10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportPrima zi de consultări la Cotroceni, pe tema securității naționale: Este nevoie...

Prima zi de consultări la Cotroceni, pe tema securității naționale: Este nevoie de un cadru legal actualizat şi coerent

Preşedintele Klaus Iohannis a început, marţi, consultările cu partidele şi formaţiunile parlamentare, pe tema legilor securității naționale, la Palatul Cotroceni.

UPDATE 15.38: Președintele Klaus Iohannis a precizat că este nevoie de un cadru legal actualizat și coerent în domeniul securităţii naţionale, după prima rundă de consultări.

„Am avut astăzi prima rundă de consultări cu partidele pe tema legislaţiei din domeniul securităţii naţionale. Este nevoie de un cadru legal actualizat şi coerent şi am constatat că liderii formaţiunilor politice cu care m-am întâlnit împărtăşesc aceeaşi opinie. În procesul de îmbunătăţire a legislaţiei este important să păstrăm echilibrul, să nu pierdem din drepturi şi libertăţi, dar nici să nu punem în pericol siguranţa cetăţenilor”, a scris președintele pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 14.30: Consultările președintelui Klaus Iohannis, programate pentru marți, s-au încheiat. O nouă rundă de consultări va avea loc, miercuri. Astfel, la Palatul Cotroceni sunt așteptați reprezentanții UNPR — de la ora 10,00, cei ai ALDE — de la ora 11,00 și cei ai grupului parlamentar al minorităților — de la ora 12,00. 

La finalul consultărilor, șeful statului va susține o declarație de presă.

UPDATE 13:00: Liderul UDMR, Kelemen Hunor, s-a pronunțat pentru o „regândire” a controlului asupra serviciilor secrete, la finalul consultărilor cu președintele Iohannis. Mai mult, el a precizat că este nevoie de un control „real” și că există în acest moment servicii asupra cărora nu există niciun control.

„Controlul civil, controlul parlamentar trebuie să fie real și nu trebuie să existe niciun domeniu, nici la MApN, nici la MAI, nici la DIICOT sau la DNA, unde există tehnică, unde se face muncă informativă, fără să aibă un control parlamentar. În acest moment, doar SRI și SIE se află sub un control parlamentar. Cât de bun e acest control se poate discuta dacă este un control real sau nu. Aceste legi au fost date acum foarte mulți ani, situația e mult depășită și trebuie găsită soluția prin care tot ce înseamnă servicii de informații și muncă informativă să fie sub control civil, sub control real parlamentar”, a afirmat Kelemen Hunor.

În opinia sa, este nevoie de un control real, el arătând că în acest moment controlul parlamentar asupra SRI și SIE este unul „mai mult formal”.

Referindu-se la cartelele pre-pay, Kelemen Hunor a spus că UDMR va susține rezolvarea acestei probleme, cu condiția să se găsească o soluție care să însemne protejarea informațiilor personale.

 

UPDATE 12.07: Au început consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu reprezentanţii UDMR. Din delegaţia UDMR fac parte Kelemen Hunor, Marko Bela, Verestoy Attila, Mate Andras Levente şi Tanczos Barna, potrivit Agerpres.

UPDATE 11.30: Copreședinta PNL Alina Gorghiu a declarat, după consultările comisiei liberalilor cu președintele Klaus Iohannis, că este nevoie de actualizarea legislației, astfel încât să se asigure un echilibru între respectarea vieții private și securitatea statului.

„Este nevoie de actualizarea legislației. Această actualizare nu poate fi făcută la inițiativa unui singur grup parlamentar”, întrucât poate duce la „eșec”, a spus Gorghiu.

„Ne dorim un echilibru între respectarea vieții private și nevoia de securitate a statului român”, a mai spus copreședinta PNL.

Mai mult, ea a adăugat că liberalii își doresc „un control parlamentar mult mai puternic ca acum asupra serviciilor” din România.

UPDATE 11.10: Reprezentanții PNL au ajuns la consultări.

UPDATE 10.33: Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marți, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis la Cotroceni, că în ceea ce privește cartelele prepay, este foarte important ca cetățenii „să aibă protejate datele personale”.

„Domnul preşedinte ne-a transmis că primul-ministru l-a informat că aceste trei proiecte de lege sunt în lucru la Guvern, urmând să le transmită la Parlament, unde să intre în dezbatere. Noi i-am spus preşedintelui, îi spunem şi premierului, (…) că vrem să fim proactivi aşa încât doi colegi de-ai noştri sunt dispuşi să participe efectiv şi la procesul de elaborare pe care Guvernul îl desfăşoară acum pentru aceste legi, pentru a câştiga timp. Poate reuşim în această sesiune să adoptăm aceste trei legi importante”, a afirmat Liviu Dragnea, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

El a precizat că social-democraţii Georgian Pop şi Sorin Grindeanu sunt pregătiţi să sprijine Guvernul în elaborarea celor trei proiecte de lege, „în aşa fel încât atunci când ele ajung în Parlament să aibă deja contribuţie din partea parlamentarilor”. Liderul PSD a opinat că şi celelalte partide ar putea desemna oameni care să participe la acest proces. 

Referindu-se la proiectul privind cartelele pre-pay, Dragnea a afirmat că pentru PSD este important ca cetăţenii să aibă datele personale protejate. „Chiar dacă atunci când îşi iau cartele trebuie să-şi dea datele personale, trebuie să ne asigurăm prin această lege că nu oricine poate (…) să aibă acces la aceste date. Doar în baza unui mandat emis de un judecător. Aşa cum este modelul pentru abonamente, se poate face şi pentru cartele”, a adăugat liderul social-democrat. 

În ceea ce priveşte securitatea cibernetică, Liviu Dragnea s-a pronunţat pentru „un cadru legal serios şi foarte clar prin care ţara să fie protejată împotriva unor atacuri cibernetice, dar şi cetăţenii să poată fi protejaţi”. 

Pe de altă parte, el a menţionat că delegaţia PSD care a participat la consultări a discutat cu Iohannis şi despre Legea securităţii naţionale, Statutul cadrului militar, Legile de funcţionare a SIE şi SRI. 

„S-a propus să se constituie un grup de lucru, e o idee pe care o susţinem, din partea tuturor partidelor, a tuturor structurilor de specialitate, a instituţiilor de specialitate şi a Guvernului. Un grup de lucru care să înceapă să lucreze stabilind şi un deadline. Nu se poate discuta despre aceste legi importante acum, să vedem dacă ele vor putea fi finalizate ca şi elaborare până la sesiunea din toamnă”, a spus Dragnea. 

Liderul PSD a pledat pentru constituirea unui grup de lucru din care să facă parte câte doi membri din partea fiecărui partid, dar şi reprezentanţi ai serviciilor secrete, ai Guvernului, ai MApN, ai Preşedinţiei şi a tuturor instituţiilor care cunosc acest domeniu. 

„Sperăm că pot fi adoptate în sesiunea din toamnă, dacă nu anul viitor. Cel mai important e să se constituie acest grup de lucru pentru că sunt legi importante cu care nu te poţi juca. Din acest motiv, cred că e bine ca partidele parlamentare să aibă un rol proactiv şi să lucreze împreună cu aceste instituţii”, a conchis Liviu Dragnea.

————–

Preşedintele Klaus Iohannis începe, marţi, consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare, pe tema legilor securității naționale, la Palatul Cotroceni, informează Agerpres.

Primul partid care a sosit, marți, la consultări este PSD. Începând cu ora 11.00, președintele va avea consultări cu reprezentanții PNL, de la ora 12.– cu UDMR. Consulările continuă și miercuri, astfel că președintele Iohannis se va întâlni cu cei de la UNPR – de la ora 10,00, ALDE – de la ora 11,00, grupul parlamentar al minorităţilor – de la ora 12,00. 

Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum cinci persoane. 

Partidul Social Democrat va participa la consultările de la Cotroceni cu un mandat foarte clar pe tema legilor siguranţei naţionale şi cu o delegaţie formată din cinci membri, condusă de liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, a anunţat săptămâna trecută preşedintele interimar al PSD Bucureşti, Gabriela Firea. Din delegaţia PSD, condusă de Liviu Dragnea, mai fac parte: preşedintele executiv al partidului, Valeriu Zgonea, vicepreşedinţii Mihai Tudose şi Georgian Pop, precum şi Sorin Grindeanu, fost ministru al Comunicaţiilor. 

Delegaţia PNL la consultări va fi formată din copreşedinţii partidului – Alina Gorghiu şi Vasile Blaga -, secretarul general Ilie Bolojan, prim-vicepreşedintele formaţiunii Cătălin Predoiu şi purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuţ Stroe. Stroe a afirmat recent că îmbunătăţirea legislaţiei securităţii naţionale a devenit un obiectiv pentru întreaga clasă politică, mai ales în contextul permanentei ameninţări teroriste cu care se confruntă Europa şi, implicit, România. 

„Partidul Naţional Liberal întâmpină prin urmare, cu toată deschiderea şi responsabilitatea, invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a participa la consultări pe aceste teme. Este un gest corect şi firesc, mai ales în contextul actual european în care toate societăţile democratice sunt conştiente de pericolul şi ameninţările la adresa siguranţei. Ultimele evenimente de la Bruxelles, permanenta ameninţare teroristă cu care se confruntă Europa şi, implicit, şi ţara noastră atrag o evidentă necesitate de reevaluare a politicilor de securitate la nivel european”, a susţinut Stroe. 

Preşedintele UNPR, Valeriu Steriu, a confirmat participarea unei delegaţii a partidului la consultările convocate de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la legile siguranţei naţionale, adăugând că formaţiunea sa va avea “în mod sigur câteva puncte de completat” la aceste legi. 

Şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că formaţiunea sa va participa la consultările de la Cotroceni. 

„Eu cred că în orice situaţie această dispută securitate vs libertate nu trebuie să ne ducă în direcţia în care libertatea sau drepturile fundamentale vor fi sacrificate. Securitatea este importantă pentru fiecare cetăţean, pentru fiecare comunitate, pentru fiecare ţară, mai ales când există ameninţări de genul de care, din păcate, se loveşte toată Europa şi nu numai. Dar nu putem sacrifica pe altarul securităţii tot ce înseamnă drepturile fundamentale şi libertăţile fundamentale. Trebuie găsită o soluţie prin care se poate asigura securitatea fiecărui cetăţean şi securitatea comunităţii”, a menţionat Kelemen Hunor. 

Delegaţia ALDE la consultările cu şeful statului va fi condusă de copreşedinţii Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin. Din delegaţie vor mai face parte Teodor Meleşcanu, alături de liderii celor două grupuri parlamentare de la Senat şi Camera Deputaţilor – Daniel Barbu şi Bogdan Ciucă. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă