14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportPreşedintele Iohannis susţine că România poate deveni "exportator de securitate energetică în...

Preşedintele Iohannis susţine că România poate deveni “exportator de securitate energetică în regiune”

Preşedintele Iohannis susţine că România îşi propune să devină un exportator de securitate energetică în regiune, iar companiile portugheze şi-au exprimat deja intenţia de a investi în România.“Dinamica relaţiilor dintre România şi Portugalia a crescut semnificativ în ultimii ani, lucru pe care am dorit să-l marcăm la cel mai înalt nivel. Am discutat despre relaţiile noastre bilaterale, despre colaborarea în cadrul UE şi NATO, dar şi despre provocările actualului context geopolitic“, a declarat Klaus Iohannis, după întâlnirea cu preşedintele portughez Aníbal Cavaco Silva, informează Mediafax.

“Portugalia este un partener foarte important al României, iar două dintre domeniile în care acest lucru se reflectă cel mai bine sunt domeniul economic şi cel al apărării”, a spus Iohannis. Şeful statului a punctat rolul important pentru întărirea relaţiilor pe care îl are comunitatea de peste 40.000 de români din Portugalia.

CITEŞTE ŞI  GALERIE FOTO. Preşedintele Portugaliei la Palatul Cotroceni. Ce decoraţie a primit

În ceea ce priveşte relaţiile economice, Iohannis a evocat paşii importanţi făcuţi recent: Forumul “Invest in Romania” desfăşurat la Lisabona, la începutul lunii iunie, precum şi deschiderea Forumului oamenilor de afaceri România-Portugalia. România îşi propune să devină un exportator de securitate energetică în regiune, iar companii portugheze şi-au exprimat deja intenţia de a investi în România în acest domeniu“, a afirmat Iohannis.

Totodată, preşedintele a precizat că s-a convenit ca România şi Portugalia să continue cooperarea în domeniul politico-militar şi să se coordoneze “mai strâns” în cadrul UE. Preşedintele a reamintit că parteneriatul în plan politico-militar s-a concretizat în cadrul NATO în mai multe proiecte sub egida iniţiativei Smart Defence, iar, la nivelul UE, în cadrul programului Flotei europene de transport aerian. De asemenea, România a achiziţionat în 2013 avioane multirol F16 de la Portugalia.

CITEŞTE ŞI  Iohannis, despre plecarea din ţară a premierului Ponta fără a informa pe NIMENI 

Preşedintele Iohannis a spus că a mai discutat cu Aníbal Cavaco Silva şi despre viitorul UE, despre evoluţiile economice şi securitatea energetică. Dat fiind că atât Portugalia, cât şi România sunt state la frontierele UE, am avut un schimb de opinii mai aplicat pe tema migraţiei, a Politicii europene de Vecinătate, cu cele două dimensiuni ale sale, estică şi sudică, precum şi despre prevenirea şi combaterea terorismului“, a mai spus Iohannis.

 

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă