27.8 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSportÎntâlnire Iohannis-FMI: România să păstreze sub control deficitul bugetar

Întâlnire Iohannis-FMI: România să păstreze sub control deficitul bugetar

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis și-a manifestat îngrijorarea privind vulnerabilitățile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor, în cadrul întâlnirii cu delegația FMI. 

”Discuţiile au reiterat importanţa deosebită a recuperării întârzierilor în materie de reforme structurale, în special în privinţa eficienței întreprinderilor de stat, o atenție deosebită fiind acordată sectoarelor energiei şi transporturilor. Potrivit evaluărilor actuale, absenţa reformelor structurale ar deveni, pe termen mediu şi lung, un obstacol major în calea performanţei economice”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale. 

Potrivit Palatului Cotroceni, reprezentații FMI au prezentat Preşedintelui României cele mai importante evoluții ale Programului de asistenţă cu caracter preventiv. ”Programul a expirat în septembrie 2015, fără o evaluare finală favorabilă, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la voința Guvernului de a implementa reformele structurale asumate”. 

De asemenea, la întâlnire s-a discutat și pe tema bugetului României pentru 2016. ”S-a evidențiat necesitatea ca România să nu se îndepărteze semnificativ de o abordare fiscal-bugetară prudentă, pentru a preîntâmpina o serie de riscuri macroeconomice. În acest sens, pe termen scurt, se impune păstrarea sub control a deficitului bugetar, ca element de responsabilitate și prudență la nivelul deciziilor de politică economică, astfel încât prognozele economice favorabile să fie reflectate de o creștere economică sustenabilă”, se mai arată în comunicatul Președinției. 

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marți, cu delegația FMI, condusă de Andrea Schaechter, șeful misiunii Fondului în România. Preşedintele a precizat că este “nerăbdător” să afle detaliile discuţiei pe care reprezentanţii FMI au avut-o cu Guvernul, potrivit Mediafax

“Bun venit la Cotroceni! Este o plăcere să vă primesc aici și aștept cu interes să aud detaliile discuției cu Guvernul. Sper că a fost una bună”, le-a spus Iohannis reprezentanților FMI.

Delegaţia FMI se află de o săptămână la Bucureşti. Reprezentanţii Fondului vor avea, marţi, o întâlnire cu premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria, delegaţia FMI umând să ajungă la Guvern la ora 16.00.

————

Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni marţi, la Palatul Cotroceni, cu delegația Fondului Monetar Internațional, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, citat de Mediafax

Președintele Iohannis urmează să primească delegația FMI la ora 11.00.

De asemenea, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional vor avea, marţi, o întâlnire cu premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria. Delegaţia FMI va ajunge la Guvern la ora 16.00.

Premierul Victor Ponta a declarat recent că, deşi Guvernul nu mai are nevoie de niciun împrumut de la FMI, un nou acord de tip preventiv “este bun”, pentru “cine ştie ce o veni în Europa sau în lume, vreo criză financiară”.

“Este un subiect important, pe care îl voi discuta întâi la coaliţia de guvernare, după aceea să-l discutăm şi cu restul partidelor din opoziţie, pentru că orice acord, dacă se va încheia, se va încheia pe un termen mai lung, şi cu preşedintele României şi decizia trebuie să fie una politică a tuturor forţelor politice”, declara Ponta, întrebat de jurnalişti despre posibila încheiere a unui nou acord, de tip preventiv, cu FMI.

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Un diplomat al Ambasadei Rusiei la București, declarat persona non grata în România

Un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost declarat, vineri, persona non grata pe teritoriul României, informează Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit MAE,...

Ministrul Tîlvăr refuză dezvăluirea detaliilor secrete

România este de 20 de ani membră NATO și armata ei încă e copleșită de tehnică sovietică.  Tehnica sovietică reprezintă 70% din înzestrarea Armatei...

ELCEN îl acuză pe Nicușor Dan că minte

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat joi, 23 mai, într-o conferință de presă că lipsa apei calde în mai multe sectoare din...
Ultima oră
Pe aceeași temă