13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportPrima ședință a Comisiei de revizuire a Constituţiei, după un an: Care...

Prima ședință a Comisiei de revizuire a Constituţiei, după un an: Care sunt prioritățile membrilor

Comisia de revizuire a Constituţiei îşi reia, luni, activitatea, la un an după ce Curtea Constituţională a respins proiectul de revizuire adoptat de Parlament, relatează Mediafax. În prima şedinţă de lucru, membrii Comisiei vor stabili conducerea şi programul de lucru pentru perioada următoare.

Parlamentul a anunţat convocarea, pentru luni, a comisiei comune a Camerei Deputaților şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituției României, care va avea loc la orele 12.30, la Senat. În cadrul primei şedinţe se vor discuta, potrivit anunţului Parlamentului, unele probleme organizatorice şi se va stabili un calendar al dezbaterilor.

Astfel, este de aşteptat ca luni să se stabilească cine va conduce comisia de revizuire, după retragerea din funcţie a fostului preşedinte al comisiei, Crin Antonescu.

Senatul şi Camera Deputaţilor au aprobat, săptămâna trecută, modificarea componenţei comisiei pentru revizuirea Constituţiei, stabilind că senatorul PNL Puiu Hasotti îl va înlocui pe Crin Antonescu, iar deputatul PNL Eugen Nicolaescu va fi în locul liderului PNL Alina Gorghiu.

Altă modificare aprobată de plenul Parlamentului este numirea în comisie a deputatului PNL Ioan Cupşa în locul lui Petre Roman, care şi-a pierdut mandatul fiind găsit incompatibil de ANI.

De asemenea, senatorul PNL Cătălin Boboc va fi în locul lui Tudor Chiuariu, care a demisionat din PNL, iar deputatul liberal Gabriel Andronache îl va înlocui pe George Scutaru, care a demisionat din Parlament pentru a ocupa funcţia de consilier prezidenţial.

Din comisia de revizuire a Constituţiei mai fac parte Ion Chelaru (PSD), Bogdan Ciucă (PC), Daniel Fenechiu, Mate Andras Levente (UDMR), Valeria Schelean (PNL), Florin Iordache (PSD)Varujan Pambuccian (minorităţi), Ovidiu Donţu (PSD), Cristian Dumitrescu (PSD), Gheroghe Emacu (PSD), Daniel Florea (PSD), Dan Motreanu (PNL), Ciprian Nica (PSD), Ioan Oltean (PNL), Călin Popescu Tăriceanu (PLR), Alin Tişe (PNL), Haralambie Vochiţoiu (PSD).

Crin Antonescu, care a ocupat funcţia de preşedinte al comisiei, a anunţat, luna trecută, că se retrage din această comisie iar preşedintele PSD Victor Ponta a anunţat că îl sprijină pe Ion Chelaru pentru a ocupa funcţia de preşedinte al comisiei de revizuire a Constituţiei.

Comisia de revizuire a Constituţiei a dat, în 19 iunie 2013, votul final asupra proiectului de revizuire a Legii fundamentale, acesta fiind adoptat cu 17 voturi "pentru" şi o abţinere, reprezentanţii PDL şi PPDD nefiind prezenţi la şedinţă, după ce anunţaseră că se retrag de la lucrările acesteia, în semn de protest.

Dezbaterea proiectului în comisie a durat mai puţin de trei săptămâni.

După adoptarea în comisie, PDL a atacat la Curtea Constituţională forma finală a proiectuluide revizuire a Constituţiei.

În luna februarie, Curtea Constituţională a analizat textul proiectului de revizuire a Constituţiei, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, declarând după şedinţă, că judecătorii CC au analizat propunerea de revizuire a Constituţiei până la articolul 102, şi că sunt în jur de 10 articole care au fost găsite în contradicţie cu articolul 152 din legea fundamentală.

"Până aici (la articolul 102 – n.r.) au fost articole care au fost găsite în contradicţie cu articolul 152, alineatul 2 din Constituţie, care nu pot fi revizuite, pentru că încalcă sau afectează drepturile fundamentale", spunea Zegrean.

Pe 16 februarie, Curtea Constituţională respinge proiectul, constatând că o serie de propuneri esenţiale formulate de iniţiatori nu pot fi promovate întrucât încalcă limitele în care poate fi modificată legea fundamentală, între care mecanismul de desemnare a premierului. Astfel, CCR a constat, cu unanimitate de voturi, că propunerea legislativă privind revizuirea Constituţiei încalcă limitele revizuirii în cazul a 26 de articole.

Judecătorii CC au considerat că noul mecanism propus pentru desemnarea premierului de către preşedinte depăşeşte cadrul constituţional, deoarece aduce o rigidizare a modului în care un Guvern poate fi învestit.

De asemenea, Curtea a constatat că încalcă posibilităţile de revizuire a Constituţiei prevederea conform căreia "Guvernul îşi exercită mandatul până la data învestirii noului Guvern", care înlocuieşte actuala reglementare care precizează că mandatul Guvernului încetează la momentul noilor alegeri parlamentare.

Curtea Constituţională a mai precizat că se situează în afara limitelor revizuirii prevederea conform căreia calitatea unui deputat sau senator încetează "la data demisiei din partidul politic sau formaţiunea politică din partea căreia a fost ales sau la data înscrierii acestuia într-un alt partid sau într-o altă formaţiune politică".

De asemenea, judecătorii consideră că nu poate fi eliminată din legea fundamentală menţiunea conform căreia parlamentarii sunt judecaţi de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La rândul său, premierul Victor Ponta declara, în septembrie 2014, că 99% din ce a făcut comisia de revizuire a Constituţiei sub conducerea lui Crin Antonescu este un lucru foarte bun şi speră ca în 2015 să poată fi adoptate modificările la Constituţie, beneficiind şi de scăderea pragului de referendum la 30%.

Preşedintele Klaus Iohannis declara, imediat după câştigarea mandatului, în decembrie 2014 că actuala Constituție ”a trecut deja textul timpului”, dar conține și ”modificări care nu s-au dovedit cele mai fericite, după cum există și texte care au permis interpretări forțate, dincolo de spiritul actului fundamental”.

Iohannis transmitea, de Ziua Constituției, că ”procesul de revizuire a Constituției, de modernizare și clarificare trebuie desăvârșit în perioada următoare, iar modificările vor avea rolul de a o face mai puternică, de a construi un edificiu statal mai eficient, de a întări statul de drept, dar și libertățile cetățenești”.

Ulterior, în ianuarie 2015, şeful statului afirma, la Realitatea TV, că revizuirea Constituţiei este un demers obligatoriu, precizând că, deşi are un parcurs complicat, care presupune consensul politic în Parlament şi apoi referendumul naţional, trebuie făcut.

Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă