21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPrimul bilanț DIICOT fără Alina Bica. Ce au declarat ministrul Justiției și...

Primul bilanț DIICOT fără Alina Bica. Ce au declarat ministrul Justiției și șeful SRI

UPDATEDirectorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a declarat, vineri, după ce a participat la prezentarea bilanţului pentru 2014 al DIICOT, că este convins că SRI va avea o colaborare "extrem de bună" cu această structură de Parchet, relatează Mediafax.

UPDATE: Ministrul Justiției Robert Cazanciuc a declarat, vineri, la primul bilanț DIICOT, că s-a observat că există o tendință a tinerilor de a fi tentați de droguri ușoare și, din acest punct de vedere, sunt mai predispuși la a fi cooptați în rețelele infracționale.

Cu privire la grațierea cetățeanului român condamnat la moarte, Cazanciuc a precizat că Ministerul de Externe face demersuri în acest sens și că speră să aibă câștig de cauză. 

În ceea ce privește numirea noului șef la DIICOT, ministrul Justiției a precizat că până pe 16 martie se pot face înscrieri.

”Am încurajat procurorii DIICOT să se înscrie într-un număr cât mai mare”, a ținut să precizeze Cazanciuc.

De asemenea, el a menționat că va apela la toate mijloacele legale pentru ca la DIICOT să fie ales cel mai bun procuror. El a amintit, totodataă, și despre cerința ONG de transparentizare a modului de selecție a noului director DIICOt și a subliniat că ”este o cerință justificată de care ține seama”.

—————–

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism  (DIICOT) îşi prezintă, vineri, bilanţul, în lipsa fostului şef al instituţiei, Alina Bica, care a fost arestată în dosarul despăgubirilor, în noiembrie 2014. 

Pe de altă parte, ministerul Justiţiei a declanşat procedura de selecţie a viitorului şef DIICOT. Funcția de șef DIICOT a rămas vacantă după arestarea și trimiterea în judecată a Alinei Bica, acuzată în două dosare penale de fapte de corupție, cu prejudicii de zeci de milioane de euro. Bica a fost numită pe funcție în mai 2013, tot fără dezbateri publice, fiind nominalizată direct de către premierul-ministru interimar al Justiției de atunci, Victor Ponta. Nominalizarea a survenit după scandalurile începute în 2012, referitoare la modul de selecție al procurorului general al României, al șefului DNA, conducerea DIICOT fiind în acel an în umbră deoarece mandatul fostului șef nu expirase, iar structura de parchet nu avea dosare cu nume celebre pe rol.

Citește și: ONG-urile îi cer lui Cazanciuc o numire transparentă la DIICOT

Cinci ONG-uri i-au trimis o scrisoare deschisă Ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, în care au pledat pentru o numire transparentă la șefia DIICOT. 

Astfel, ONG-urile i-au solicitat ministrului să facă publice toate documentele depuse de candidați, criteriile de selecție pe care le are în vedere, precum și motivarea scrisă a alegerii candidaților care vor fi propuși de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Semnatarii scrisorii au argumentat că numirea fără transparență a fostei șefe DIICOT, Alina Bica, care este în prezent în stare de arest preventiv, s-a dovedit a fi o catastrofă.

Citește și: Succesorul lui Bica, numit tot netransparent

Unul dintre numele vehiculate pentru conducerea instituției este cel al lui Daniel Țicău, care a condus interimar DIICOT la un moment dat. Țicău a precizat însă că nu este interesat de această funcție.

De asemenea, printre persoanele care ar putea ajunge la șefia insitituției se numără și actualul șef al DIICOT Ploiești și cel care conduce structura din Iași.

Instituția este condusă, din noiembrie 2014,  interimar de Georgiana Hossu.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă