18.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportProiect: Primăriile care arborează steaguri neaprobate prin HG, amendate

Proiect: Primăriile care arborează steaguri neaprobate prin HG, amendate

Primăriile orașelor sau comunelor care arborează steaguri proprii al căror model nu este aprobat prin HG ar urma să fie sancționate cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, conform unei propuneri legislative aprobate, luni, în Comisia pentru administrație a Senatului, relatează Mediafax.

Propunerea legislativă privind stabilirea metodologiei de aprobare, arborare şi folosire a steagurilor unităţilor administrativ-teritoriale, care va fi dezbătură de plenul Senatului în calitate de primă Cameră sesizată, prevede că unitățile administrativ-teritoriale pot supune aprobării Guvernului steaguri proprii, în baza hotărârii autorității deliberative.

Potrivit proiectului, aprobarea modelului steagurilor unităților administrativ-teritoriale se face prin hotărâre a Guvernului, iar culoarea și însemnele distinctive ale steagurilor nu pot aduce atingere simbolurilor naționale și nu pot conține simboluri naționale ale altor state.

În proiect se mai arată că pe steaguri pot fi reproduse stemele unităților administrativ-teritoriale, precum și denumirile acestora în formatul comună/oraș/municipiu după caz, județul și România.

O altă prevedere arată că acolo unde cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 20 % din numărul locuitorilor, denumirea unităților administrativ-teritoriale poate fi menționată pe steag și în limba minorității naționale respective. În acest caz, denumirea în limba minorității va avea aceeași mărime, aceleași caractere și culoare cu denumirea în română și va fi amplasată sub aceasta.

Inițiativa legislativă mai stipulează că proiectul modelului de steag trebuie să primească avizul consultativ al Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române.

Inițiatorii mai propun ca unitățile administrativ-teritoriale să arboreaze propriile steaguri numai împreună cu drapelul României și drapelul Uniunii Europene.

Steagul propriu al unităților administrativ-teritoriale, se arată în proiect, poate fi folosit la sediul acestora și cu prilejul unor manifestări de interes local, precum și în cadrul acțiunilor protocolare sau festive.

În proiectul de act normativ se mai prevede că nerespectarea reglementărilor legii privind aprobarea, arborarea și folosirea steagurilor unităților administrativ-teritoriale constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, iar constatarea contravențiilor se face de către prefecți.

Inițiativa legislativă este semnată de mai mulți parlamentari PSD, printre care Victor Ponta, Liviu Dragnea, Constantin Adăscăliței, Ana Birchall, Mircea Titus Dobre, Florin Iordache, Claudiu Manda, Manuela Mitrea, Rodica Nassar și Viorel Ștefan.

Cele mai citite

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă