13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportȘeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu: Relaţiile Rusia - România au, după părerea...

Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu: Relaţiile Rusia – România au, după părerea mea, un grad de inhibiţie, pe care noi îl menţinem ca să fim întotdeauna mai catolici decât Papa. Anterior, ambasadorul rus a anunțat intensificarea dialogului diplomatic cu România

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, după întrevederea şefului diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu, cu ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, că relaţiile dintre cele două state se confruntă cu un “grad de inhibiţie, iar ministrul de Externe are obligaţia să se vadă cu toţi ambasadorii acreditaţi în ţară noastră”, informează Agerpres.

“Nu am avut cu domnul ministrul de Externe o discuţie pe acest subiect (al întrevederii cu ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti – n.r.), dar vreau să va spun câteva lucruri.

Primul: am văzut nişte semnale în presă care mi s-au părut cu totul şi cu totul anormale. Că ministru de Externe, Teodor Meleşcanu are obligaţia, aş spune, să se întâlnească cu toţi ambasadorii ţărilor care au acreditare la Bucureşti. Acesta e primul lucru. În al doilea rând, Rusia nu e chiar o ţară oarecare. Este una din marile puteri la nivel mondial şi este firesc să se întâlnească şi cred că nu e numai firesc, e obligatoriu să se întâlnească şi cu ambasadorul Rusiei”, a afirmat Tăriceanu la Senat.

El a precizat că relaţiile dintre România şi Rusia nu au fost nici până acum ‘îngheţate’, ci doar au “un grad de inhibiţie”.

‘Din câte ştiu – şi am şi verificat acest lucru – MAE a dat un comunicat în care a relatat care au fost principalele puncte de discuţie. Acum nu va ascund că nu văd care este problema de unde survine mirarea. (…) Ambasadorul Rusiei a dat un alt comunicat, dar să va mai spun ceva: nici până acum n-aş putea spune că relaţiile dintre România şi Rusia au fost îngheţate. Relaţiile au, după părerea mea, un grad de inhibiţie, pe care noi îl menţinem că să fim întotdeauna mai catolici decât Papa’, a susţinut preşedintele Senatului.

După întâlnirea de săptămâna trecută a lui Teodor Meleșcanu cu Valeri Kuzmin, MAE a emis un comunicat în care a precizat că a transmis Rusiei să să evite o retorică inadecvată în declarațiile publice, în vreme ce Ambasada Rusiei a anunțat că se va intensifica dialogul diplomatic între cele două țări.

Citește și: Ambasadorul Rusiei în România spune că a avut o întâlnire foarte pozitivă cu ministrul Teodor Meleșcanu. Anterior, ministrul român de Externe susținea că a criticat retorica inadecvată a Rusiei

“Am fost unanimi în înţelegerea necesităţii de a intensifica dialogul diplomatic dintre cele două ţări, în plus faţă de acele contacte destul de sistematice, care au loc în cadrul structurilor internaţionale, precum ONU, Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre şi multe altele”, a transmis ambasadorul Kuzmin despre întâlnirea cu ministrul Meleșcanu.

Totuși, MAE a anunțat că a transmis Rusiei să evite ”o retorică inadecvată în declarațiile publice”. 

”Totodată, a evocat necesitatea evitării unei retorici inadecvate în declarațiile publice și focalizarea eforturilor către dialogul direct. În acest sens, a accentuat că angajamentele și pozițiile României în plan extern, în special cele legate de apartenența țării noastre la comunitatea de valori europene și euro-atlantice, sunt elemente profund consensuale la nivelul societății românești”, conform comunicatului MAE. 
 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă