13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportPreședintele Recep Erdogan cere eliminarea vizelor impuse de România

Președintele Recep Erdogan cere eliminarea vizelor impuse de România

Preşedintele Turciei Recep Erdogan a vorbit, miercuri, despre interesul turiștilor râmâni față de țara sa, însă a precizat că vizele impuse de România cetăţenilor turci împiedică dezvoltarea relaţiilor turistice, informează Mediafax.

“Poporul turc şi poporul român sunt legate unul de celălalt. De câte ori venim în România, nu simţim că suntem străini, ne simţim între prieteni, în casa prietenilor noştri şi acest lucru se datorează interesului românilor faţă de turismul din Turcia. 425.000 de turişti români au vizitat Turcia, anul trecut”, a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, preşedintele Turciei, Recep Erdogan.

În conferinţa comună de presă cu preşedintele Klaus Iohannis, liderul de la Ankara a precizat că a atras atenţia în plenul delegaţiilor că, dacă România va renunţa la vizele aplicate cetăţenilor turci, “sigur că şi numărul turcilor care va vizita România va creşte”.

“Vizele împiedică dezvoltarea relaţiilor turistice şi, din păcate, turcii nu pot veni în România”, a spus Erdogan.

Preşedintele Turciei a mai spus că a discutat cu Klaus Iohannis despre sprijinirea firmelor turceşti care doresc să facă noi investiţii în România.

“Doresc să relev un adevăr, faptul că există firme care doresc să facă noi investiţii în România şi am discutat cu stimabilul meu coleg, domnul Iohannis, căruia i-am spus că dacă ei vor fi sprijiniţi – deci există o firmă care, în primă instanţă, vrea să facă o investiţie de 200 miliarde dolari. Acest lucru contribuie la ridicarea nivelului de dezvoltare a relaţiilor dintre Turcia şi România, acest va asigura locuri de muncă pentru un număr mare de români”, a subliniat Erdogan.

Preşedintele turc a mai adăugat că a discutat cu Klaus Iohannis despre intenţia unei firme din ţara sa, TIKA, de a restaura monumente din zona Dobrogei.

Totodată, el a afirmat că Ankara ar dori o creştere a numărului de studenţi români care studiază în Turcia, în prezent fiind doar 40.

“Acest lucru contribuie la ridicarea nivelului de dezvoltare a relaţiilor dintre Turcia şi România, acest lucru va asigura locuri de muncă pentru un număr mare de români”, a subliniat el.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a reamintit faptul că Turcia este cel mai mare partener comercial al României, în afara Uniunii Europene, şi al cincilea partener la nivel global.

“Va trebui să valorificăm împreună, prin soluţii creative şi eficiente, potenţialul acestui parteneriat. Ţinta fixată în comun pentru schimburile comerciale de 10 miliarde de dolari poate fi atinsă şi chiar depăşită în următorii ani. Ne dorim, de asemenea, extinderea cooperării bilaterale în proiecte economice pe pieţe din alte zone, cum ar fi Asia Centrală şi Caucaz”, a declarat Iohannis.

Cele mai citite

BEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot va fi luni, 29 aprilie

Preşedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot al...

100 de arestați la Boston după o manifestație pro-Palestina

Aproximativ 100 de persoane considerate a fi manifestanţi pro-palestinieni au fost arestate sâmbătă dimineaţa în campusul unei universităţi din Boston şi tabăra lor a...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă