18.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportPrimarul unei comune din Suceava, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Primarul unei comune din Suceava, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Primarul comunei sucevene Slatina, Ilie Gherman, ales pe lista PDL, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, după ce în anul 2013 a refuzat să asigure finanţarea unei şcoli din comună pe motiv că se afla în conflict cu directorul unităţii de învăţământ, informează Mediafax.

În rechizitoriu se arată că primarul comunei Slatina avea obligaţia să solicite Trezoreriei Municipiului Fălticeni deschiderea de credite în vederea asigurării de fonduri pentru plata drepturilor salariale ale angajaţilor din cadrul unităţii de învăţământ preuniversitar, dar că acesta a refuzat.

Astfel, primarul Ilie Gherman ştia că începând cu 1 septembrie 2013 a fost numit un nou director al Şcolii Gimnaziale Herla şi, întrucât se afla în conflict personal cu acesta, pentru a se răzbuna, a luat decizia de a înceta finanţarea unităţii de învăţământ, urmărind blocarea activităţii acesteia, prin imposibilitatea achitării drepturilor salariale către cadrele didactice şi personalul auxiliar, afirmă procurorii.

El a interzis angajaţilor din cadrul Primăriei Slatina să primească şi să înregistreze corespondenţa cu Şcoala Gimnazială Herla pentru a se crea o falsă justificare, lipsa solicitării de emitere a dispoziţiei bugetare de deschidere de credite pentru trimestrul IV/2013 şi, totodată, şi-a luat concediu de odihnă şi concediu medical crezând că astfel va fi exonerat de răspundere penală, deşi toate probele administrate în cauză confirmă că şi din aceste situaţii a fost singurul care a gestionat problema emiterii dispoziţiei bugetare.

Anchetatorii au stabilit că primarul a refuzat să emită dispoziţia bugetară de deschidere de credite pe trimestrul patru al anului 2013 pentru Şcoala Gimnazială Herla, blocând astfel finanţarea unităţii de învăţământ preuniversitar de stat care s-a aflat în imposibilitate de a achita drepturile salariale cadrelor didactice şi personalului auxiliar, pentru lunile septembrie şi octombrie 2013, în sumă totală de 378.319 lei şi de a achiziţiona combustibil (lemne pentru foc) în sumă de 66.803 lei, modalitate prin care a cauzat o vătămare a intereselor legitime ale unităţii de învăţământ şi a produs un prejudiciu în valoare totală de 445.122 lei.

Primarul Ilie Gherman a fost reţinut în toamna lui 2013 în acest dosar, iar ulterior a semnat documentele prin care s-a permis finanţarea şcolii din Herla. Dosarul se va judeca la Judecătoria Fălticeni.

Cele mai citite

Problemele pentru celebrii chefi bucătari nu se opresc. Antena 1 dă PRO TV în judecată

Scandalul dintre Antena 1 și cei trei chefi, Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu, a escaladat, implicând acum și postul de televiziune Pro...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...
Ultima oră
Pe aceeași temă