12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportPrimăria Craiovei va fi condusă temporar de un viceprimar, după ce Lia...

Primăria Craiovei va fi condusă temporar de un viceprimar, după ce Lia Vasilescu a devenit ministru

Atribuțiile de primar al Municipiului Craiova vor fi exercitate, temporar, de unul dintre cei doi viceprimari până la organizarea de noi alegeri locale.

Această decizie este necesară după ce primarul Lia Olguța Vasilescu a demisionat ca urmare a numirii sale în funcția de ministru al Muncii în Guvernul Grindeanu.

Noul viceprimar cu atribuții de primar va fi desemnat de către Consiliul Local, cu votul majorității, în cadrul unei ședințe care va avea loc joi.

Potrivit proiectului de hotărâre postat pe site-ul instituției, Lia Olguța Vasilescu a înaintat Consiliului Local al Municipiului Craiova cererea de demisie din calitatea de primar, dobândită la alegerile locale care au avut loc în luna iunie 2016. Astfel, atribuțiile sale vor fi exercitate de drept, până la alegerea unui nou edil, de către unul dintre viceprimari, desemnat de consilierii locali, cu votul secret al majorității consilierilor în funcție, cu respectarea drepturilor și obligațiilor corespunzătoare funcției și care va primi o indemnizație lunară unică, egală cu cea a funcției de primar, pe perioada exercitării funcției.

Dolj: Olguța Vasilescu a demisionat din funcția de primar al Craiovei

Lia Olguța Vasilescu a demisionat, miercuri, din funcția de primar al Craiovei, după ce a câștigat un mandat de deputat la alegerile din 11 decembrie 2016 și a fost numită ministrul Muncii în noul Guvern, postul său fiind incompatibil cu noul statut de parlamentar.

Consiliul Local Craiova urmează să ia joi act de demisia primarului în cadrul unei ședințe convocate de îndată și să adopte o hotărâre în acest sens.

"Potrivit prevederilor art. 87 alin.1 lit.i din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, funcția de primar este incompatibilă cu calitatea de deputat sau senator. Alesul local poate renunța la funcția deținută înainte de a fi ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate, în conformitate cu prevederile art.91 alin.3 din același act normativ. Astfel, (…) calitatea de primar încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, prin demisie, transmisă atât consiliului local, cât și prefectului. La prima ședință a consiliului, președintele de ședință ia act de această situație, consemnând, totodată, în procesul-verbal al acesteia", se precizează în raportul proiectului de hotărâre al CL Craiova postat pe site-ul instituției.

Olguța Vasilescu a înaintat Consiliului Local al Municipiului Craiova o cerere de demisie. În aceasta se solicită constatarea încetării de drept a calității de primar înainte de expirarea duratei normale a mandatului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă