14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportProiect care ar putea încurca ANAF. O iniţiativă parlamentară încurajează şpaga printre...

Proiect care ar putea încurca ANAF. O iniţiativă parlamentară încurajează şpaga printre inspectorii fiscali

Guvernul încearcă să blocheze propunerea legislativă prin care amenzile Fiscului ar putea fi anulate dacă inspectorii nu acordă firmelor timp pentru a-şi remedia neregulile constatate. 

Cabinetul Cioloș arată că în alte state europene nu există o astfel de facilitate, ci, dimpotrivă, sancțiunile sunt dintre cele mai dure. Argumentul iniţiatorilor:

“Colectarea taxelor și impozitelor la bugetul general consolidat, de către organele fiscale, trebuie să se facă urmând principiul preventiv, nu punitiv. Toate autoritățile statului trebuie să aibă un rol de consiliere și de ajutor, nu să pună piedici pentru fiecare antreprenor”.

Parlamentarii insistă că rolul preventiv, de consiliere, al organelor fiscale e prezent în legislația mai multor state europene. Noile propuneri precizează că “organele fiscale au obligaţia ca, de la derularea inspecţiei fiscale până la aplicarea sancţiunii, să consilieze contribuabilii în vederea remedierii aspectelor neconforme”.

40 de senatori şi deputaţi au semnat pentru modificarea Legii 207/2015 a Codului de Procedură Fiscală. Printre ei, 15 deputaţi UDMR, în frunte cu preşedintele partidului, şi şase senatori, în frunte cu venerabilul Verestoy Attila. De la PSD e şi Petru Filip, iar de la fostul UNPR e prezent Haralambie Vochiţoiu.

Izvor de mită

Dan Schwartz, managing partner la RSM (a şasea firmă de consultanţă fiscală din lume) România spune că „propunerea (…) poate reprezenta un element de risc ridicat de incorectitudine, subiectivism şi chiar corupţie la nivelul organelor de control”. Consultantul fiscal Adrian Benţa afirmă exact acelaşi lucru. Moral e foarte bine, dar practic se transformă într-o sursă de şpăgi, explică Benţa. „Vine inspectorul şi spune: «Am motive să îţi dau o amendă de 100 de milioane, dar, pentru că eşti băiat frumos şi cooperezi cu mine, îţi dau întâi o consiliere, pentru prevenire». Iniţiativa este OK, dar nu pentru România”, a declarat Adrian Bența pentru „România liberă”.

Redundanță

Experţii consultaţi de „România liberă” explică faptul că motivele invocate de iniţiator se referă la introducerea unor funcţiuni pe care ANAF le are deja, conform legii. „ANAF are zeci de posturi pe care le ţine ocupate pentru asistenţa contribuabililor. Unul dintre motivele pentru care Fiscul are un buget foarte mare este exact acesta – consilierea contribuabilului”, a explicat RL Adrian Benţa. „ANAF este îndrituit inclusiv cu îndrumarea contribuabililor”, a spus expertul. „Codul de Procedură Fiscală include deja reglementări referitoare la rolul educaţional şi preventiv pe care trebuie să-l aibă autorităţile fiscale în relaţia lor cu contribuabilii. Există obligaţia acestor autorităţi de a răspunde solicitărilor şi întrebărilor contribuabililor prin intermediul Direcţiei Asistenţă Contribuabili”, a menționat pentru „România liberă” Dan Schwartz.

Sporeşte birocraţia

Managing partner-ul RSM România mai atrage atenţia şi că „penalitatea de nede-clarare nu se aplică dacă un contribuabil şi-a declarat obligaţiile fiscale în conformitate cu răspunsurile primite în scris de la ANAF la întrebările sale”. Există posibilitatea ca, acordând astfel consultanţă firmelor, Fiscul să ajungă părtaş la vreo evaziune fiscală, în solidar cu unele dintre acestea? Există oricum şi această posibi-litate, arată Adrian Benţa. „Ea există şi acum. Este reglementată din anul 2007.

Se cheamă «soluţia fiscală anticipată». Ceri în formă scrisă, la ANAF, anticipat, o soluţie fiscală. Care aşa rămâne, bătută în cuie”, a spus Benţa. „Aceasta nu înseamnă că rolul de edu-cator al Fiscului trebuie eliminat sau diminuat din acest motiv. În plus, Fiscul nu acordă consultanţă contribuabililor, ci îşi expune, prin opiniile şi răspunsurile sale scrise, doar propriul punct de vedere pri-vind interpretarea şi aplicarea legii fiscale”, a atras atenţia expertul fiscal Dan Schwartz.  

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....
Ultima oră
Pe aceeași temă