15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportProcurorul General, Augustin Lazăr: "DNA și DIICOT nu vor fi contopite într-un...

Procurorul General, Augustin Lazăr: “DNA și DIICOT nu vor fi contopite într-un singur organism: Deranjează prin simplul fapt că-și fac treaba. SRI și DNA au un protocol legal, încheiat la Ministerul Public”. Ministerul Justiției infirmă contopirea

Ministrul Justiției a transmis un comunicat de presă cu privire la informațiile apărute în mass media cum că DNA și DIICOT ar fi contopite într-un singur organism. M.J. a infirmat aceste informații, dar a și confirmat faptul că DNA are în curs o anchetă cu privire la emiterea ordonanțelor de urgență.

Ca urmare a interesului manifestat de către reprezentanții mass media și a unor informații vehiculate în spațiul public, pentru o informare corectă a opiniei publice Ministerul Justiției face următoarele precizări:

1. În cursul zilei de ieri, 01 februarie 2017, Ministerul Justiției a primit solicitarea Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție – de a transmite, până la data de 02 februarie a.c., în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea și emiterea Ordonanței de urgență a Guvernului din data de 31 ianuarie 2017, prin care au fost modificate și completate Legea nr.286/2009 privind Codul penal și Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și cu proiectul de lege adoptat de Guvernul României, pentru grațierea unor pedepse. Prin aceeași adresă Direcția Națională Anticorupție a solicitat transmiterea documentelor – rezultate ca urmare a corespondenței interinstituționale și interne, scrise sau prin poștă electronică, cu privire la cele două acte normative menționate, precum și precizarea numelui, prenumelui și a datelor de identificare a persoanelor care au participat la redactarea, întocmirea și/sau avizarea celor două proiecte de acte normative. Conform adresei documentele au fost solicitate în interesul urmăririi penale efectuate într-un dosar aflat pe rolul Direcției Naționale Anticorupție. Față de acest demers Ministerul Justiției subliniază faptul că modificarea legislativă menționată a fost și este asumată de conducerea Ministerului Justiției în exercitarea atribuțiilor statutare și legale. Considerăm că declanșarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanțe de urgență este o gravă imixtiune în activitatea autorității executive și o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituționale.

2. Totodată, Ministerul Justiției precizează faptul că nu are în vedere reorganizarea Direcției Naționale Anticorupție și a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și infirmă toate informațiile vehiculate recent în spațiul public pe această temă.


Procurorul General al României a explicat în fața jurnaliștilor, în dimineața zilei de joi, că există parteneriat între toate instituțiile statului, chiar și între DNA și SRI. Augustin Lazăr a explicat însă că protocolul între aceste două instituții, SRI și DNA, a fost făcut în cadrul Ministerului Public tocmai pentru a se evita tentative de fraudare.

Un jurnalist la întrebat pe procurorul general dacă confirmă că există un parteneriat între DNA și SRI, așa cum a scris “DNA într-un comunicat  care spunea că nu există un protocol între cele două instituții”.

“Protocoalele sunt între instituții. Inclusiv DNA și celelalte servicii de informații. Protocoalele sunt încheiate în Ministerul Public, tocmai pentru a înlătura orice tentativă de fraudare în spațiul public”, a explicat Augustin Lazăr.

De asemenea, el a spus că nu este necesară desființarea DNA și a DIICOT, comentând informațiile apărute în spațiul public ce spun că cele două instituții s-ar contopi într-un singură. Procurorul a mai susținut că cele două structuri îi deranjează pe unii pentru simplul fapt că-și fac treaba. 

“În niciun caz nu este necesară o astfel de contopire despre o altă măsură care s-ar discuta să se desființeze prin contopire două structuri de elită ale Ministerului Public, care se pare că deranjează multă lume, de vreme ce își fac datoria.”, a spus Augustin Lazăr, la sediul CSM.


Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat ieri, înainte de începerea şedinţei de urgenţă a CSM, că Ordonanța de Urgență privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală trebuie să fie atacată la Curtea Constituțională.

Mai multe puteți citi aici: Procurorul general al României, Augustin Lazăr: Pentru a avea o luptă anticorupție este nevoie de instrumente eficiente. Acum, acestea sunt eliminate


Executivul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală. De asemenea, Guvernul a adoptat un proiect de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Drept reacție, peste 15.000 de persoane au ieșit, marți spre miercuri, în Piața Victoriei, pentru a își arăta nemulțumirea față de decizia Guvernului. Ei au strigat: „Asta e trădare, nu e guvernare”,„Anticipate”, „Trădătorii”, „Noaptea, ca hoţii”, „Nu plecăm”. Proteste similare au avut loc și în alte orașe din țară.

Și miercuri dimineața, mii de persoane protestează în faţa Palatului Victoria. Jandarmeria a luat măsuri speciale în zonă, suplimentând dispozitivul de pază. Jandarmeria a luat, încă de la prima oră, măsuri de întărire a dispozitului de pază a Guvernului, în zonă fiind trimise trei echipaje şi mai mulţi jandarmi. Miercuri seara, la nivel național au manifestat aproape 300.000 de persoane. Dintre acestea, aproximativ 150.000 s-au adunat în Piața Victoriei din Capitală.


Pe aceeași temă:

BREAKING NEWS. Proteste de amploare în întreaga țară, cu peste 300.000 de oameni, după ordonanța PSD: Dragnea, nu uita, România nu-i a ta! Încercare de deturnare a protestelor, de către galeriile echipelor Dinamo, Steaua și Rapid. Suporterii ar fi fost mobilizați de frații Negoiță, membri PSD. Cinci persoane, rănite, iar zeci, reținute -surse | FOTO + VIDEO LIVE

VIDEO & FOTO. Violențe în Piața Victoriei: Un grup de persoane a aruncat cu sticle, torțe și petarde, iar Brigada Specială de Intervenție încearcă evacuarea zonei. Patru persoane au fost rănite în violențe

Guvernul a adoptat ordonanța grațierii și modificarea Codurilor Penale în această seară, iar la ora 01.20 a fost publicată în Monitorul Oficial. Peste 15.000 de oameni s-au strâns în Piața Victoriei și au strigat: ”Hoții!” Rușine să vă fie”. Iohannis: Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină | GALERIE FOTO + VIDEO


Klaus Iohannis, după aprobarea în Guvern a legii grațierii și a modificării Codului Penal: Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept

Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției. Guvernul PSD și ALDE a ignorat visul și năzuințele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o țară eliberată de corupție.



Ce spun jurnaliștii România liberă pe această temă.

Sabin Orcan, director editorial
Grațierea lui Dragnea și dilema lui Farfuridi

Motivul protestelor nu e că PSD vrea să legifereze, prin ordonanță, o grațiere colectivă și modificarea Codului Penal. Au mai luat și alții decizii discutabile referitoare la Justiție (inclusiv fosta guvernare tehnocrată) și n-a protestat atâta lume. Adevăratul motiv e că, de astă-dată, cei care inițiază ordonanțele sunt chiar potențialii lor beneficiari. Când anunți că vrei să rezolvi problema pușcăriilor, dar prevezi, negru pe alb, că vor fi grațiați și cei condamnați cu suspendare, ca Liviu Dragnea, e clar ce se pregătește. Și mai ales pentru cine… continuarea aici!


 Drepturile omului în țara borfașilor

Dacă mai avea cineva vreo umbră de îndoială că actuala putere n-are altă prioritate decât să-și scape pielea de pușcărie, că pomenile promise în campanie n-au fost decât o perdea de fum și că drepturile omului nu contează decât atunci când e vorba de „noi și-ai noștri“, sper să se fi trezit în sfârșit. Acum, când e prea târziu deja să mai schimbe ceva…continuarea aici!


Răzvan Chiruță, redactor-șef: 
Dictatura lui Dragnea a început de azi. Marțea neagră împotriva Justiției a devenit realitate. Cum scapă infractorii
Disprețul complet pe care PSD-ul condus de Liviu Dragnea îl arată pentru România este absolut șocant. Politicianul teleormănean a intrat de marți, 31 ianuarie 2017, în galeria conducătorilor discreționari care sperie Europa, din care mai fac parte figuri sinistre precum președintele turc Recep Tayyip Erdongan sau premierul ungar Viktor Orban. Comparația nu este exagerată… continuarea aici!

Confesiunea unui naiv faţă cu un atac banditesc

România se află, din nou, la o cotitură a istoriei. De modul cum contracarăm atacul mafiot dat pe seară de Liviu Dragnea şi de gaşca sa de bandiţi depinde viitorul nostru pentru o lungă perioadă de acum înainte. Liderul obişnuit să controleze cu mână de fier toate instituţiile publice şi private de pe moşia sa din Teleorman va crede, dacă îl lăsăm, că poate transforma, întreaga ţara într-o latifundie în care noi ar trebui să acceptăm ca sclavii să ne calce demnitatea pe cap…continuarea aici!


Mircea Marian, senior editor:

Vă așteptăm în fața Guvernului, domnule președinte Iohannis!

O scurtă descriere a situației. Folosindu-se de o serie de legi electorale incorecte și neconstituționale, partidul condus de infractor condamnat pentru fraudă electorală a câștigat alegerile. Au votat pentru PSD și ALDE mai puțin de 18% din alegători. După alegeri, infractorul a impus un guvern condus de un zero, iar la Interne și Justiție a pus doi lachei controlabili….continuarea aici!


Sabina Fati, senior editor:

România schimbă direcția. Ce e de făcut în cele 10 zile date cadou străzii? 

I-a fost frică să iasă din casă și a cerut încă de dimineață să vină jandarmii să-l apere. Mulțimea este însă civilizată, nu vrea să dea buzna în casa condamnatului penal Liviu Dragnea. Oamenii nu vor să-l linșeze, vor doar să-l vadă cum răspunde în fața judecătorilor. Sunt enervați de apucăturile de infractori ale membrilor  Guvernului, care își sabotează propria țară, de parcă ar vrea să o scoată din UE și să o ducă în Uniunea Eurasiatică a lui Putin. Acolo unde cei aflați la putere  disprețuiesc Occidentul, cu regulile lui, mizând doar pe interesele lor și pe minciuna care-i menține la putere. România se întoarce în timp și schimbă direcția. Urmează o dictatură a Parlamentului împotriva căreia doar strada mai poate lupta…continuarea aici!


Petre Bădică, senior editor:

Totul pentru nomenclatură, restul pentru popor

Gestul ticălos și laș al Guvernului Grindeanu de marți noaptea a aruncat în aer cel mai important pilon al democrației: încrederea. Începând de marţi noaptea, ori de câte ori vor fi chemați să își exprime votul, oamenii nu vor mai avea încredere că politicienii pe care îi trimit în Parlament chiar vor face ceea ce au promis în campania electorală. Precedentul este creat…continuarea aici!


Silviu Sergiu, senior editor:

REACȚIE LA CALD. Nu e totul pierdut! Rebeliunea penalilor poate fi înăbușită!
PSD a comis o eroare fatală, ce-l poate costa totul in punct de vedere politic. Grațierea în crucea nopții, mișelește, a unor fapte penale și redefinirea abuzului în serviciu, măsuri de care vor beneficia zeci de politicieni acuzați sau condamnați pentru corupție, este o sfidare fără drept de apel a majorității românilor … continuarea aici!


 

Mălin Bot, redactor-șef online:
O lecție șocantă pentru români: Când e votat un infractor, mafia e legiferată

În ciuda protestelor fără precedent din ultimele două săptămâni. În ciuda normelor elementare de Drept și chiar în ciuda bunului-simț, infractorul Liviu Dragnea a dispus să fie emise ordonanțele penale care îl scapă pe el și pe alte câteva mii de politicieni penali de Justiție. Livid la față, cu o mină cadaverică, ministrul Justiției a anunțat marți seara că mafia e oficial legiferată în România… continuarea aici!

Cătălin Prisăcariu, senior editor:
În crucea nopții, ca tâlharii, slugile proaste ale lui Dragnea tocmai ne-au furat 25 de ani și ne-au trimis înapoi în anii ’90. 


Reacții ale societății civile:

Filosoful Andrei Pleșu atacă dur Cabinetul Grindeanu: Este prima dată când membrii unui guvern românesc au gândire de repetenți, vorbire de semi-analfabeți și fire de ticălos

Filosoful Andrei Pleșu a reacționat, miercuri, după ce Guvernul a adoptat OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală, afirmând că „este prima dată cănd membrii unui Executiv românesc au gândire de repetenți, vorbire de semi-analfabeți și fire de ticălos”. 


Mihai Șora, despre controversata OUG: Nu ne întoarcem în 1990, ci în 1947. Dacă pui lacăt pe independența Justiției, mâine poți interzice circulația persoanelor, poți suprima Internetul, presa liberă, poți trimite oamenii în lagăre

Filosoful Mihai Șora susține, după ce Guvernul a aprobat OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală, că modul în care au acționat s-ar putea repeta în orice moment, cu orice Lege, nu doar în Justiție.


 Tudor Chirilă: Ne aflăm în cel mai grav moment de după ’89. Acest guvern legitim trebuie să înțeleagă că democrația înseamnă să guvernezi pentru toată lumea

Artistul Tudor Chirilă a reacționat, pe Facebook, după ce Guvernul a aprobat, marți seara, OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală. Astfel, el susține că „mai devreme sau mai târziu lumea va înțelege că este cel mai grav moment de după 1989”.


 FOTO: PSD-istul Codrin Ștefănescu incită la contra-manifestație. Alegătorii social-democrați propun: Să rupeți capul mitingiștilor din țară. Să le tăiem macaroana acestor securiști

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, îi întreabă pe susținătorii partidului, dacă și formațiunea ar trebui să realizeze un miting „cu adevărat uriaș”, pentru „salvarea” României. Întrebarea sa a stârnit numeroase reacții din partea internauților. Printre aceștia, mulți dintre alegătorii social-democraților se arată favorabili unor acțiuni radicale împotriva persoanelor care protestează la nivel național. „Să rupeți capul mitingiștilor din țară”, îl îndeamnă o femeie.


 Raluca Prună, după ce Guvernul a adoptat OUG privind grațierea și modificarea Codului penal: Au faultat in careu. România a făcut istorie tristă, rușinoasă

Fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, susține că Guvernul Grindeanu a acționat, marți seara, „cu încălcarea principiului limitării tiraniei majorității”, prin decizia de a adopta OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală, deși actele normative nu erau pe ordinea de zi a ședinței. În opinia sa, Executivul „a faultat în careu”, adoptând „noi reguli ale jocului, în timp ce jocul era în curs.


 Mircea Cărtărescu, după ce Guvernul a adoptat OUG privind grațierea și modificarea Codului penal: Se vrea destabilizarea țării și scoaterea ei din dispozitivul slăbit al democrațiilor europene. Dacă UE și NATO vor pierde România, flancul drept va cădea

Scriitorul Mircea Cărtărescu susține că decizia Guvernului de a adopta OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală va viza, pe termen luni, destabilizarea României democratice și scoaterea ei din dispozitivul slăbit al democrațiilor europene.

 

 

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă