8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportPrimele scandaluri din jurul Guvernului Cioloș

Primele scandaluri din jurul Guvernului Cioloș

Premierul  Dacian Cioloș l-a numit secretar de stat la Transporturi pe Marcel Boloș, acuzat de incompatibilitate și venit pe filiera Relu Fenechiu. În paralel, o publicație online l-a acuzat de plagiat pe ministrul de Interne, Petre Tobă.

Instalat în funcție în urma unor manifestații de stradă, în care protestarii au solicitat schimbarea modului de a face politică, Guvernul Cioloș provoacă primele semne de întrebare, tocmai la capitolul integritate, unul din elementele esențiale ale solicitărilor opiniei publice.

Astfel, premierul tehnocrat l-a numit în funcţia de secretar de stat al Ministerului Transporturilor pe Marcel Boloş, un personaj cu puternice conexiuni politice, acuzat de incompatibilitate. La momentul numirii, Boloș era director general în cadrul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Transport (AM POST), fiind desemnat, în 2013, de fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu (PNL), condamnat la închisoare cu executare. Nu a fost singurul post obținut cu sprijin politic – în 2012 el fusese secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, numit de către Eduard Hellvig (PNL), actualul director al SRI. El a traversat cu succes perioada în care liberalii au intrat în opoziție, fiind numit, în martie 2015, în CA al TAROM, de către ministrul Ioan Rus (PSD).

 

Trei acuzații ale ANI

Ascensiunea sa guvernamentală nu a fost împedicată nici măcar de acuzațiile de incompatibilitate aduse de Agenția Națională de Integritate (ANI). Astfel, potrivit site-ului ANI, în perioada 9 mai – 6 iunie 2012, Boloş a deţinut simultan funcţia de director în primăria Oradea şi funcţia de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale. În perioada 1 ianuarie 2013 – 1 ianuarie 2014, când a deţinut funcţiile de director în primăria Oradea şi de director general adjunct la Ministerul Transporturilor, iar între 7 octombrie și 5 decembrie 2013, când a fost director general adjunct la Ministerul Transporturilor şi director general în cadrul Institutului Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic. În apărarea sa, Boloș a invocat faptul că procesul este pe rol, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), după ce Curtea de Apel Oradea i-a dat câștig de cauză, iar ANI a făcut recurs. „Și președintele României a fost în aceeaşi situaţie, când a ajuns candidat la preşedinţie”, a susținut Boloș.

Ca un detaliu de culoare, presa din Oradea a relatat totodată că acesta este absolvent a două facultăți (de economie și teologie), fiind astfel și preot misionar.
 

Ministrul de Interne, acuzat de plagiat

Controversele din jurul noului secretar de stat de la Transporturi vin după ce Press One l-a acuzat pe noul ministru de Interne, Petre Tobă, de plagiat. Astfel, potrivit sursei citate, peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei cu care Petre Tobă, a obținut titlul de doctor în Științe Militare și Informații ar fi copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor și fără a respecta normele naționale și internaționale de citare în opere științifice. Press One a publicat în facsimil teza de doctorat indicând și lucrările care au fost plagiate, pagină cu pagină. De exemplu, introducerea începe identic cu teza de doctorat a comisarului de poliție Ionel Tucmuruz, care a avut același coordonator de doctorat, chestorul general Anghel Andreescu, și care și-a susținut teza cu două săptămâni înaintea lui Petre Tobă, în 28 ianuarie 2011. De asemenea, alte 73 de pagini consecutive din teza de doctorat a lui Petre Tobă sunt copiate, cuvânt cu cuvânt, dintr-un volum semnat de lectorul universitar dr. subcomisar de poliție Cristian Eduard Ștefan și de lectorul universitar dr. Ligia Teodora Pintilie, ambii de la Academia de Poliție, iar de la pagina 176 până la pagina 249, Petre Tobă copiază ad litteram, fără utilizarea ghilimelelor, din cartea “Cooperarea internațională judiciară și polițienească, scrisă de aceiași lectori Cristian Eduard Ștefan și Ligia Teodora Pintilie. Sursa citată oferă detalii similare pentru 250 de pagini din teza de doctorat, copiate din lucrări diferite. “Ce pot să vă garantez este că am lucrat la teza de doctorat cu bună-credință, că am făcut o lucrare aplicată și că am avut șansa să pun în practică ceea ce am studiat acolo în cel de-al doilea mandat de inspector general al Poliției Române, a comentat Tobă. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, ieri, că dacă “va fi un verdict de plagiat, nu poate fi decât o singură soluţie.

Guvernul Cioloș și-a început mandatul încerând să puncteze la capitolul imagine pe zona de integritate,

după ce executivul Ponta fusese implicat în multe scandaluri de acest tip. Înainte de instalare, Cioloș a renunțat la două propuneri de miniștri – Andrei Baciu (Sănătate), pentru că era doar medic rezident și Cristina Guseth (Justiție), prinsă în ofsaid la audierile de la comisia de resort. În prima şedinţă de Guvern, miniştrii au semnat pe proprie răspundere declaraţii de integritate, asumându-şi astfel că nu sunt implicaţi în cazuri de corupţie sau incompatibilitate.

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă