7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportPreşedintele Slovaciei, invitatul lui Klaus Iohannis, la Cotroceni. Andrej Kiska: România are...

Preşedintele Slovaciei, invitatul lui Klaus Iohannis, la Cotroceni. Andrej Kiska: România are propriile ambiţii de a deveni membru Schengen şi are sprijinul nostru

Preşedintele României, l-a primit, luni, pe omologul său slovac, Andrej Kiska. Ceremonia de primire a aut loc pe platoul oficial de la Palatul Cotroceni, unde, şeful de stat al Slovaciei a dat onorul Regimentului de Gardă și Protocol, scrie Agerpres.

În cadrul acestui eveniment, obiectivele celor doi şefi de stat care au fost dezbătute s-au referit la consolidarea dinamicii pozitive a relaţiei dintre România şi Slovacia, la nivel politic, economic şi sectorial, precum şi a cooperării pe temele europene de actualitate, într-un context marcat de numeroase provocări.

"Cei doi înalţi oficiali vor discuta şi decide noi modalităţi de întărire a excelentei relaţii politice bilaterale. (…) Ţinând cont că Slovacia deţine, în acest semestru, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, discuţiile se vor axa, prioritar, pe agenda europeană. Preşedintele Klaus Iohannis va prezenta viziunea României referitoare la procesul de reflecţie cu privire la viitorul Europei, lansat la summitul informal de la Bratislava din 16 septembrie. Cei doi preşedinţi vor avea, de asemenea, un schimb extins de opinii cu privire la celelalte teme europene şi regionale de actualitate, inclusiv politica UE de extindere şi raportarea la Vecinătatea Estică", se precizează în comunicatul Preşedinţiei.

În cadrul unei conferinţe de presă, Andrej Kiska a declarat că România va avea tot sprijinul său şi al poporului său pentru a deveni membru Schengen.

"România are propriile sale ambiţii de a deveni membru Schengen şi are sprijinul nostru. Este nevoie să prezentăm viziunile comune în faţa UE, astfel încât fiecare dintre noi să avem rezultate concrete. Trebuie să lucrăm împreună, să lucrăm la punctele comune, împreună. 

Am găsit o modalitate cum să respectăm drepturile minorităţilor naţionale în cadrul internaţional. Vreau să mulţumesc României şi domnului preşedinte şi în numele minonrităţii slovace din Nădlac pe care o voi vizita mâine. Este o punte între România şi Slovacia", a declarat preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că pentru România, combaterea corupţiei este vitală, iar autoritățile naţionale sunt mai mult decât dispuse să împărtășească din experiență și să-i ajute pe partenerii slovaci să construiască organisme similar de combatere a corupţiei.

"Președintele Kiska a ridicat această chestiune în discuția tete-a-tete pe care am avut-o și evident că sunt mulțumit dacă un prieten important din Europa apreciază lupta anticorupție pe care o ducem în România. Pentru noi, eradicarea corupției este vitală, fiindcă această corupție nu doar că amenință consolidarea democrației, corupția încetinește creșterea economică, corupția îi sperie pe investitori. Cred că suntem pe calea cea bună, dar mai avem mult de făcut", a afirmat Iohannis, într-o declarație comună cu omologul său slovac, Andrej Kiska, aflat în vizită în România.

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă