10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportPrimăria Capitalei va fi supusă unui audit extern independent

Primăria Capitalei va fi supusă unui audit extern independent

Solicitarea primarului general interimar, Ștefănel Dan Marin, cu privire la efectuarea unui audit extern independent la Primăria Capitalei, a fost aprobabtă, miercuri, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), potrivit Mediafax

Proiectul de hotărâre votat de consilierii generali cu 39 de voturi “pentru”, zero “împotrivă” şi o abţinere vizează achiziţionarea de servicii de audit extern, în vederea efectuării unui audit asupra situaţiilor financiare la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti şi al instituţiilor publice de interes local aflate în subordinea CGMB. 

Citește și: Consilierii PMB, despre acuzațiile de mită: „Eu, never-ever! Dar poate alții se simt cu musca pe căciulă”

Proiectul a fost votat cu un amendament al viceprimarului Cornel Pieptea, care a precizat că rapoartele de audit care vor fi efectuate trebuie comunicate CGMB imediat după finalizare.

Prin document, primarul a fost împuternicit să semneze toate înscrisurile necesare aducerii la îndeplinire a prevederilor Hotărârii.

În raportul de specialitate se arată că acest audit extern independent ar trebui să cuprindă, pentru relevanţă, toate cele 59 de entităţi din cadrul municipiului Bucureşti, inclusiv cele două regii autonome de subordonare locală.

“Propunem determinarea resursei financiare de bugetat cu statut de consultanţă şi expertiză (cheltuieli curente) ca parte a mandatului acordat; valoarea estimată prin studii operative de piaţă urmând a se include în bugetul rectificat per anul 2015. În cazul determinării şi optimizării altor soluţii de finanţare acestea se vor reflecta corespunzător prin decizii bugetare ulterioare, conform legii”, se arată în raportul de specialitate.

Acelaşi document prevede că perioada minimă de contractare ar trebui să fie de şase luni cu transmitere de rapoarte de consultanţă preliminare la două-trei luni.

“Având în vedere necesitatea, oportunitatea şi urgenţa auditului extern independent, apreciem că o însemnată economie de timp şi calitate a deciziilor poate fi obţinută prin bugetarea şi delegarea activităţii de achiziţie a auditului de la autoritatea deliberativă către cea executivă pentru obţinerea rapidităţii şi calităţii implicării tuturor conducătorilor unităţilor şi ai aparatului de specialitate al primarului general”, se mai arată în raport.

Primarul general interimar al Capitalei, Ştefănel Marin, a declarat, în 15 septembrie, că în momentul de faţă există un vid în ceea ce priveşte situaţia financiară a Primăriei Capitalei, iar una dintre primele măsuri pe care le va lua va fi să facă o auditare externă.

Noul primar al Capitalei a spus că în prezent chestiunile financiare ale Primăriei Capitalei sunt foarte puţin cunoscute.

“Gândiţi-vă că foarte puţini dintre consilierii generali au avut acces doar la o parte din informaţiile financiare. În momentul de faţă este un vid în ce priveşte situaţia financiară a Primăriei. Tocmai de aceea una dintre primele măsuri pe care le voi lua este să fac o auditare externă”, a spus Ştefănel Marin.

Întrebat dacă îşi propune să facă şi restructurări la nivelul primăriei, Marin a precizat că, în momentul în care va identifica că disciplina nu este regula care primează, va lua măsuri.

În ce priveşte planurile sale, imediat după votul obţinut în CGMB, Marin a spus că nu i se pare moral să vină pentru a dezvolta planuri pentru cetăţeni atâta timp cât nu are votul lor.

“Planurile sunt de a eficientiza administraţia şi de a transparentiza orice decizie administrativă. O primă decizie pe care vreau să o pun în practică vizează circuitul documentelor care până acum pentru consilierii generali era necunoscut”, a spus primarul.

El a precizat că îşi propune să afle de ce anumite documente solicitate ajungeau să fie dezbătute în Consiliul General şi de ce altele trebuiau să aştepte.

Consilierul general UNPR Ştefănel Dan Marin a fost desemnat primar interimar al Capitalei, obţinând 39 de voturi “pentru” şi niciun “împotrivă”, în timp ce un vot a fost anulat.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

CNAIR începe proiectarea și execuția autostrăzii Alternativa Techirghiol

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a trimis marţi, 23 aprilie, la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), documentaţia de atribuire a...
Ultima oră
Pe aceeași temă