost și nu va fi o solutie

”Critica permanentă a președintelui creează un discomfort Guvernului. Daca vrei să ai un echilibru, trebuie să lași Guvernul să guverneze. Președintele, astăzi ,s-a referit la cei de la PSD și ALDE ca la niște parlamentari care nu sunt agreați. Este totuși, președintele tuturor românilor. Sper să reușim să facem pace în toată România”, a spus Liviu Dragnea. 


12.40: Senatul și Camera nu au transmis invitații către instituții și ambasade pentru mesajul lui Iohannis


12.33: Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu: „Sunt dezamăgit de discursul președintelui. M-am așteptat ca, în acest moment de criză, președintele să găsească calea spre dialog, spre detensionare. Dincolo de discursul președintelui care a arătat că de foarte multe ori, vine la Parlament, să dea lecții, nu mă așteptam. Faptul că a vorbit despre luminițele din Piață nu ajută la situația de detensionare. Justiția nu este un câmp în care să se războiască anumite instituții de forță cu interesele cetățenilor. Mă gândesc ce era în capul președintelui când vorbea despre oameni integri la conducerea țării, când tu ai probleme penale – mi se pare nepotrivit să dai lecții Parlamentului. Cred că funcția de președinte presupune o mare experiență”.

Citește și: Tăriceanu a criticat discursul președintelui Iohannis în Parlament: Mă gândesc ce era în capul președintelui când vorbea despre oameni integri la conducerea țării, când el are probleme cu legea

12.06: „M-aș fi adresat și Guvernului, dar este ocupat, dar nu-i bai, la ei am fost deja”, a spus președintele Iohannis în deschiderea mesajului.

„Aș fi putut să vorbesc despre lucruri importante, despre Centenar. În 2018 sărbătorim 100 de ani de când există statul român modern. Aș fi putut să vă vorbesc, poate, despre proiectul de țară. Ne dorim, în definitiv, o Românie puternică și prosperă. Cu toții ne dorim ca României să îi meargă mai bine, dar vremurile nu sunt obișnuite și suntem în plină criză. Sute de mii de români protestează în țară. Națiunea e în alertă, e vie, e atentă și e foarte nemulțumită (…). Cum s-a ajuns aici la numai o lună după alegeri? În 11 decembrie PSD a reputat o mare victorie, dar după aceea, cu o ciudată strategie tip kamikaze a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societății românești. A promis în campanie ceva și în primele zile s-a apucat de altceva. Pofta ce-ați poftit, grija ce ați avut-o se vede că nu a fost cea declarată în campanie. Nu prosperitatea poporului român a post prima prioritate, grija primă a fost să vă ocupați de dosarele penalilor și românii sunt indignați și revoltați. Retragerea Ordonanței 13 și eventual demiterea chinuită a unui ministru este cu certitudine prea puțin. Alegeri anticipate, însă, sunt alegeri anticipate sunt, în această fază, prea mult. Asta este marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluția, păi cine a creat problema – PSD-ul”, a spus președintele.

Numeroși parlamentari au început să plece din sală.


Citește și: FOTO: Mai mulți parlamentari PSD au plecat din sală, în timpul discursului președintelui Iohannis: Ați obosit deja? Ghinion! Președinții celor două Camere au rămas?


 

Ați obosit deja? Ghinion!”, a spus președintele. „Președinții celor două Camere, care nu știu dacă au rămas, încearcă să acrediteze în spațiul public ideea că eu aș încerca să fac ceva ca să întorc rezultatul votului, că aș dori răsturnarea Guvernului legitim. Nu! Fals! Ați câștigat, acum guvernați și legiferați, dar nu oricum! Nu oricum! România are nevoie de un Guvern puternic, nu de un Guvern care, cu sfială, execută ordinele de la partid. România are nevoie de un Guvern care lucrează transparent, care guvernează predictibil, la lumina zilei, nu noaptea, pe furiș. Legiferați pentru România! Dați legi bune pentru România, nu pentru un grup de politicieni cu probleme. Conduceți – cei care ați câștigat alegerile -, dar conduceți responsabil, sunt mari așteptări din partea societății. Ce ați promis, faceți! E nevoie de o guvernare și de o legiferare transparentă, sustenabilă. Nu vă bateți joc de România”.


Citește și: Klaus Iohannis, în Parlament: PSD a obținut o mare victorie la alegeri, dar după aceea, cu o ciudată strategie tip kamikaze, a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societății românești. Trebuie să vină cu soluția


 

„Ce fel de națiune vrem să fim? Vrem să fim o națiune puternică, prosperă, care își construiește un stat de drept și care îl respectă, o națiune unde autoritățile colaborează loial, o națiune cu un Parlament puternic, o națiune cu un Guvern performant sau vrem să fim o națiune slabă, disprețiută, care pune totul în joc pentru a salva câțiva politicieni din situații dificile. Merită România acest sacrificiu penntru câțiva politicieni? Acesta este scopul referendumului. O națiune puternică se construiește cu politicieni credibili în vârful statului. Asta îmi doresc eu pentru România și asta cred că își doresc și românii. Asta este întrebarea: <<ce fel de națiune vrem să fim?>>”, a mai spus Iohannis.

Citește și: Premierul Grindeanu, criticat de președintele Iohannis, pentru că a lipsit de la discursul din Parlament: M-aș fi adresat și Guvernului, dar nu-i bai. La ei am fost deja

El a continuat spunându-le aleșilor că în țară și în afară au fost demonstrații ample. „Incredibil. Imaginea aceea splendidă din Piața Victoriei, cu telefoanele iluminate – cred că o știți cu toții. Iată, când politicienii au încercat să ducă democrația în coridoarele întunecate, românii au ieșit în stradă și au readus lumina în procesul democratic. Democrația trebuie ținută vie. Democrația trebuie apărată zi de zi. Democrația nu este niciodată de la sine înțeleasă. Democrație înseamnă educație – părinții și-au dus copiii în piața Victoriei, pentru o lecție de democrație. Așadar, să păstrăm democrația vie și țara curată, la propriu și la figurat, pentru generațiile ce vin după noi, pentru viitorul României”.


12.00: Șeful statului a ajuns la Parlament.

11.50: Tăriceanu explică de ce nu a fost invitat Grindeanu la discursul Iohannis din Parlament: Noi considerăm că așa trebuie, conform principiului separației puterilor în stat

10.58Premierul Sorin Grindeanu nu participă la discursul președintelui Iohannis din Parlament, pentru că nu a primit invitație oficială


Preşedintele Klaus Iohannis se adresează, marți, începând cu ora 12.00, Parlamentului, pe tema controversatei OUG 13, care prevedea modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, care au generat proteste de amploare, la nivel național.

„Mâine, la ora 12:00, mă voi adresa Parlamentului României. Modificările legislației penale inițiate de Guvern, care au generat o puternică reacție civică, trebuie aduse în atenție și de la tribuna Legislativului. Vă invit să mă urmăriți!”, a scris șeful statului, luni, pe pagina sa de Facebook.

Vineri, președintele Iohannis a trimis o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului prin care le-a adus la cunoştinţă intenţia sa.

„Doresc să adresez Parlamentului un mesaj referitor la modificările aduse de către Guvern legislaţiei penale, precum şi la evenimentele generate de acestea. Vă propun ca data prezentării mesajului în şedinţa reunită a celor două Camere ale Parlamentului să fie data de 7 februarie 2017, ora 12.00. Vă rog să primiţi asigurarea întregii mele consideraţii”, se arată în scrisoare.

Astfel, luni, Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat curs solicităriii președintelui. În aceste condiții, şedinţa de plen reunit care va începe la ora 10.00, pentru a dezbate bugetul, va fi întreruptă pentru ca aleșii să asculte mesajul șefului statului. Anunțul a fost făcut de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

„Am discutat (în şedinţa Birourilor Permanente Reunite ale celor două Camere ale Legislativului – n.r.) despre includerea î n ordinea de zi pentru marţi a solicitării preşedintelui României de a se adresa Parlamentuluii. Am hotărât ora 12, conform solicitării pe care a făcut-o domnia sa”, a anunţat Tăriceanu.

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat că va participa, marţi, la întâlnirea cu preşedintele Iohannis, urmând să îi trimită şi o scrisoare în care îl va anunţa cu privire la abrogarea Ordonanţei 13.

Începând de marțea trecută, când Guvernul Grindeanu a adoptat, într-o ședință secretă, OUG care prevede modificarea Codului Penal și a Codului de Procendură Penală, cât și a amnistiei, la nivel național au avut loc proteste de amploare. Cel mai mare a avut loc, duminică, când aproximativ 600.000 de persoane, dintre care jumătate în Capitală, au manifestat față de decizia Guvernului. Anterior, în cursul zilei de duminică, Guvernul a dat o nouă ordonanță, prin care  abrogat controversatul act normativ. Cu toate acestea, oamenii au ieșit la demonstrații și duminică seara, cât și luni seara, pentru a solicita pedepsirea celor responsabili pentru situația tensionată din țară, din ultima săptămână.


Premierul României, Sorin Grindeanu: La Ministerul Justiţiei este o situaţie aparte, iar posturile de secretar de stat sunt libere. Dacă pleacă şi ministrul, nu mai avem conducere

Prim-ministrul României, Sorin Grindeanu, a declarat că situaţia din cadrul Ministerului Justiţiei este aparte, “având în vedere că posturile de secretar de stat sunt libere, iar dacă pleacă şi ministrul, nu va mai exista conducere”. În ceea ce priveşte demiterea ministrului Florin Iordache, şeful Executivului a afirmat că o decizie va fi luată în zilele următoare.


Mesajele adresate Parlamentului de către președintele Iohannis, începând cu 2015

Potrivit art. 88 din Constituția României, Președintele României poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale națiunii. De la începutul mandatului, Klaus Iohannis a adresat Parlamentului cinci mesaje: la 9 februarie 2015, la 22 iunie 2015, la 16 septembrie 2015, la 16 decembrie 2015 și la 22 februarie 2016.

Președintele Klaus Iohannis a adresat un prim mesaj Parlamentului, la 9 februarie 2015, anunțând încă de atunci că va adresa astfel de mesaje la începutul fiecărei sesiuni parlamentare, pentru a vorbi despre prioritățile României, despre temele care îi preocupă pe români și despre soluțiile posibile. Mesajul din 9 februarie 2015 s-a concentrat pe teme precum reforma instituțiilor în general, necesitatea modificării legislației electorale, accelerarea procedurilor privind imunitatea parlamentară sau ordonanța privind migrația aleșilor locali, menționează site-ul presidency.ro.

Despre legislația partidelor politice și finanțarea partidelor și a campaniilor electorale, Klaus Iohannis a precizat că modificarea lor trebuie să conducă la o creștere a transparenței, integrității și participării, precizând că a constatat că există consens la nivelul partidelor politice, după consultările din 28 ianuarie 2015.

Despre imunitatea parlamentară, Klaus Iohannis a precizat că, la consultări, partidele au manifestat disponibilitatea de a accelera și simplifica procedurile pentru cererile de încuviințare a reținerii, arestării sau percheziției parlamentarilor și pentru cele de efectuare a urmăririi penale pentru miniștri și foști miniștri, membri ai Parlamentului.

Președintele Klaus Iohannis s-a referit și la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 55/2014 privind migrația aleșilor locali, numind-o „nefericită” și a făcut apel la necesitatea predictibilității și la stabilitate legislativă. Ordonanța care a permis migrația aleșilor locali pentru 45 de zile fără ca aceștia să-și piardă mandatul, a fost adoptată de Guvern, la 28 august 2014.

În cadrul celui de-al doilea mesaj transmis în Parlament, la 22 iunie 2015, președintele Iohannis a prezentat Strategia Națională de Apărare, intitulată „O Românie puternică în Europa și în lume”.

Președintele a precizat că Strategia Națională de Apărare conține o abordare integratoare și echilibrată, care aduce la un loc dimensiunea de apărare, militară, cu o serie de alte dimensiuni: dimensiunea de ordine publică, de informații, contrainformații și de securitate; dimensiunea economică și energetică; dimensiunea diplomatică; managementul situațiilor de criză; dimensiunea educațională, de sănătate, socială și demografică.

Nu în ultimul rând, președintele a amintit de angajamentul tuturor partidelor politice de a crește bugetul pentru apărare la 2% până în 2017, arătând că „este un semnal că România înțelege cerințele momentului și își asumă responsabilitatea de a fi un furnizor de securitate, nu doar un beneficiar, o țară care proiectează securitate și stabilitate în zonă”.

Principalele teme abordate de Klaus Iohannis, în cadrul mesajului adresat Parlamentului la 16 septembrie 2015, au fost criza refugiaților, educația, calitatea și coerența legislativă, precum și excesul de ordonanțe de urgență.

Cu privire la criza refugiaților, președintele a afirmat că nu este de acord cu impunerea cotelor obligatorii, propuse de Comisia Europeană și că este de părere că deciziile pe această temă ar trebui luate la nivelul Uniunii Europene, prin consens. “Nu cred că între parteneri lucrurile se rezolvă prin impunere, prin amenințarea cu sancțiuni, ci de comun acord. Cred că fiecare stat membru are dreptul să acționeze în funcție de situația specifică pe care o are, conform capacităților și posibilităților pe care le are”, a adăugat Iohannis.

Președintele a atras atenția și asupra reglementării excesive prin ordonanțe de urgență, arătând că peste 50% dintre dintre legile adoptate de Parlament în 2015 sunt acte de aprobare ori respingere a unor ordonanțe simple sau de urgență.

Klaus Iohannis a transmis un mesaj Parlamentului și la 16 decembrie 2015, cu prilejul împlinirii unui an de când a devenit președinte al României. Președintele a spus că anul 2015 a demonstrat că actuala clasă politică poate ajunge la un acord larg pe subiecte de interes public, precizând că a observat consens la nivelul partidelor în ceea ce privește creșterea bugetului pentru Apărare la 2% din PIB până în 2017, dar și Strategia Națională de Apărare.

Președintele a mai precizat că există două lucruri care încă lipsesc sau nu sunt la nivelul pe care îl cere o democrație matură: dezbaterea și rigoarea în Parlament, în sensul că legi importante au intrat în atenția publică abia după adoptarea lor.

În discursul susținut în Parlament, președintele a mai arătat că cea mai tragică lecție din 2015 a fost incendiul de la Clubul Colectiv și că “cea mai dură concluzie este aceea că pur și simplu corupția ucide, că se pot pierde vieți nevinovate dacă nu respectăm legi și reguli și dacă noi, cu toții, ca societate închidem ochii la încălcarea lor”.

La 22 februarie 2016, președintele a adresat un mesaj Parlamentului, în contextul anului electoral 2016. Astfel, Klaus Iohannis a precizat că propune „un altfel de an electoral, care să nu fie nici populist, nici un an pierdut pentru marile teme de interes public, dar nici unul al măsurilor hazardate”. Cu același prilej, președintele Klaus Iohannis a criticat Parlamentul, arătând că este neplăcut surprins că în unele spețe imunitatea parlamentară este folosită pentru blocarea cererilor Justiției și subliniind că România se află pe un drum ireversibil în privința statului de drept și a independenței justiției.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...

România are un stand la expoziția economică din Kazahstan

România are, în premieră, un stand la expoziția economică din Kazahstan, anunță Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România. "România, promovată în premieră la Almaty,...

Ruptură totală între Ciolacu și Piedone: Am încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat joi că a încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone. Ciolacu îi transmise joi lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă