15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportPreședintele Klaus Iohannis a ajuns la Strasbourg, unde s-a întâlnit cu Secretarul...

Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Strasbourg, unde s-a întâlnit cu Secretarul General al Consiliului Europei: Am căzut de acord că este esenţial să acţionăm cu fermitate împotriva extremismului, populismului, xenofobiei și naționalismul

UPDATE 19.00: Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut, marţi,  o declarație de presă comună cu Secretarul General al Consiliului Europei, domnul Thorbjørn Jagland, la sediul Consiliului Europei (Strasbourg), informează Administrația Prezidențială.

„Am discutat despre multe subiecte importante, mai ales despre cum putem să intensificăm cooperarea noastră concretă. România este un susținător fervent al valorilor Consiliului Europei, cu precădere al celor privind statul de drept, valori care sunt câteodată supuse unor provocări în unele state membre. Astfel, mi-am exprimat părerea că este nevoie, mai mult decât oricând, să sprijinim – la cel mai înalt nivel – standardele și valorile Consiliului Europei. Din acest motiv, împreună cu domnul Secretar General, vom inaugura, sub patronaj comun, pe 6 aprilie, la București, o Conferință Internațională, organizată în colaborare cu Comisia de la Veneția, pe tema Rolul Majorității și al Opoziției într-o Societate Democratică veritabilă. Este inițiativa Secretarului General Jagland, care a solicitat Comisiei de la Veneția să elaboreze un set de linii directoare cu privire la această chestiune. Conferința de la București va reprezenta un reper important în procesul de elaborare a acestor linii directoare esenţiale. Aceasta este speranţa noastră. Domnule Secretar General, aştept cu interes vizita dumneavoastră în luna aprilie, în România”, a precizat Klaus Iohannis, potrivit comunicatului de presă.

Totodată, cei doi lideri și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu actualul context politic dificil din Europa, „marcat de ascensiunea extremismului, populismului, xenofobiei, intoleranţei şi naţionalismului, precum și de încercări de a acționa împotriva valorilor noastre democratice fundamentale”.

„Am căzut de acord că este esenţial să acţionăm cu fermitate, inclusiv folosind instrumentele Consiliului Europei, pentru a combate aceste fenomene. Domnule Secretar General, puteți să contați pe angajamentul meu personal, în acest scop. În acest context, l-am informat pe Secretarul General cu privire la sprijinul României pentru proiectul unui viitor Summit al şefilor de stat şi de guvern din Consiliul Europei, care să fie organizat în Franţa, în anul 2019. Aștept cu interes să cooperăm în vederea pregătirii acestui eveniment, din postura exercitării Președinției Consiliului UE”, mai precizează sursa citată.

O altă discuție a vizat relația cu Republica Moldova

„Am reiterat faptul că obiectivul nostru strategic comun este să construim instituții democratice solide în această țară și să susţinem continuarea procesului de reforme. Implicarea Consiliului Europei în sprijinirea pregătirii alegerilor parlamentare din 2018 este, de asemenea, esențială”, a mai spus el.


14.00: Președintele Klaus Iohannis a ajuns marți la Strasbourg unde efectuează o vizită oficială de două zile. El este însoțit de soția sa, Carmen. Din delegația care îl însoțește pe șeful statului în deplasarea externă fac parte consilierii prezidențiali Simina Tănăsescu, Andrei Muraru, Bogdan Aurescu, purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi.


Preşedintele României, Klaus Iohannis, va efectua, marţi şi miercuri, o vizită oficială la Strasbourg, unde va participa la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, la invitația președintelui acestui for, Pedro Agramunt, și va avea întrevederi cu secretarul general al CoE, Thorbjorn Jagland, precum și cu alți oficiali, informează presidency.ro.

Marți, Iohannis va participa, alături de președintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, a cărui țară deține în prezent Președinția-în-Exercițiu a Consiliului Europei, precum și de secretarul general al organizației, la ceremonia de marcare a Zilei internaționale de comemorare a memoriei victimelor Holocaustului, unde va susține o alocuțiune, și la inaugurarea Expo Holocaust, expoziție realizată de România. Președintele Iohannis va participa și la un dejun de lucru oferit de președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Pedro Agramunt, cu ocazia primei sesiuni plenare a Consiliului Europei din anul 2017.

Mesajul principal al președintelui Iohannis va reitera angajamentul și sprijinul ferm al României față de valorile și standardele Consiliului Europei, cu precădere cele privind democrația și statul de drept.

Iohannis va sublinia și importanța rolului jucat de Consiliul Europei și instituțiile sale în edificarea în România a unui stat de drept viabil, bazat pe principii democratice și respectarea drepturilor omului, respectiv va discuta inițierea de noi proiecte de cooperare cu organizația de la Strasbourg în vederea promovării și sprijinirii valorilor și standardelor Consiliului Europei pe continent.

În aceeași zi, președintele Klaus Iohannis se va întâlni cu angajații români care lucrează în structurile Consiliului Europei și cu reprezentanți ai comunității românești din Alsacia.

Miercuri, șeful statului va avea convorbiri cu președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Pedro Agramunt, va susține un discurs în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și va participa la un dejun de lucru oferit de Pedro Agramunt.

Administrația Prezidențială menționează că APCE a instituit o practică de a găzdui, în contextul celor patru sesiuni anuale ale sale, înalți oficiali din statele membre sau alte structuri internaționale care interacționează cu Consiliul Europei, scopul acestora fiind de a desfășura un dialog deschis și constructiv pe subiecte de actualitate și privind evoluții actuale din politica externă sau internă, care au relevanță asupra stadiului democrației, statului de drept și drepturilor omului în Europa.

După discursul susținut la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, delegațiile parlamentare la APCE vor avea posibilitatea să se adreseze președintelui Iohannis într-o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Vizita de la Strasbourg este prima deplasare externă a președintelui Iohannis din acest an.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă