15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportProiect: retragerea plângerii penale te scapă de probleme

Proiect: retragerea plângerii penale te scapă de probleme

Deputatul PSD Andrei Valentin Sava propune ca retragerea unei plângeri penale prealabile să înlăture răspunderea penală a persoanei la adresa căreia a fost făcută plângerea numai în cazul în care aceasta va fi însuşită de procuror. 

Parlamentarul a iniţiat, în acest sens, şi depus la Senat două proiecte de modificare a Codului Penal şi, respectiv, a Codului de Procedură Penală. 

“Retragerea unei plângeri penale prealabile înlătură răspunderea penală a persoanei cu privire la care plângerea a fost retrasă, numai dacă este însuşită de procuror”, prevede proiectul de modificare a Codului Penal, conform Agerpres. “Retragerea plângerii este reglementată de Codul Penal articolul 158. În Codul Penal actual există 25 de infracţiuni, la care se adaugă alte infracţiuni cuprinse în 9 legi speciale pentru care este necesară plângerea prealabilă a persoanei vătămate în vederea începerii urmăririi penale. În acelaşi timp, lipsa sau retragerea plângerii prealabile împiedică desfăşurarea procesului penal. Articolul 16 din Codul de Procedură Penală este cel care specifică toate situaţiile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penal, printre care şi retragerea plângerii”, precizează iniţiatorul, în expunerea de motive. 

El a arătat că mass-media a adus în atenţie în ultimele luni cazuri de lovire şi alte acte de violenţă în care retragerea plângerii poate duce la absolvirea de de culpă a agresorului, chiar şi dacă dovezile agresiunii sunt evidente şi incontestabile. 

“O situaţie de acest gen este cea a unei tinere salvamontiste din Straja care a fost agresată de un interlop local, întreaga scenă fiind filmată cu camera de luat vederi. Aceasta şi-a retras ulterior plângerea, iar agresorul a rămas nepedepsit. Observăm, aşadar, cât de riscantă este în practică această prevedere care permite retragerea plângerii. Ea este speculată de agresori, lăsând loc şantajului sau altor practici care alterează în final scopul justiţiei de a face dreptate părţii vătămate”, a explicat iniţiatorul. 

Senatul este prima Cameră sesizată. 

Cele mai citite

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă